Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΑΧΤΣΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτρα για τη "μαύρη" εργασία

- Με ποιο τρόπο γίνεται το παράνομο εμπόριο ενσήμων και ποια είναι τα θύματα αυτής της συναλλαγής;

- Είναι θέμα πλεονάσματος, γιατί με βάση την ογκομέτρηση, το νόμο που προκαθορίζει τον αριθμό των ενσήμων και που είναι 1,5 ένσημο για κάθε τετραγωνικό μέτρο ή 2 ένσημα στον τόνο για τα σίδερα, πηγαίνει ο εργοδότης και πληρώνει τμηματικά, ανάλογα σε ποια φάση είναι η οικοδομή. Σε κάθε φάση και σε κάθε συνεργείο υπάρχουν εργάτες που δουλεύουν ανασφάλιστοι. Με την εξέλιξη του έργου και με την εντατικοποίηση της εργασίας συνήθως υπάρχει ένα περίσσευμα σε κάθε οικοδομή από 50 ένσημα. Οσοι λοιπόν έχουν περίσσια ένσημα πάνε στους οικοδόμους και τα εμπορεύονται μισοτιμής και αν δεν μπορούν να βρουν αγοραστές, μερικές φορές έχουν το θράσος και έρχονται στο Συνδικάτο ή βάζουν ακόμα και αγγελίες στις εφημερίδες. Φυσικά εμείς τους καταγγέλλουμε και έχουμε δώσει ως Συνδικάτο εντολή σε όλα τα Παραρτήματά μας να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά. Συμβαίνει συνήθως στους μικρούς εργολάβους και στις ιδιοκατασκευές, όπως σε βίλες στο Ρετζίκι ή στο Πανόραμα. Εκεί δηλαδή που υπάρχει το χρήμα, έχουμε και τη μεγαλύτερη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Επίσης το φαινόμενο είναι σε έξαρση στην επαρχία, όπου οι οικοδόμοι είναι ανοργάνωτοι. Ετσι μπορούμε να προσδιορίσουμε τρεις αιτίες αυτού του φαινομένου: την παράνομη απασχόληση, την υπερωριακή απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας.

- Ποια είναι η έκταση της "μαύρης εργασίας" και της υποαπασχόλησης στον κλάδο της οικοδομής, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης;

- Η εικόνα που έχουμε, είναι δυστυχώς τραγική. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένας ανειδίκευτος εργάτης που να είναι ασφαλισμένος. Ολοι σχεδόν είναι αλλοδαποί εργάτες, κατά κανόνα παράνομα απασχολούμενοι και χωρίς άδειες εργασίας. Το ποσοστό πλησιάζει το 80-85% στους ανειδίκευτους και ένα 25-30% στους τεχνίτες. Εμείς καταγγέλλουμε το φαινόμενο. Ομως οι υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτες. Δε γίνεται κανένας έλεγχος και έτσι οι μεν εργοδότες λόγω ανεργίας υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς ένσημα, οι δε οικοδόμοι συνήθως από τα μερεμέτια να αγοράζουν ένσημα για να συμπληρώσουν για το επίδομα.

- Υπάρχουν οικοδόμοι που βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα ένσημα λόγω αυτής της κατάστασης; Εσείς τι προτείνετε;

- Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση στα Γιαννιτσά από τους 100 οικοδόμους οι 50 είχαν τέτοιο πρόβλημα. Υπάρχουν, δυστυχώς, οικοδόμοι 50-55 χρόνων με 3.000-3.500 ένσημα και δεν έχουν το χρόνο μέχρι τα 58 να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα για τη σύνταξη. Εμείς προτείνουμε την επαναφορά σε ισχύ του νόμου 1469 για όσους έχουν 2.700 ένσημα και είναι 65 χρόνων να μπορούν να βγουν κανονικά στη σύνταξη, εξαγοράζοντας τα υπόλοιπα με δόσεις από τη σύνταξη. Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες οικοδόμοι, αλλά και χιλιάδες άλλοι πιστεύω εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που θα μπορούσαν να ευεργετηθούν από το νόμο αυτό, χωρίς μάλιστα να ζημιωθεί και το ΙΚΑ.

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ