Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες
  • Αντί να επιδιώκει την αύξηση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ζητά την ανακατανομή των πενιχρών κονδυλίων που διατίθενται
  • Παν. Βακαλόπουλος: Η μη διεκδίκηση αποτελεί ουσιαστικά υποταγή στις αντιλαϊκές εντολές της κυβέρνησης

Υποταγή στις αντιλαϊκές εντολές της κυβέρνησης δηλώνει με τη στάση της η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Επιμένοντας σε λεπτομέρειες και αποφεύγοντας την ουσία, συνεχίζει να μη διεκδικεί πόρους που το κράτος παρακράτησε και δεν απέδωσε - όπως όφειλε - στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην επιδιώκει την αύξηση του ποσού που δίνει η κεντρική εξουσία για τους ΟΤΑ και να διοχετεύει όλο το "δυναμισμό" της στο να ζητήσει την ανακατανομή των πενιχρών κονδυλίων.

Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, ο γενικός γραμματέας της Απ. Κοιμήσης αναφέρθηκε στην απόφαση της 17ης Γενάρη των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται πώς θα κατανεμηθούν φέτος οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι στους ΟΤΑ. Σημείωσε ότι η Ενωση πρέπει να καταθέσει εκ νέου παλαιότερη πρότασή της στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να γίνει ανακατανομή των πόρων που δίνονται στην ΤΑ.

Σημεία τριβής ανάμεσα στην ΚΕΔΚΕ και την κυβέρνηση αποτελούν μεταξύ άλλων οι γραμματείες των άπορων κοινοτήτων (η κυβέρνηση δίνει 250 εκατομ. δραχμές, η ΚΕΔΚΕ δε θέλει να διατεθεί ούτε δραχμή), η χρηματοδότηση των Συμβουλίων Περιοχών (η κυβέρνηση δίνει 6,5 δισ. δραχμές, ενώ η ΚΕΔΚΕ θέλει 4 δισ. ), η χρηματοδότηση ΚΑΠΗ που λειτουργούν σε ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω των 5.000 (η κυβέρνηση δίνει 700 εκατομ. δραχμές, η ΚΕΔΚΕ θέλει 500 εκατομ.), η ενίσχυση ΟΤΑ που προέκυψαν από συνενώσεις (η κυβέρνηση δίνει 3 δισ. δραχμές, η Ενωση ζητά 4 δισ. ) και η τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ (η κυβέρνηση δίνει 151,236 δισ. δραχμές, η ΚΕΔΚΕ θέλει 159,937).

Πέρα όμως από την ανακατανομή, κανείς από το ΔΣ δεν έθιξε το ζήτημα των θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων, που παρακράτησε το κράτος από το 1990 ως σήμερα. Πόρων που, όπως έχει σημειώσει το ΚΚΕ στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ανέρχονται σε 718,3 δισ. δραχμές, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αναπροσαρμογές. Κανείς ακόμα δε ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθούν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ΤΑ.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" τη στάση της ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Ταύρου Παναγιώτης Βακαλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ενωση πρέπει να διεκδικήσει την επιστροφή των παρακρατημένων εσόδων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση κάθε διάταξης που προβλέπει την παραγραφή των χρωστούμενων και το διπλασιασμό σε πρώτη φάση των δαπανών του προϋπολογισμού για την ΤΑ. Επισήμανε ότι η μη διεκδίκηση αποτελεί ουσιαστικά υποταγή στις αντιλαϊκές εντολές της κυβέρνησης και εφαρμογή μιας πολιτικής που απέχει από τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Σημείωσε ακόμα ότι αυτή η τακτική της εξοικονόμησης πόρων εκ των έσω δε λύνει στην πραγματικότητα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας. Ο ίδιος τόνισε, τέλος, ότι τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη μόνο ο πληθυσμός του κάθε δήμου, αλλά και στοιχεία όπως το μέγεθός του και η ποιότητα ζωής των δημοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ