Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Από τους δικηγόρους και για τους δικηγόρους

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα η διακήρυξη του συνδυασμού. Γυναίκες το 40% των υποψηφίων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 35 χρόνια

Η "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ),ο συνδυασμός της νέας γενιάς και των μαχόμενων δικηγόρων είναι έτοιμος να αναλάβει ευθύνες και με τους αγώνες να συμβάλει στην επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων. Ο συνδυασμός της ΔΑΚ με επικεφαλής και υποψήφιο πρόεδρο του ΔΣΑ τον Βασίλη Δημόπουλο,στις εκλογές που θα γίνουν στις 25 και 27 Φλεβάρη, έχει κατακτήσει ήδη πρωτιές: Ο μέσος όρος ηλικίας όσων απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του είναι 35 χρόνια, ενώ το 40% των υποψήφιων συμβούλων είναι γυναίκες.

Εξάλλου, στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚ συσπειρώνονται αγωνιστικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, κομματική τοποθέτηση και συνδικαλιστική ένταξη. Δυνάμεις που αναδείχτηκαν με διαφανείς διαδικασίες από τους ίδιους τους δικηγόρους και όχι από διάφορα εξωδικηγορικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι της ΔΑΚ είναι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μαζικούς αγώνες, επιστημονικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις κλπ. Γι' αυτό και γίνονται δεκτοί με εκτίμηση και συμπάθεια από τους συναδέλφους τους, στις καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους των δικαστηρίων και σε δικηγορικά γραφεία.

Την προσεχή Τρίτη (13-2-1996) θα γίνει και η συγκέντρωση - συνέντευξη του συνδυασμού στις 2.30 μμ, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (οδός Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).

Χτες δόθηκε στη δημοσιότητα και η διακήρυξη της ΔΑΚ, όπου επισημαίνονται τα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο. Η περιθωριοποίηση και υπαλληλοποίηση μεγάλου αριθμού δικηγόρων απασχολούν σήμερα όσο ποτέ το δικηγορικό κόσμο.

"Είναι πλέον εμφανείς στο χώρο μας, αναφέρεται στη διακήρυξη της ΔΑΚ, τάσεις δημιουργίας, αφ' ενός, μεγαλογραφείων με σύγχρονη οργάνωση και ποικίλες δυνατότητες και, αφ' ετέρου, επαγγελματικής περιθωριοποίησης μέχρι και αποβολής από τον κλάδο μεγάλου αριθμού δικηγόρων, μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ ταυτόχρονα διογκώνεται η μισθωτή δικηγορική εργασία κι ένα μεγάλο τμήμα, νέων κυρίως δικηγόρων, εξωθείται σε υπαλληλοποίηση".

Αυτή η άσχημη κατάσταση επιτείνεται με μια σειρά μέτρων που πήραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η επαγγελματική στέγη και άλλα θέματα. "Ολα αυτά, επισημαίνει η διακήρυξη της ΔΑΣ, συμβάλλουν στην ενίσχυση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων και στην επιβολή συγκεκριμένων μετασχηματισμών στο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και στη σύνθεση του δικηγορικού σώματος".

Χιλιάδες δικηγόροι, ιδιαίτερα νέοι, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απελπιστική θέση και περιορίζονται στο ρόλο του πολύ φτηνά αμειβόμενου "συνεργάτη - υπαλλήλου" των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, χωρίς προοπτική εξόδου από αυτή την κατάσταση. Οι δικηγόροι κατανοούν ότι επιδιώκεται η επαγγελματική τους εξόντωση και η βίαιη αποβολή τους από το δικηγορικό σώμα, πράγμα που τους δημιουργεί αισθήματα αγωνίας για την επαγγελματική επιβίωσή τους.

Τι έκανε το δικηγορικό συνδικαλιστικό κίνημα σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή και πώς αντιμετώπισε τα προβλήματα των δικηγόρων; "Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που αναδείχτηκαν τα τελευταία χρόνια στο ΔΣΑ, συνεχίζει η διακήρυξη της ΔΑΚ, παρά τις όποιες διαφορές τους σε θέσεις, ύφος και ικανότητες, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον ένα η τον άλλο τρόπο το πέρασμα στο δικηγορικό χώρο της κυβερνητικής πολιτικής. Το προεδρείο στάθηκε αντίθετο σε κάθε κινητοποίηση, διευκολύνοντας τον εκφυλισμό των αγώνων, που εξέφραζαν τη δίκαιη αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων".

Η ΔΑΚ στη διακήρυξή της αναφέρει ότι για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων θα πρέπει:

  • Να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας, που υποφέρει και απειλείται με την επαγγελματική εξόντωση.
  • Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα κίνημα αντίστασης και αναστροφής της κατάστασης τέλματος στο ΔΣΑ.
  • Χρειάζεται μια άλλη συνδικαλιστική αντίληψη, εντελώς διαφορετική από αυτή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ