Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Τα «μάζεψε» η κυβέρνηση

Επί 2,5 ώρες συζητούσαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, για να καταλήξουν «με την ουρά στα σκέλια» και να επιβεβαιωθεί ξανά ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει καμία απολύτως πολιτική βούληση να διεκδικήσει από το γερμανικό δημόσιο τις αποζημιώσεις που δικαιούνται τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν οι αξιώσεις των θυμάτων της γερμανικής κατοχής μετά και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων, που διέταξαν την κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, αφού αυτό αρνήθηκε να εκτελέσει αποφάσεις τους για καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα.

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Κ. Σημίτης και πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ Ηλίας Πλασκοβίτης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης.

Αμέσως μετά, ο Τ. Χυτήρης ενημέρωνε τους εκπροσώπους του Τύπου ότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί η απόφαση των δικαστηρίων και παρέπεμπε τη λύση του προβλήματος στις ελληνικές καλένδες, επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησής του.

Δήλωσε συγκεκριμένα, προσπαθώντας και να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης και να μην «αδειάσει» τα ελληνικά δικαστήρια και να καθησυχάσει το γερμανικό δημόσιο: «Το όλον θέμα είναι λεπτό και αρκετά ευρύ. Οπως αντιλαμβάνεστε, δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους που κατέφυγαν στο δικαστήριο. Και με κάθε σεβασμό στο Δίκαιο γίνεται μια διερεύνηση του όλου θέματος, η οποία δεν τελείωσε σήμερα και θα έχουμε συνέχεια, δηλαδή θα γίνουν και άλλες συναντήσεις σχετικά με το θέμα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ