Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την «αναγνώριση» ζητά ο Ντενκτάς

Την αξίωση για «αναγνώριση των πραγματικοτήτων στην Κύπρο για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια» πρόβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ, μία μέρα πριν την έναρξη του τρίτου γύρου των συνομιλιών, και ισχυρίστηκε ότι «ο κόσμος, ανεξάρτητα του αν δεν αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) παραδέχεται ότι υπάρχει και ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι κυρίαρχοι στο Βορρά, όπου οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμιά επιρροή και δεν ασκούν κυριαρχία».

Ο Μπ. Ετζεβίτ υποστήριξε επίσης, όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να καταλάβουμε το σύνολο του νησιού, αλλά ουδέποτε θα αφαιρεθούν από τους Τουρκοκύπριους τα δικαιώματα που κέρδισαν» και ότι «η Τουρκία δεν έχει σκοπό να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, αλλά να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ». Κατά τον Τούρκο πρωθυπουργό, επιθυμία της Αγκυρας είναι «η απαλλαγή των Τουρκοκυπρίων από τα τυραννικά εμπάργκο». Οπως ισχυρίστηκε, το εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων» είναι πιο αυστηρό από αυτό που εφαρμόζεται εναντίον του Ιράκ». Ο Μπ. Ετζεβίτ επανέλαβε τη «σταθερή υποστήριξη της Αγκυρας στους Τουρκοκύπριους» και διατύπωσε την άποψη ότι είναι αδύνατο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο Κυπριακό, αν δε γίνει αποδεκτή «η πραγματικότητα στην Κύπρο. Και η πραγματικότητα είναι η ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών. Αν η πραγματικότητα γίνει αποδεκτή, οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν δίπλα - δίπλα σε ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια».

Οι συνομιλίες της Γενεύης

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολείται και με την έναρξη του Γ΄ γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, στη Γενεύη. Στα δημοσιεύματα παρατίθενται δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι «αντικειμενικός σκοπός του Γ' γύρου των συνομιλιών, όπως και των προηγούμενων, είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για περιεκτικές συνομιλίες». Ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα δώσει σκληρή μάχη εναντίον της νοοτροπίας που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού και προσπαθεί να εντάξει την ΤΔΒΚ στην αποκαλούμενη Κυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων». Επίσης, ο Ντενκτάς κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι εκμεταλλεύονται τα πρόσφατα «μέτρα» που έθεσε σε εφαρμογή του ψευδοκράτος, σε αντίποινα για το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ελπίζω, είπε, ότι θα επιτευχθεί πρόοδος «κατά τη διάρκεια του Γ΄ γύρου, για προλείανση του εδάφους σε απευθείας συνομιλίες, ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό». Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας της Κύπρου «απλώς θα καταστήσει δυσκολότερη την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Η ελληνική πλευρά

Με δεδομένη την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να επιμείνει στην αναγνώριση της «οντότητας» του ψευδοκράτους Αθήνα και Λευκωσία, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και αναζητούν τρόπους για να προωθήσουν τις απόψεις του. Η Αθήνα, με μια σειρά από διαβήματα και επιστολές διαμαρτυρήθηκε για τη στάση της τουρκικής πλευράς. Η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται επίσης να ζητήσει τη βοήθεια και τη συνεργασία των κομμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία θα αναλάβουν να προωθήσουν τις ελληνικές απόψεις στα αδελφά τους κόμματα σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα έχει σήμερα συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ