Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολυτέλεια οι υγειονομικοί έλεγχοι!

Στις Νομαρχίες υπηρετούν μόνο 320 επόπτες Δημόσιας Υγείας, ενώ έπρεπε να είναι τουλάχιστον 650. Επόπτες υπάρχουν επίσης μόνο στο 5% των νοσοκομείων και στο 10% των Κέντρων Υγείας

Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωσή τους από επόπτες Δημόσιας Υγείας παρουσιάζουν οι υπηρεσίες Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής, που είναι ενταγμένες στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ετσι, δεν καλύπτονται ούτε στοιχειωδώς οι απαιτούμενες ανάγκες, ιδιαίτερα όσον αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους καταστημάτων, άλλων χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεων και τις δειγματοληψίες τροφίμων και νερών (πόσιμου και θαλασσινού).

Το θέμα έφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Μ. Κωστόπουλος.Τονίζουν πως ενώ ο ήδη "κουτσουρεμένος" Οργανισμός του υπουργείου Υγείας προέβλεπε μέχρι πέρσι 650 θέσεις εποπτών Δημόσιας Υγείας, σήμερα σε όλες τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων υπηρετούν περίπου 320. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι οι ανάγκες του δυτικού τομέα της ΝΑ Αττικής καλύπτονται από οχτώ επόπτες.

Επίσης, χαμηλό είναι το επίπεδο στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με επόπτες. Μόνο το 5% των δημοσίων νοσοκομείων και το 10% των Κέντρων Υγείας έχουν επόπτη Δημόσιας Υγείας, ενώ δεν υποχρεούνται να έχουν τα ιδιωτικά νοσηλευτικά θεραπευτήρια. Να σημειωθεί ότι στις 5.562 θέσεις που προκηρύχτηκαν πρόσφατα για τα νοσοκομεία της χώρας περιλαμβάνεται μόνο μια θέση επόπτη Δημόσιας Υγείας για το νοσοκομείο της Καλαμάτας, παρά τις δηλώσεις του τέως υπουργού Υγείας ότι θα γίνονταν 200 προσλήψεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι οι επόπτες Δημόσιας Υγείας είναι απαραίτητοι για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με την 112 Σύσταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που προβλέπει τη δημιουργία υγειονομικών τμημάτων και υπηρεσιών στους χώρους των εργοστασίων, με σκοπό την πρόληψη, αλλά και το νόμο 1568/85, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να αξιοποιείται σε αυτόν τον τομέα και να αποτελεί βασικό στέλεχος της υγειονομικής ομάδας (επόπτες Δημόσιας Υγείας, γιατροί εργασίας, μηχανικοί, χημικοί ασφαλείας, νοσηλευτές εργασιακών χώρων, εργονόμοι κλπ.), τόσο σε μεγάλους χώρους εργασίας όσο και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ακόμη, όλες οι βιομηχανίες τροφίμων, που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να προσλαμβάνουν εξειδικευμένο προσωπικό για θέματα που αφορούν την υγιεινή των τροφίμων. Ομως, μέχρι σήμερα ελάχιστες είναι οι βιομηχανίες της χώρας που έχουν συμμορφωθεί.

Τέλος, η λειτουργία ενός μόνο εργαστηρίου ελέγχου τροφίμων, ποτών και βιολογικών υλικών (ΚΕΔΥ), παρά τη νομοθετική ρύθμιση του 1986 για ίδρυση 13 περιφερειακών εργαστηρίων, συντελεί στον πλημμελή υγειονομικό έλεγχο και κατ' επέκταση στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η ανεργία μαστίζει τους επόπτες Δημόσιας Υγείας. Από τους 1.200 απόφοιτους των ΤΕΙ απασχολούνται σήμερα περίπου 300. Οι μισθοί και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που παίρνουν είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν τους καταβάλλονται πάντα τα έξοδα κίνησης. Ακόμη κι αν τους καταβληθούν, δεν ξεπερνούν τις 900 δραχμές το μήνα, έστω κι αν πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιούνται βραδινές ώρες.

Οι Σπ. Στριφτάρης και Μ. Κωστόπουλος ρωτούν τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών, εάν προτίθενται να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και ποια για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επόπτες Δημόσιας Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι διεκδικήσεις των νησιωτών(2023-11-07 00:00:00.0)
Καθοριστική η λειτουργία του για τη στήριξη των πληγέντων(2023-09-21 00:00:00.0)
Υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στα νοσοκομεία(2021-12-17 00:00:00.0)
Πλήττει υγειονομικούς και αρρώστους(2013-02-28 00:00:00.0)
«Σχετικά καθαρά» η πλειοψηφία των καταστημάτων(2008-09-13 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με ολοκληρωμένο πλαίσιο(2008-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ