Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αγωνιστικό κλοιό η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Απεργούν από αύριο μέχρι και την Παρασκευή οι καθηγητές. Συλλαλητήριο σπουδαστών και μαθητών την Πέμπτη. Στις 16 και 17 Δεκέμβρη απεργία των δασκάλων

Αποφασισμένοι, ο φετινός Δεκέμβρης να είναι ιδιαίτερα θερμός στο χώρο της παιδείας, καθηγητές, μαθητές, σπουδαστές και δάσκαλοι βγαίνουν στους δρόμους αντιστεκόμενοι στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

Οι καθηγητές όλης της χώρας απεργούν στις 11, 12 και 13 Δεκέμβρη και πραγματοποιούν συγκέντρωση αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, 15% για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, μείωση μαθητών σε 25 ανά τμήμα. Οι καθηγητές προγραμματίζουν απεργία διαρκείας μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, την οποία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προωθήσει για ψήφιση το νέο μισθολόγιο μέσα στο Δεκέμβρη, θα ξεκινήσουν νωρίτερα.

Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για "τακτικισμό" και προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των καθηγητών. Οπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, "η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλες τις γνωστές πλέον από το παρελθόν μεθόδους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με στόχο να δημιουργήσει σύγχυση, να ανακόψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των καθηγητών και να βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη της δράσης τους για την καθολική επιτυχία του απεργιακού τους αγώνα".

Οι καθηγητές αναφέρονται ιδιαίτερα στο "τρικ" της κυβέρνησης που, διαχωρίζοντας αυτό που ως τώρα εμφανιζόταν ως επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης για τους καθηγητές (ύψους 95.000 δρχ.) σε δύο ποσά, δηλαδή το κίνητρο απόδοσης (65.000 δρχ.) και το ειδικό επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (30.000 δρχ.), εμφανίζει το ποσό των 30.000 δρχ. ως νέο επίδομα που δήθεν καθιερώνεται τώρα στους καθηγητές και προστίθεται στις μέχρι πρότινος προτεινόμενες αποδοχές.

Στο μεταξύ, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Δεκέμβρη μετά από απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα την πρώτη μέρα της απεργίας, ενώ τη δεύτερη μέρα το ΔΣ της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ. Οι διδασκαλικοί σύλλογοι της χώρας συνεδριάζουν προκειμένου να συζητήσουν το απεργιακό πρόγραμμα που προτείνει το ΔΣ της ΔΟΕ για μετά τις γιορτές, το οποίο προβλέπει 48ωρη απεργία κυλιόμενη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα, με συλλαλητήρια στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μαθητές και σπουδαστές

Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη και οι σπουδαστές των ΤΕΙ με απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ενιαία ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση, επαγγελματική και νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ, καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες, άμεση κάλυψη των αναγκών για στέγαση, ανέγερση νέων εστιών. Το ΚΣ της ΕΣΕΕ καλεί όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να συμμετάσχουν στην πορεία που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και μαθητές από σχολεία της Αθήνας. Ηδη, αποφάσισαν συμμετοχή στην κινητοποίηση αρκετά 15μελή μαθητικά συμβούλια διεκδικώντας κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και υλικοτεχνική υποδομή, εξαίρεση της παιδείας από το νόμο για τη νομαρχιακή αποκέντρωση κ.ά.

Στις 17 Δεκέμβρη οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας, με απόφαση του Συντονιστικού τους θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και αναβαθμισμένη νυχτερινή εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ