Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ο αγώνας είναι κοινός σε όλη την Ελλάδα"

Πάνω από 50 αντιπροσωπείες συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλία. Αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση

Μήνυμα ενότητας και αγώνα έστειλαν το Σάββατο οι αγρότες από τη Λάρισα, όπου έγινε η πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, εκπροσωπώντας τους αγρότες όλης της χώρας από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και από την Ηλεία μέχρι τον Εβρο. Οι αγρότες διατράνωσαν την απόφασή τους πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους πυκνώνοντας τις γραμμές του αγώνα και δε θα υπάρξει καμιά υποχώρηση μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Στην πανελλαδική σύσκεψη όλοι όσοι πήραν το λόγο επαναλάμβαναν πως "ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα" και η λύση θα δοθεί "ή τώρα ή ποτέ". Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 50 αντιπροσωπείες που εκπροσωπούσαν όλους τους νομούς, στους οποίους υπάρχουν μπλόκα, ενώ όλες οι Συντονιστικές δήλωσαν ότι συμπορεύονται με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα.

Στο ομόφωνο ψήφισμα επισημαίνεται πως "ο αγώνας είναι κοινός και μόνο με την πανελλαδική στήριξη από όλους τους αγρότες θα χτυπηθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης". Οι Συντονιστικές Επιτροπές συμφώνησαν στην κλιμάκωση του αγώνα και κάλεσαν όσους αγρότες δε βγήκαν ακόμη στους δρόμους να πυκνώσουν και τώρα τα μπλόκα.

Ο Γ. Παττάκης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να σταματήσει την άγονη και επικίνδυνη αδιαλλαξία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κύριε πρωθυπουργέ, εμείς περιμένουμε από σας να πάρετε τα τρακτέρ από τους δρόμους και τα μπλόκα. Εσείς κρατάτε τα κλειδιά στα χέρια σας. Δώστε λύση στα προβλήματα των αγροτών για να απελευθερωθούν οι δρόμοι".

Απάντηση στην αδιαλλαξία του πρωθυπουργού, είπε ο Β. Μπούτας,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, είναι η προσέλευση καθημερινά νέων τρακτέρ στα οδοφράγματα και το στήσιμο καινούργιων μπλόκων. "Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε ο Β. Μπούτας, ότι εκτός των βιομηχάνων, όλοι οι άλλοι είναι στο πλευρό μας και αυτό είναι που μας δίνει κουράγιο και μας κάνει να πιστεύουμε πως στο τέλος θα νικήσουμε".

Αντίθετα, κάθε αποτυχία στον αγώνα μας, είπε ο Β. Μπούτας, σημαίνει πως αν φύγουμε από εδώ με σκυμμένο το κεφάλι, θα συνεχίσουν ακόμη και τα παιδιά μας να έχουν το κεφάλι σκυμμένο. Τέλος, ο Β. Μπούτας, είπε, ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους "και αυτή τη φορά να πάρουν λύσεις και όχι υποσχέσεις".

Ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, άσκησε δριμύτατη κριτική στις διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τις οποίες κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν τα τριτοβάθμια όργανα για εφαλτήριο στο Βουλή και όχι ως μετερίζι αγώνα και επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Ν. Νασίκας,είπε πως όσο ο Σημίτης και ο Τζουμάκας προβαίνουν σε δηλώσεις εναντίον των αγροτών, τόσο ενισχύεται η ενότητα των αγροτών και πυκνώνουν τα μπλόκα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας,ο οποίος είπε ότι αυτή τη στιγμή οι αγρότες αφήνουν παρακαταθήκη στα παιδιά τους τον τίμιο αγώνα τους. "Είναι τιμή μας και καμάρι μας, είπε, που είμαστε αγρότες. Τιμή μας και καμάρι μας θα είναι αν παραμείνουν και τα παιδιά μας στα χωράφια για να καλλιεργούν τη γη. Η νίκη θα έρθει δυναμώνοντας καθημερινά τα μπλόκα".

Παρόμοια ήταν και η παρέμβαση του εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Βοιωτίας.Την πρώτη ημέρα, είπε, ο νομός Βοιωτίας ξεκίνησε μ' ένα μπλόκο για να φτάσει σήμερα τα πέντε μπλόκα. Αμέσως μετά το διάγγελμα Σημίτη, η απάντηση των αγροτών ήταν να εμφανιστεί το πέμπτο μπλόκο, ενώ ετοιμάζεται και το έκτο μπλόκο στο Σχηματάρι. Οι βουλευτές του νομού, είπε, έχουν ξαμοληθεί στα χωριά, φτάνοντας μέχρι του σημείου να απειλούν με απολύσεις τους συγγενείς των συνδικαλιστών, προκειμένου να κάμψουν την αγωνιστικότητά τους, αλλά οι αγρότες πλέον δε μασάνε.

Ο εκπρόσωπος από τη Συντονιστική Επιτροπή της Κρήτης,απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του Θεσσαλούς, τους είπε πως "η δική σας πείρα είναι παρακαταθήκη για τους δικούς μας αγώνες που τώρα αρχίζουν".

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Γρεβενών,ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως τους έχει εγκαταλείψει στα βουνά της Πίνδου και παρόλο τους πρόσφατους σεισμούς, η πολιτεία δεν έκανε τίποτα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του 80% του πληθυσμού που είναι κτηνοτρόφοι και αγρότες.

Τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Νεμέας και Κιάτου,λέγοντας ότι ο υπουργός Γεωργίας με την πολιτική του στη σταφίδα "κατάντησε ο "νταβατζής" πέντε εμπόρων". Πέρσι οι αγρότες πουλούσαν σταφίδα προς 180 δραχμές το κιλό και φέτος με 130 δραχμές.

Ο εκπρόσωπος της Κόνιτσας είπε ότι είναι πρωτόγνωρη η αγωνιστικότητα της αγροτιάς και τελείωσε με ένα δικό τους ποίημα για τους αγρότες προκαλώντας θύελλα από χειροκροτήματα στην αίθουσα. "Οταν η γη ποτίζεται με αίμα και ιδρώτα, κάνει πιο εύφορη σοδειά απ' ό,τι μέχρι τώρα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ