Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειώνονται τα πριμ για τα σιτηρά

Δραστικές περικοπές των στρεμματικών ενισχύσεων μελετά η Κομισιόν

Να μειώσει δραστικά τις στρεμματικές ενισχύσεις στα σιτηρά για τη νέα εμπορική περίοδο 1996-1997, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Κομισιόν στην πρότασή της για το νέο πακέτο αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων, που αφορά την εμπορική περίοδο 1996-1997, προτίθεται να ζητήσει μείωση των στρεμματικών ενισχύσεων στα σιτηρά της τάξης του 20 με 30%! Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το σκεπτικό των Βρυξελλών, οι διεθνείς τιμές του προϊόντος ανέβηκαν σε υψηλά επίπεδα τη χρονιά που πέρασε και αναμένεται να είναι επίσης αυξημένες κατά την ερχόμενη εμπορική περίοδο. Ετσι, οι παραγωγοί (που σύμφωνα με την Κομισιόν είχαν πέρσι... υψηλό εισόδημα), θα πρέπει να εισπράττουν συνολικά όσα και το 1992! Πέρα από αυτά, τα σιτηρά ξαναμπαίνουν στο "στόχαστρο" της Κομισιόν, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εξοικονόμησης πόρων για τη διεύρυνση της ΕΕ προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αν οι περικοπές αυτές γίνουν πράξη, εκτιμάται ότι οι Ελληνες σιτοπαραγωγοί θα χάσουν συνολικά από 15 έως 25 δισ. δραχμές κατά τη νέα εμπορική περίοδο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση της Κομισιόν να μειώσει τις στρεμματικές ενισχύσεις στα σιτηρά είναι και ο λόγος της καθυστέρησης στην εξαγγελία του φετινού "πακέτου τιμών", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμικές τιμές των αγροτικών προϊόντων θα είναι πάλι "παγωμένες".

Η μείωση, όμως, των στρεμματικών ενισχύσεων στα σιτηρά στο ύψος των ποσοστών που "μελετά" η Κομισιόν, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη σιτοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς στη χώρα μας. Ηδη, είναι γεγονός οι αρνητικές επιπτώσεις από την αναθεώρηση της ΚΑΠ το 1992 στον τομέα των δημητριακών, και η χώρα μας από πλεονασματική που ήταν κατάντησε ελλειμματική. Η ΕΕ το 1992 είχε αποφασίσει τη μείωση της τιμής παρέμβασης στα σιτηρά κατά 32% για τα επόμενα τρία χρόνια και, τώρα που το πέτυχε, πάει να κόψει και τις στρεμματικές ενισχύσεις, τις οποίες έδωσε, υποτίθεται, για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών από τη μείωση των θεσμικών τιμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ