Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Είναι ντροπή οι λίστες"

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μπει στη λογική της απελευθέρωσης και ασυδοσίας, τονίζει η ΣΕΑ

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΣΕΑ παραβρέθηκε ο 90χρονος Νίκος Κρίπας, που είναι και επίτιμος πρόεδρος του ΤΣΑ. Σε μια στιγμή σηκώθηκε όρθιος και, δείχνοντας τα φάρμακα που παίρνει για την πίεσή του, φώναξε: "Είναι ντροπή να μιλάνε για λίστες και όχι για τις τεράστιες αυξήσεις. Αυτά τα φάρμακα πριν πέντε χρόνια τα έπαιρνα 138 δραχμές και τώρα πληρώνω 14.400 δραχμές".

Ιδού, λοιπόν, ποια "υπερκατανάλωση" θέλει να "πατάξει" η κυβέρνηση. Ο Ν. Κρίπας είπε στο "Ρ": "Μετά από 37 χρόνια δουλιάς, παίρνω σύνταξη 80.000 δραχμές. Πριν πέντε χρόνια, το κουτί με τα φάρμακα που παίρνω είχε είκοσι χάπια και στοίχιζε 183 δραχμές. Τώρα το κουτί έχει δέκα χάπια και στοιχίζει 7.200 δραχμές. Αρα, τα είκοσι χάπια στοιχίζουν 14.400. Μιλάνε για περικοπές με το πρόσχημα της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης και κλείνουν τα μάτια στην ασυδοσία και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων".

Η ΣΕΑ, με χτεσινή ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγανάκτησή της για τις περικοπές στα φάρμακα και θεωρεί απαράδεκτη τη λογική της σύνδεσης των περικοπών στα φάρμακα με τη δήθεν αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων". Η αύξηση της δαπάνης στα φάρμακα, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, οφείλεται στις επανειλημμένες ανατιμήσεις των φαρμάκων απ' τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεισαγωγείς, που ξεπερνούν σε ποσοστό και το 400% την τελευταία πενταετία.

Το φάρμακο, τονίζει η ΣΕΑ, είναι κοινωνικό αγαθό και σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να μπει στη λογική της "απελευθέρωσης και της ασυδοσίας". Η ΣΕΑ ζητά την ανακοστολόγηση των φαρμάκων από μηδενική βάση, την εφαρμογή του νόμου 1316/83 για τη λειτουργία του ΕΟΦ, την τροποποίηση του νόμου 1965/91 και την έναρξη διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ