Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ελπίδα και προοπτική στη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης

Με αποχώρηση του Α. Τσώλη από την ΠΑΣΚΕ σημαδεύτηκε η χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Σταθεροί στη γραμμή υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος στο σχεδιασμό του κεφαλαίου οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομης Παρέμβασης

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσώλη από την ΠΑΣΚΕ, παλιού στελέχους του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ και μέλους της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και η ανεξαρτητοποίησή του, «χρωμάτισε» τη χτεσινή ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, η οποία είχε συγκληθεί, για να συζητήσει την προετοιμασία του 30ού τακτικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας.

Η αποχώρηση του Α. Τσώλη, και η δήλωσή του στην ολομέλεια, με την οποία υπογράμμιζε ότι «παραμένει πιστός στις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις και στον ταξικό συνδικαλιστικό προσανατολισμό ανεξάρτητος στο χώρο της μαχόμενης Αριστεράς», προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που διά στόματος του Χ. Πολυζωγόπουλου, έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν «να προσέξει μη γίνει εξάρτημα ενός μετωπικού σχήματος της Αριστεράς»!

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά και με έκδηλη την προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΚΕ σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι «η αποχώρηση του Αλ. Τσώλη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία». Ταυτόχρονα, θέλοντας να προλάβει τυχόν φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της, επιχειρεί να προβοκάρει τη στάση του Α. Τσώλη, ισχυριζόμενη πως «η δήλωσή του ουδόλως οδηγεί στην "ανεξαρτητοποίηση" όπως ισχυρίζεται, αλλά οδηγεί στην προσχώρησή του σε άλλα σχήματα -με προφανείς στόχους». Στη χτεσινή συνεδρίαση, συμμετείχε για πρώτη φορά και η Μαρία Φραγκιαδάκη - μετά την παραίτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Σ. Στολίδη- η οποία άγνωστο για ποιους λόγους απέφυγε να πάρει το λόγο και να τοποθετηθεί.

Οσον αφορά στο «κύριο» ζήτημα της συνεδρίασης, για το πρόγραμμα δράσης μέχρι το συνέδριο, τα στελέχη της πλειοψηφίας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης περιέγραψαν ξεκάθαρα το στόχο τους: Το ζητούμενο είναι η δημιουργία κλίματος ευρύτερης συναίνεσης και αποδοχής από τους εργαζόμενους, της αναγκαιότητας «αλλαγών», σύμφωνα με το πνεύμα της ελευθερίας της αγοράς και της «μετά - ΟΝΕ» εποχής.

Ετσι δεν είναι περίεργο, ότι ο προγραμματισμός δράσης μέχρι το συνέδριο, που θα γίνει στην Αθήνα από 15-18 Μάρτη του προσεχούς έτους, εξαντλείται σε φιέστες και ημερίδες για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις, την «παγκοσμιοποίηση» την εποχή «εντός ΟΝΕ» κλπ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η παρουσίαση στις 30 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη από τη ΓΣΕΕ της «δικής της» ετήσιας έκθεσης για την οικονομία της χώρας.

Το ΠΑΜΕ

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος υπογράμμισε ότι η γραμμή του Μετώπου, είναι γραμμή ρήξης, με την πολιτική της υποταγής και της συναίνεσης που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Σε περίοδο γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης, εσείς ταυτίζεστε συνειδητά μαζί τους», είπε απευθυνόμενος στα στελέχη της πλειοψηφίας ο συνδικαλιστής. «Με τη γραμμή που ακολουθείτε, συνέχισε, έχετε στόχο να στείλετε τον κόσμο στα σπίτια του και να διαλύσετε το συνδικαλιστικό κίνημα».

Το ΠΑΜΕ -τόνισε ο Γ.Μαυρίκος- παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει τον άνισο αγώνα, κόντρα στο αντεργατικό μέτωπο και είμαστε βέβαιοι ότι οι εργάτες, ανεξάρτητα από το τι θεό πιστεύουν και τι παράταξη ακολουθούν, καθημερινά όλο και πιο ξεκάθαρα, θ' αντιλαμβάνονται ότι η ελπίδα και η προοπτική του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκεται στην ενίσχυση της γραμμής του αγώνα και της ταξικής συσπείρωσης».

Με αντικομμουνιστικές κορόνες επέλεξε να «απαντήσει» και πάλι στην κριτική του ΠΑΜΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος, καταφεύγοντας και σε εξυπναδούλες του στιλ οι κομμουνιστές συνδικαλιστές συμπεριφέρονται ως η «αρία φυλή του συνδικαλιστικού κινήματος».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια μετά τη συνεδρίαση ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και στέλεχος της ΔΑΣ σε δήλωσή του στο «Ρ» τόνισε: «Η πλειοψηφία της Διοίκησης, σε μία ακόμη συνεδρίαση απέδειξε το πόσο επικίνδυνη είναι η τακτική της, για τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας. Στο όνομα της εργατικής τάξης, που λέει ότι εκπροσωπεί, διαχειρίζεται τα προβλήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και στην κατεύθυνση που εκείνο επιτάσσει. Είναι ανάγκη τώρα, τίμιοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, να έρθουν σε ρήξη με την τακτική της πλειοψηφίας και να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ