Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δεν κάνουν βήμα πίσω

Οι αγρότες κρατούν σθεναρά τα μπλόκα, σε πείσμα των κυβερνητικών εγκάθετων που θέλουν να τους διαλύσουν

Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, αγανακτισμένοι από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, αλλά και ενθαρρημένοι από τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης του περασμένου Σαββάτου στη Λάρισα.

Στα μπλόκα ακούγονται φωνές από κάθε πλευρά πως "αυτός ο αγώνας που είναι αγώνας επιβίωσης θα τερματιστεί μόνο με έναν τρόπο: τη δικαίωση". Οι αγρότες ατσαλώνονται από τις διασπαστικές και τρομοκρατικές ενέργειες, που μέρα τη μέρα πληθαίνουν και πυκνώνουν καθημερινά με την παρουσία τους τις γραμμές του αγώνα, στα μπλόκα που στήθηκαν στη Γαστούνη, στα Σαγέικα, στο Αίγιο, στο Κιάτο, στη Νεμέα. Η κυβέρνηση και ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ καθημερινά ανακαλύπτουν τρόπους για να πιέσουν, να τρομοκρατήσουν και να διασπάσουν τους αγρότες.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται ενέργειες σαν κι αυτές στο μπλόκο της Νεμέας, όταν το Σαββατοκύριακο αστυνομικοί περιφέρονταν στο μπλόκο για να γράψουν τους αριθμούς των τρακτέρ και θρασύτατα ζητούσαν τα στοιχεία των παρευρισκομένων αγροτών για να τους υποβάλουν μηνύσεις. Ενέργειες σαν κι εκείνη στο μπλόκο του Κιάτου, όταν νταλίκα επιχείρησε να το διασπάσει υπό την προκλητική ανοχή - αν όχι ενθάρρυνση - των αστυνομικών, που παρακολουθούσαν απαθείς. Ενέργειες σαν κι αυτή του απερχόμενου προέδρου της ΔΗΚΕΒΕ Πάτρας, ο οποίος, πλειοδοτώντας σε αθλιότητα την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τους αγρότες ως "γερμανικό στρατό κατοχής", ερχόμενος σε κατάφωρη αντίθεση με τους ΕΒΕ της περιοχής, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν με κάθε μέσο τους αγροτικούς αγώνες. Ολες αυτές οι ενέργειες είναι που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα και γίνονται μπούμερανγκ για τους εμπνευστές τους. Γιατί αντί να πτοούν τους αγρότες, τους πεισμώνουν και πείθουν και τον πιο δύσπιστο για το δίκιο του αγώνα τους.

Αποφασισμένοι να νικήσουν

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα μπλόκα αν δε βγουν νικητές. Δηλώνουν πως θα παραμείνουν σ' αυτά "ως τα Χριστούγεννα κι ως το Πάσχα αν χρειαστεί". Μάρτυρας αυτής τους της απόφασης είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στόλισαν οι παραγωγοί στον κόμβο Μεγανίτη, έξω από το Αίγιο, που δείχνει ότι θεωρούν βέβαιο πως θα περάσουν τις γιορτές στα μπλόκα. "Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει πως με υποσχέσεις, εκβιασμούς και απειλές δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα", σημειώνει ο Νίκος Τρίψας,αγρότης από την Αιγιάλεια, προσθέτοντας ότι, "αντί να χαρίζουν δισεκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο, ας στηρίξουν τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας, την ύπαιθρο. Εμείς θα μείνουμε εδώ να τους θυμίζουμε πως πέρα από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ έχουν ιερή υποχρέωση να εξασφαλίζουν το μέλλον όλων των Ελλήνων πολιτών. Κι αν συνεχίσουν να μην το κάνουν, θα τους το επιβάλουν οι αγώνες μας". "Πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στον ταλαίπωρο αγρότη που υποφέρει τόσα βάρη τα τελευταία χρόνια", λέει ο παπα - Χρήστος,ένας απλός ιερωμένος που δεν έχει λείψει μέρα από τα μπλόκα, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας το "ποίμνιο" όπως τους αποκαλεί. Γιατί, όπως τονίζει, "ο αγώνας των αγροτών για τη σταφίδα, το λάδι και το λεμόνι είναι δίκαιος. Οι αγρότες είναι το ποίμνιό μας κι αν το ποίμνιο καταστραφεί θα καταστραφούμε όλοι. Αυτή η περιπέτεια πρέπει να λήξει με τη δικαίωση των αγροτών".

Απλόχερη συμπαράσταση

Στον αγώνα τους οι αγρότες αντιμετωπίζουν τη συκοφαντία και τη "λάσπη" από την κυβέρνηση. Εχουν όμως σύμμαχο την πλειοψηφία του λαού της περιοχής, που αγνοεί τις Σειρήνες των καναλιών, αφού γνωρίζει πως τα αγροτικά αιτήματα είναι δίκαια και πρέπει να στηριχτούν. Αυτή η απλόχερη συμπαράσταση, που εκφράζεται ηθικά και υλικά, ατσαλώνει τους αγρότες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκαν τα μπλόκα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορα μέρη της χώρας, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή τους. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ομάδας σωματείων του Πειραιά, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που πήγαν προχτές σε μπλόκα των αγροτών της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ