Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πιο καθαρός ο ορίζοντας

"Ου πολλώ δέω χρεωστείν χάριν" τω Σημίτη, ότι, επί "εκσυγχρονισμού", αρχίζει να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας των κοινωνικών αντιθέσεων και των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ελλάδα. Σήμερα, πλέον - κι επιτέλους - διαμορφώνονται συνθήκες, ώστε ο κάθε πολίτης τούτης της μικρής χώρας ν' αντιλαμβάνεται πού ανήκει, για να μπορέσει να επιλέξει "με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει".

Η ολομέτωπη οικονομική, κοινωνική, ιδεολογική και πολιτική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αίρει πολλές αυταπάτες, που εμποδίζουν την ατομική αυτογνωσία και την κοινωνική συνειδητοποίηση. "Δεδομένα" ανατρέπονται, συνειδήσεις αλλάζουν, συντελούνται σοβαρές διεργασίες μέσα στο λαό, προς την κατεύθυνση της ριζοσπαστικοποίησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες πολιτικές επιλογές της άρχουσας τάξης, όπως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Καπιταλιστική Ενοποίηση, η ενεργοποίηση της Ελλάδας ως "μεσάζοντα" της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, ο "εκσυγχρονισμός" στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης", αμφισβητούνται.

Σε κοινωνικό επίπεδο διαφαίνονται ευκρινέστερα οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές. Ετσι: Αντιλαμβάνεται ο άνεργος, ο εργαζόμενος πως δεν ανήκει στην ίδια "συνομοταξία" με τον Βαρδινογιάννη και τον Κόκκαλη. Καταλαβαίνει ο αγρότης πως δε βρίσκεται στην ίδια "παράταξη" με τους μεγαλέμπορους των αγροτικών προϊόντων.

Συνειδητοποιεί ο μικρομεσαίος βιοτέχνης και μαγαζάτορας πως αντίπαλος, και όχι απλώς ανταγωνιστής, είναι η πολυεθνική των πολυκαταστημάτων.

Κατανοεί ο συνταξιούχος πως δε γίνεται να επιβιώσει αξιοπρεπώς με την εφαρμογή των εκθέσεων Σπράου. Γνωρίζει ο νέος πως δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στη μόρφωση, στη γνώση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Σε πολιτικό επίπεδο διαφαίνονται, επίσης, ευκρινέστερα οι διαφορές, επί της ουσίας, ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Ετσι:

Ο εκ πεποιθήσεως αριστερός αντιλαμβάνεται ότι ο Σημίτης δε δηλώνει μόνον, αλλά και "επί το έργον" είναι "καραμανλικότερος του Καραμανλή". Ο εκ παραδόσεως σοσιαλιστής καταλαβαίνει πως τα περί "εκσυγχρονιστικού σοσιαλισμού" του Τσουκάτου δε συνάδουν με τη δική του ευαισθησία για κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο εκ παραδρομής νεοφιλελεύθερος συνειδητοποιεί πως η "ελεύθερη" αγορά, που ευαγγελίζεται η ΝΔ, δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν για την αξιοποίηση ατομικών προσόντων.

Ο εξ αδρανείας πολιτικά ανένταχτος κατανοεί πως, όσο "άλλοι αποφασίζουν γι' αυτόν χωρίς αυτόν", τόσο περισσότερο πλησιάζει στον "Καιάδα" της κοινωνικής απόσυρσης.

Βεβαίως, η συνειδητοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών "δεδομένων" δε φτάνει. Το πρόβλημα - έλεγε ο Μαρξ - δεν είναι να εξηγήσουμε απλώς στον κόσμο, αλλά να τον αλλάξουμε. Γι' αυτό και χρειάζεται η συνένωση όλων των λαϊκών δυνάμεων σ' ένα μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτών των "δεδομένων". Προς τούτο συμβάλλει - άκων - και ο "εκσυγχρονισμός" ξεκαθαρίζοντας τον ορίζοντα. Αλλωστε, ισχύει πάντα πως "οι καπιταλιστές λιπαίνουν μόνοι τους το σχοινί απ' το οποίο θα κρεμαστούν".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ