Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Το κράτος περιορίζει τις υποχρεώσεις του

Το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας αποποιείται σταδιακά τις ευθύνες όσον αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ΕΪΤΖ. Οι ενημερωτικές καμπάνιες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV που προκαλεί το ΕΪΤΖ γίνονται πλέον κυρίως με τη βοήθεια δωρητών. Τις τελευταίες μέρες υπογράφτηκε και η υπουργική απόφαση με την οποία αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί το κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας. Το υπουργείο υγείας Πρόνοιας θα συνεχίσει να χορηγεί δωρεάν τα αντιρετροϊκά φάρμακα στους ανασφαλίστους και τους απόρους.

Στο πλαίσιο του 24ου ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου το ΚΕΕΛ διοργάνωσε χθες ημερίδα με θέμα "ΕΪΤΖ και πρωτοβάθμια φροντίδα". Η Μ. Καρά,υπεύθυνη της Επιτροπής Ενημέρωσης του Κέντρου, ανέφερε ότι το ΚΕΕΛ διαθέτει μόνο 50 εκατομμύρια δραχμές ετησίως για ενημερωτικές καμπάνιες, όταν για τη διετία 1995 - 1996 το κόστος ήταν ένα δισ. δραχμές. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση για την ενημέρωση του κόσμου γύρω από το Εϊτζ προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δωρητές και λιγότερο από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. "Χάρη στην καλή θέληση των δωρητών η ενημέρωση για το ΕΪΤΖ έρχεται τέταρτη, μετά την "Κόκα - Κόλα", την "Αμστελ" και το ΠΡΟΠΟ", πρόσθεσε.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης,ο οποίος, εκτός απ' τη μετάθεση του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, ανακοίνωσε και την ελεύθερη διακίνηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία για όσους δεν επιθυμούν να εντάσσονται στο σύστημα χορήγησης. Επίσης, ανέφερε ότι εντείνεται ο Μαζικός Ανώνυμος μη Ταυτοποιήσιμος Ελεγχος, παράλληλα ξεκινάει η δήλωση των οροθετικών ατόμων από τη στιγμή της διάγνωσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν εκδήλωση ΕΪΤΖ.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων. Παρουσιάστηκε μελέτη που έγινε σε συνεργασία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και του "Τζανείου", που δείχνει: "Μετά από ένα χρόνο αγωγής με τριπλή αντιρετροϊκή θεραπεία, τα επίπεδα του ιού μειώθηκαν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στο 60% περίπου των ασθενών και μόνο το 3,2% δεν ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Η θεραπεία παρεμπόδισε την ανάπτυξη ευκαιριακών λοιμώξεων σε ποσοστό 92%".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ