Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Η κτηνοτροφία πρέπει να σωθεί"!

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι από όλους τους νομούς της Ηπείρου και την Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποίησαν χτες στα Γιάννενα, κάτω από συνεχή βροχή, μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Οι κτηνοτρόφοι παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πλατεία, μπροστά στη νομαρχία Ιωαννίνων, απαιτώντας μέτρα στήριξης των κτηνοτροφικών προϊόντων

(Του απεσταλμένου μας Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ)

Οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην αφανισθεί η κτηνοτροφία και οι ίδιοι. Είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους μέχρι να ανατρέψουν τις επιλογές της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Για να μπει τέρμα στην αντικτηνοτροφική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, εφαρμόζοντας αυτές τις καταστροφικές επιλογές, αρνείται να στηρίξει την ντόπια κτηνοτροφική παραγωγή και να εξασφαλίσει τιμές ικανοποιητικές στους κτηνοτρόφους, να στηρίξει δηλαδή το πενιχρό εισόδημά τους.

Το μήνυμα αυτό - ένα βροντερό μήνυμα - έστειλαν χτες οι κτηνοτρόφοι όλης της Ηπείρου και γενικότερα της ΒΔ Ελλάδας, παίρνοντας τη σκυτάλη του αγώνα από τους συναδέλφους τους της Ελασσόνας, της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας. Πραγματοποίησαν στα Γιάννενα ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Παρά τη συνεχή δυνατή βροχή που έπεφτε, χιλιάδες κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στη νομαρχία όπου παρέμειναν όλη τη νύχτα. Προηγουμένως, έγιναν προσυγκεντρώσεις μπροστά στη γαλακτοβιομηχανία "ΔΩΔΩΝΗ" και στην "ΑΝΑΤΟΛΗ", από τη νότια πλευρά του νομού. Από τις δύο αυτές προσυγκεντρώσεις, οι κτηνοτρόφοι με φάλαγγες από τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κινήθηκαν προς το κέντρο των Ιωαννίνων για να φτάσουν στις 11 π.μ. στην πλατεία της νομαρχίας. Εκεί τους περίμεναν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι που έφθασαν με αυτοκίνητα και πούλμαν από τους γύρω Νομούς της Αρτας και τηςΠρέβεζας (πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στη γέφυρα του Καλόγηρου, στα όρια των νομών), από το Νομό Θεσπρωτίας αλλά και από το ΝομόΑιτωλοακαρνανίας απ' όπου ήρθε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας τους.

Από το Νομό Ιωαννίνων πήραν μέρος στο συλλαλητήριο κτηνοτρόφοι που έφθασαν απ' όλες σχεδόν τις περιοχές, την επαρχία Πωγωνίου,Κόνιτσας,Δωδώνης,από τα χωριά, Ροδοτόπι,Ελαιούσα,Κατσικά,από τον Παρακάλαμο και το Καλπάκι,από τα Ζαγόρια κλπ.

Η αγανάκτηση στο αποκορύφωμα

Μπροστά στη νομαρχία οι κτηνοτρόφοι οργισμένοι από την αντικτηνοτροφική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, αλλά και της ΑΤΕ που τους καταστρέφει, έχυσαν τόνους γάλα, ενώ έσφαξαν συμβολικά και αρνιά. Τόσο με τα συνθήματα όσο και με τα πανό που κρατούσαν, πρόβαλαν την αντίθεσή τους στις καταστροφικές επιλογές. Βροντοφώναξαν: "Οχι στον αφανισμό της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων", "Οχι στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης", "Να δοθούν τιμές ικανοποιητικές στο γάλα" κλπ.

Μιλώντας στους κτηνοτρόφους που είχαν γεμίσει την πλατεία μπροστά από τη νομαρχία (και παρέμειναν εκεί καθώς έπεφτε συνεχώς δυνατή βροχή) όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την κρισιμότητα της κατάστασης στην κτηνοτροφία. Ενώ κατάγγειλαν τόσο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των κυβερνήσεων που οδηγούν σε αφανισμό τον κλάδο της κτηνοτροφίας.

Είναι τόσο οξυμένη η κατάσταση αλλά και τόσο αγανακτισμένοι οι κτηνοτρόφοι που ακόμα και τα κυβερνητικά - κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ υποχρεώθηκαν να μιλήσουν ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνητικές επιλογές: "Ποιος το φανταζόταν, ποιος το περίμενε ότι στη χώρα μας, μια χώρα τόσο ελλειμματική σε κτηνοτροφικά προϊόντα, θα φθάναμε να έχουμε αποθέματα τυριού 35.000 τόνους; ", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΟΑΣ Ν. Ιωαννίνων, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Αργύρης, τόνισε πως "προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση πού θα φθάναμε, αλλά κάποιοι δε θέλουν να ακούσουν"...

"Μόνο με τον αγώνα μας"

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ηπείρου - Αιτωλοακαρνανίας και πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Αρτας Νίκος Γιαννούλης, υπογράμμισε πως η συγκέντρωση είναι αποτέλεσμα και συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων που έγιναν με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.Δείχνει - πρόσθεσε - πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και πως "δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η κλιμάκωση του αγώνα μας για να σώσουμε την κτηνοτροφία από τον αφανισμό". Αναφερόμενος στη δημαγωγία των κάθε είδους "φίλων" των κτηνοτρόφων, ο Ν. Γιαννούλης επεσήμανε: "Τώρα πολλοί μας συμπαραστέκονται! Στα λόγια είναι με τους κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία αλλά στην πράξη είναι εναντίον... Γιατί, όχι μόνο δεν αντιδρούν στις πολιτικές που μας αφανίζουν και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, αλλά και τις υποστηρίζουν και τις ψηφίζουν (όπως ΚΑΠ,. ΓΚΑΤΤ και Μάαστριχτ)...".

"Δεν πάει άλλο", τόνισε και ο εκπρόσωπος της ΟΑΣ Πρέβεζας που κατήγγειλε και τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων Αγροτικών Οργανώσεων σαν "πουλημένες", που αντί να αγωνίζονται για τα συμφέροντα των αγροτών κοιτάνε πώς θα εμποδίσουν τους αγώνες τους. "Οι κινητοποιήσεις μας άρχισαν το Νοέμβρη και δε θα έχουν τελειωμό", είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι για τις ξεπουλημένες ηγεσίες είναι διήμερες!

Τους κτηνοτρόφους χαιρέτισαν ακόμα εκπρόσωποι της ΟΑΣ Θεσπρωτίας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ εκφράστηκε η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και του Συλλόγου Γυναικών Ιωαννίνων. Τέλος ο Νομάρχης Ιωαννίνων εξέφρασε τη συμπαράσταση όλων των νομαρχών της Ηπείρου.

Οι κτηνοτρόφοι μετά το μεσημεριανό συλλαλητήριο αποφάσισαν να παραμείνουν στην πλατεία, μπροστά στη Νομαρχία, όλη τη νύχτα και μέχρι σήμερα το πρωί οπότε, στο υπουργείο Γεωργίας αναμένεται να γίνει συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ