Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα"

Κόντρα στην "εκσυγχρονιστική" λιτότητα και τη φαρμακο-λιτότητα του Σημίτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ανακοίνωσε πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 12 του Μάρτη

Νέα "δέσμη" λιτότητας για τους συνταξιούχους αποτελούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τις περικοπές στα φάρμακα που θα γίνουν, όπως δηλώνουν με θρασύτητα οι υπουργοί της κυβέρνησης για "την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους".

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων. Η ΣΕΑ ανακοίνωσεπανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 12 Μάρτη 1996. Τότε συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος όταν οι συνταξιούχοι δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου όταν ζητούσαν να συναντηθούν με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.

Βασικό αίτημα των συνταξιούχων είναι η επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, η διαμόρφωση των συντάξεων του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΝΑΤ στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και η επαναφορά των συντάξεων στις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το δημόσιο στο 80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

"Δε σηκώνουμε άλλες περικοπές"

Χτες τα πυρά των συνταξιούχων στράφηκαν κατά της κυβέρνησης και για τις περικοπές στα φάρμακα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου, τόνισε ότι "οι συνταξιούχοι είναι ριζικά αντίθετοι με την εξαγγελία της ενιαίας λίστας για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και για το δημόσιο, γιατί θα αποβεί σε βάρος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα σε βάρος των συνταξιούχων. Δε σηκώνει άλλο περιορισμό, ήδη το ΙΚΑ έχει πάρει κάποια μέτρα περιορισμού των φαρμάκων για το 1995. Δεν μπορεί υπογράμμισε ο ίδιος, να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο γιατί έτσι ανατρέπεται και η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. Υπάρχουν ασθενείς που παίρνουν τρία φάρμακα την ημέρα, με ένα συγκεκριμένο κόστος, ενώ τώρα, όπως ακούσαμε, θα αναγκάζονται να παίρνουν μόνο ένα με χαμηλότερο κόστος". "Αντί, τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου, η κυβέρνηση να στρέψει αλλού την προσοχή της, δηλαδή στις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, στρέφεται σε βάρος του συνταξιούχου που παίρνει από 50 - 80 χιλιάδες δραχμές σύνταξη και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να αγοράσει τα φάρμακά του".

Στη συνέντευξη Τύπου της ΣΕΑ παραβρέθηκε η Ζωή Σώκου,μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο φάρμακο. "Πρόκειται, είπε η Ζ. Σώκου, για "δίλημμα", η δημιουργία ή όχι της λίστας φαρμάκων. Η δικαιολογία για σπατάλη είναι αβάσιμη, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων, παίρνει συντάξεις που με δυσκολία, καλύπτουν τα αναγκαία φάρμακα. Για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να υπάρξει διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Πρέπει να υπάρξουν γενναία κονδύλια και όχι περικοπές σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι το φάρμακο".

Αλλα πρόσωπα,
ίδια πολιτική

"Με τη νέα κυβέρνηση έχουμε αλλαγή προσώπων και όχι αλλαγή πολιτικής, τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη της ΣΕΑ. Φαίνεται μάλιστα καθαρά ότι η κυβέρνηση υπό τον κ. Σημίτη κινείται σε χειρότερο, όπως επιτάσσει το Μάαστριχτ, πλέον κλίμα για τα συνταξιουχικά θέματα και έχει προσανατολισμό για την πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης"."Εμείς οι συνταξιούχοι, είπαν σε άλλο σημείο, είμαστε η γενιά των μεγάλων αγώνων και της Αντίστασης. Εχουμε ψηθεί στα βάσανα και δε θα υποστείλουμε τη σημαία της ταξικής αγωνιστικής πάλης κατά των συμφερόντων της αντιλαϊκής πολιτικής και της αφαίρεσης των εργατικών και συνταξιουχικών δικαιωμάτων. Δε θα αφήσουμε να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΝΑΤ Γιάννης Νικολάου, υπενθύμισε το περσινό μακελειό και τις υποσχέσεις του τέως πρωθυπουργού, που δεν τηρήθηκαν και κάλεσε σε αγώνες με ανοιχτή αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση τόσο σε συνδικαλιστικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό. Ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι "όταν οι γεννήτορες του Μάαστριχτ, όπως ο Ντελόρ το χαρακτηρίζουν "δολοφονικό", είναι προκλητικό ο κύριος πρωθυπουργός να λέει ότι θα ακολουθήσειπιστά την γραμμήτου και μάλιστα σε βάρος των συνταξιούχων, της κοινωνικής ασφάλισης και σε βάρος της υγείας".

Ιδιαίτερες βολές δέχτηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας Στ. Τζουμάκας,που οι συνταξιούχοι τον χαρακτήρισαν διπρόσωπο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων της ΔΕΗ Θ. Κανάκης, αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που με πλειοψηφία 2 - 1, έκανε δεκτές τις εφέσεις της ΔΕΗ κατά των αποφάσεων του Διοικητικού πρωτοδικείου που έκρινε ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι ανάλογες με τις αυξήσεις των αποδοχών των εν ενεργεία εργαζομένων. "Σημαντικό ρόλο, είπε ο Θ. Κανάκης, σε αυτήν την απόφαση, έπαιξε η αποφασιστική παρέμβαση του κ. Τζουμάκα που έστειλε στο Εφετείο και ούτε λίγο ούτε πολύ του πρότεινε να εγκρίνει την έφεση της ΔΕΗ".

Ο Ν. Φλέσσας (συνταξιούχοι των ΕΛΤΑ) κάλεσε τη ΓΣΕΕ να κάνει την αυτοκριτική της και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να σταθούν στο πλευρό των αγώνων των συνταξιούχων. "Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, πρόσθεσε, για περικοπές στα φάρμακα, θα βρουν ένα ισχυρό ανάχωμα και μια αντίσταση χωρίς προηγούμενο".

Ο Δ. Κούστας (ΤΣΑ), ζήτησε απ' τη ΓΣΕΕ να κάνει πανελλαδική, πανεργατική συγκέντρωση στις 12 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ