Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μας αφορά όλους

Οι πρώτες, μετά τις εκλογές, κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με οργανωτή τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων γίνονται σήμερα. Θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους ενωμένοι οι συνταξιούχοι δέκα ταμείων.

Ετσι διαψεύστηκαν οι "ελπίδες" της κυβέρνησης ότι με τα Επιδόματα Αλληλεγγύης - τα διαβόητα ΕΚΑΣ - ή και με κάποιους άλλους τρόπους θα διασπάσει την ενότητα των συνταξιούχων που σφυρηλατήθηκε μέσα απ' τους κοινούς αγώνες της τελευταίας τριετίας.

Για όσους υπήρχαν, ίσως, κάποιες ψευδαισθήσεις για την αντιμετώπιση των συνταξιούχων, ήρθε ο προϋπολογισμός με τις αυξήσεις κοροϊδίας και τη μείωση των επιχορηγήσεων προς το ΙΚΑ για να αποκαλύψει το απάνθρωπο πρόσωπο της κυβέρνησης. Το "κοινωνικό πρόσωπο" της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί επιμελώς να εμφανίσει, κουρελιάστηκε και από αυτά τα ίδια τα ΕΚΑΣ, το σπουδαίο δήθεν νέο θεσμό κοινωνικής ευαισθησίας.

Γιατί και αυτά τα επιδόματα δεν τα πήραν ούτε οι μισοί συνταξιούχοι απ' αυτούς που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αλλά και γιατί στον προϋπολογισμό γράφτηκαν μόλις 40 δισ. δραχμές για το 1997 - αντί των 52 δισ. που είχε υποσχεθεί το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός.

Ξαφνικά, δηλαδή, η κυβέρνηση ανακάλυψε πως οι συνταξιούχοι είναι "πλούσιοι" και κάποιοι απ' αυτούς δε χρειάζονται ούτε τα "βοηθήματα της ενορίας, όπως αποκαλούν τα ΕΚΑΣ".

Πέρα απ' τις κυβερνητικές αλχημείες, τα ΕΚΑΣ αποδεικνύονται και ο "Δούρειος Ιππος" για τα κατώτατα όρια των συντάξεων που αποτελεί σημαντική κοινωνική κατάκτηση.

Ο αγώνας των συνταξιούχων είναι αγώνας υπεράσπισης της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης στον εικοστό αιώνα: Της κοινωνικής ασφάλισης. Γι' αυτό και ο αγώνας τους αφορά όλα τα τμήματα των εργαζομένων, των νέων και των επαγγελματοβιοτεχνών. "Αν δε μοιραστείτε σήμερα τον αγώνα μας αύριο θα μοιραστούμε όλοι μαζί τη φτώχεια" τονίζουν οι συνταξιούχοι και προσκαλούν όλους στις σημερινές τους κινητοποιήσεις.

Οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων είναι ένας κρίκος στην ίδια αλυσίδα αγώνων αυτής της περιόδου, ενάντια στην αντιλαϊκή - που εκπορεύεται απ' τις Βρυξέλλες - πολιτική της κυβέρνησης. Ερχονται να προστεθούν στα μπλόκα των αγροτών και στις μεθαυριανές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει κατά γράμμα τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ που καταβαράθρωσαν τις συντάξεις, ενώ με το άνοιγμα του ασφαλιστικού προβλήματος μέσα στο 1997, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προοιωνίζεται νέο πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ηδη ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, προανήγγειλε ότι στην κοινωνική ασφάλιση θα ισχύσει και η αρχή της ανταποδοτικότητας. Αυτός είναι ο βασικός πυρήνας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες αρχές περί δημόσιας κοινωνικής και υποχρεωτικής ασφάλισης απλώς λέγονται ως αντιστάθμισμα των καταχθόνιων σχεδίων της κυβέρνησης. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει ως συμπαραστάτη στην αντισυνταξιουχική πολιτική της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια, σε καμιά δεν απάντησε στο βασικό αίτημά τους για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη. Και το ίδιο έκανε και την περασμένη βδομάδα, όταν πρότεινε ξανά τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής.

Σ' αυτή τη δικομματική στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας αντεπιτίθενται οι συνταξιούχοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ