Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
«Δεν είναι ο στόχος σας ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας»

Καταψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόταση της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος. Την πρόταση καταψήφισε και το ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καταψηφίστηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Την πρόταση καταψήφισε και το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, έκανε λόγο για «συνθήκες άνισης μεταχείρισης», που θα δημιουργούσε η αποδοχή μιας τέτοιας θέσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης, με το μέτρο της μη υποχρεωτικής αναγραφής, δεν είναι ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη.

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τόνισε αρχικά ότι ένα θέμα μικρής σημασίας έχει έρθει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, κάνοντας λόγο για αποπροσανατολισμό, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά και η Εκκλησία ρίχνει λάδι στη φωτιά, για ένα θέμα μικρής σημασίας», την ίδια στιγμή που «μπαίνουμε στην ΟΝΕ» και η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της «ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική τακτική, ο Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε το μέτρο της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα αστυνομικά δελτία ταυτότητας «αποσπασματικό», προσθέτοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας, ούτε αυτό είναι το κίνητρό της, σημειώνοντας ότι δεν προχωρά στο «διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους», που είναι και η θέση του ΚΚΕ. Στηρίζοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις της κυβέρνησης, που αποσαφηνίζει ότι προχωρά στο μέτρο, λόγω της υποχρέωσης που προκύπτει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ίδια ώρα, που, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν έχει κάνει καμιά πρόταση για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους. «Αφού την έπιασε ο πόνος για τα ατομικά δικαιώματα, γιατί ψήφισε τη Συνθήκη Σένγκεν;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στις κυβερνητικές προθέσεις, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στις προθέσεις της για τροποποίηση σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση του «αντιτρομοκρατικού» νόμου, με βάση τις απαιτήσεις των Αμερικανών, καθώς και στη συνέχιση των διώξεων εναντίον αγροτών και μαθητών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «συμφωνούμε με το να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, είναι στη δική μας λογική», προσθέτοντας, όμως, ότι δεν αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται στο δρόμο του εκδημοκρατισμού της κοινωνίας.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε και την τακτική που ακολουθείται από την ηγεσία της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι «ανέκαθεν στήριζε τις επιλογές της άρχουσας τάξης» και σημειώνοντας ότι «σήμερα αντιδρά επειδή χάνει προνόμιά της» και «κακώς κάνει να μη θέλει να χάσει δικά της κεκτημένα».

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις του κεφαλαίου σήμερα, στα πλαίσια της ΕΕ, επισήμανε ότι «όταν το κεφάλαιο θέλει ομογενοποίηση, τότε επιδιώκει και την πολιτιστική ομογενοποίηση», αφού αυτό επιτάσσει ο «κοσμοπολιτισμός του κεφαλαίου». Επισήμανε, όμως, ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος «δήλωσε ότι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων», σχολιάζοντας πως «ούτε την ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπερασπίζεται σωστά». Καταλήγοντας, αναφορικά με την πρόταση για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, σημείωσε ότι «δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης», δηλώνοντας ότι «δε συμφωνούμε και καταψηφίζουμε την πρόταση». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «δεν υποστηρίζουμε ούτε την Εκκλησία ούτε την κυβέρνηση».

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος, Βύρωνας Πολύδωρας, υποστήριξε ότι «σπεύδουμε να φτιάξουμε ένα είδος ταυτότητας αφυδατωμένο», σημειώνοντας ότι η θέση της ΝΔ για προαιρετική αναγραφή «είναι μια πρόταση για την κοινωνική ευρυθμία», καταγγέλλοντας την κυβερνητική θέση ως «νομικό παραδοξολόγημα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η προαιρετική αναγραφή είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ, αναφερόμενος στην κυβερνητική στάση απέναντι στην Εκκλησία, υποστήριξε ότι «δε βροντάνε την πόρτα στον αρχιεπίσκοπο».

Στην τοποθέτησή της, η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρακτική από την πλευρά κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αντίκειται στη Σύμβαση 108 του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία έχει κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «αντισυνταγματική». Αναφερόμενη στον αρχιεπίσκοπο, τον χαρακτήρισε «αυτόκλητο προφήτη».

Υπέρ της θέσης της κυβέρνησης, τάχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη, η οποία υποστήριξε ότι το θέμα της αναγραφής είναι «καθαρά διοικητικό θέμα», που η Εκκλησία χρησιμοποιεί «για να διεκδικήσει κοσμική εξουσία», ενώ σημείωσε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας έχει «ψηφοθηρικά χαρακτηριστικά».

Στην παρέμβασή του χτες, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με μια άμεση συνάντηση Εκκλησίας - πολιτείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ