Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Η πρόσφατη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδωσε και συνεχίζει να δίνει αφορμή, για διάφορες και ποικίλες αναλύσεις και άρθρα. Οι περισσότεροι, όμως, αναλυτές αποφεύγουν, να σημειώσουν και να ασχοληθούν ουσιαστικά, με τις πλέον σοβαρές πλευρές που ανέδειξε η ένταση στο Αιγαίο. Σοβαρά και κρίσιμα ερωτηματικά μένουν αναπάντητα. Ερωτηματικά, όπως: Υπάρχει και ποια είναι η σχέση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις γενικότερες εξελίξεις και ένταση στη βαλκανική χερσόνησο; Γιατί, η από πολλά χρόνια υπάρχουσα επιθετική και επεκτατική τουρκική πολιτική παρουσιάζεται, την τελευταία περίοδο, ιδιαίτερα ενισχυμένη και επικίνδυνη; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ, των άλλων "μεγάλων" ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Υπάρχουν ή όχι και αν ναι, ποιες είναι οι διαφορές στη στάση τους, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία;

Είναι σε όλους προφανές ότι οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ευρώπης είχαν ως συνέπεια μια σειρά αλλαγές στους σχεδιασμούς, την τακτική και στρατηγική του διεθνούς ιμπεριαλισμού και των τριών, βασικών του κέντρων. Η λεγόμενη μεταψυχροπολεμική εποχή έχει διαφορές από την προηγούμενή της, τη λεγόμενη διπολική. Και μπορεί οι διάφοροι απολογητές του καπιταλισμού να μετέρχονται θεμιτά και αθέμιτα μέσα, για να πείσουν τους λαούς ότι η σημερινή εποχή είναι καλύτερη, αλλά η πραγματικότητα τούς διαψεύδει καθημερινά. Η επιχείρηση επιβολής της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης" πραγμάτων είναι συνώνυμη, με τη σαφώς μεγαλύτερη επιθετικότητα του διεθνούς ιμπεριαλισμού, την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και τη χρήση βίας για την επίλυση διακρατικών διαφορών, την αυξανόμενη δράση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τον εγκλωβισμό των λαών, ιδιαίτερα μικρών και αδύνατων χωρών, στους πολύμορφους ανταγωνισμούς των διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι συνώνυμη, με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και με μια ολομέτωπη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

***

Οι προαναφερόμενες, τραγικές συνέπειες της "μεταψυχροπολεμικής" εποχής πληγώνουν, ήδη, βαριά το χώρο των Βαλκανίων. Οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας πληρώνουν βαρύ τίμημα στο βωμό των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - κύρια της Γερμανίας με τις ΗΠΑ - ενώ οι διάφορες τάσεις αποσταθεροποίησης και η αστάθεια σκιάζουν τους βαλκανικούς ουρανούς γενικότερα. Μέσα στα γενικότερα, αλλά και τα βαλκανικά αυτά πλαίσια συνθηκών, ξεδιπλώνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Να, πώς εκτιμά το ζήτημα αυτό, το Σχέδιο Προγράμματος της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 15ο Συνέδριο. Μια εκτίμηση, που έγινε αρκετά πριν την πρόσφατη ένταση, αλλά επαληθεύεται πλήρως από τα τελευταία γεγονότα. Στη θέση 21 αναφέρεται: "Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική ολιγαρχία. Εξαιτίας της θέσης τους - και της Τουρκίας και της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα - επιδιώκουν να αποσπάσουν, η κάθε μια για λογαριασμό της, τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες. Η επιδίωξη αυτή αυξάνει την προθυμία τους να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά επεκτατικά σχέδια. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει η δυνατότητα των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, από τη θέση του επικυρίαρχου, να αξιοποιούν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, να επεμβαίνουν στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών και στις μεταξύ τους σχέσεις, εκφράζεται και η τάση του συμβιβασμού, υπό την ιμπεριαλιστική διαιτησία και η επιδίωξη για υπερίσχυση της μιας έναντι της άλλης. Στα πλαίσια αυτά, ανάλογα και με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η όξυνση της αντιπαράθεσης και του ανταγωνισμού να φτάσει ως την πολεμική σύγκρουση.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας εκδηλώνει ανοιχτά και με έργα τις μιλιταριστικές επεκτατικές της βλέψεις, αξιοποιώντας και τη σημασία, που έχει για τον ιμπεριαλισμό η γεωγραφική της θέση".

***

Οι εκτιμήσεις αυτές δε δίνουν μόνον απαντήσεις στα σοβαρά ερωτηματικά, που αναφέρθηκαν στην αρχή του σημειώματος. Δίνουν, επίσης, απαντήσεις και στο γιατί απευθύνει ευχαριστίες ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, όπως και στο γιατί θεωρεί τη "μεγαλύτερη και ενεργητικότερη συμμετοχή της χώρας στα διαμορφούμενα στην ΕΕ", ως προϋπόθεση της ...ευαισθητοποίησης των Κοινοτικών μας "εταίρων". Μα, πάνω απ' όλα, κάνουν καθαρό πως η συνέχιση και πολύ περισσότερο το βάθεμα της πολιτικής της υποτέλειας και της εξάρτησης, η πολιτική του ανταγωνισμού - στα πλαίσια της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" των μεγάλων δυνάμεων - είναι μια πολιτική ολισθηρή και επικίνδυνη, για το λαό και τη χώρα. Μια πολιτική, που μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή δεν μπορεί να προασπίσει και να προωθήσει. Οπως και την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Πολύ περισσότερο, που τα τελευταία γεγονότα έκαναν απολύτως φανερή την ιδιαίτερη και γενικότερη αναβάθμιση της Τουρκίας, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στις τακτικές και στρατηγικές των "μεγάλων" δυνάμεων στην περιοχή.

Δ. Τ.

Ο εγκλωβισμός της συζήτησης, για την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο και την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε υπαρκτές, αλλά επουσιώδεις πλευρές του θέματος, δεν προσφέρει το παραμικρό, για την αναζήτηση της τόσο αναγκαίας πολιτικής αποτελεσματικής διεξόδου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ