Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ» ΜΕΤΡΑ
Στους Βρετανούς η σκυτάλη για τις πιέσεις

Στα χέρια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου πέρασε η σκυτάλη των πιέσεων που ασκούνται - εντεινόμενες μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας Στέφεν Σόντερς - στην Ελλάδα για τη λήψη αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Η Επιτροπή - σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ - κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας για «εφησυχασμό», επειδή δεν έδωσε τη δέουσα σημασία και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα μετά την έκφραση ανησυχιών ότι οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Ελλάδα αποτελούν στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. Η σχετική έκθεσή της καταρτίστηκε έναν μήνα μετά τη δολοφονία του Στέφεν Σόντερς στην Αθήνα από τη 17η Νοέμβρη.

Οι πραγματικές επιδιώξεις τέτοιου είδους εκθέσεων γίνονται ηλίου φαεινότερες από την ευθεία σύνδεση, που επιχειρείται να γίνει μεταξύ των τρομοκρατικών χτυπημάτων και των κινητοποιήσεων του αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

Ετσι, η Επιτροπή αξιώνει να παρθούν αυξημένα μέτρα ως συνέπεια του αυξημένου κινδύνου, που διατρέχουν Βρετανοί αξιωματούχοι στη χώρα μετά τον πόλεμο εναντίον του Κοσσυφοπεδίου. Το σχετικό απόσπασμα της έκθεσής της έχει ως εξής: «Η Αθήνα είναι γνωστή ως τόπος υψηλού κινδύνου, όπου το προσωπικό έχει γίνει ακόμη πιο ευάλωτο έπειτα από την επιχείρηση το ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Εκεί όπου υπάρχουν νέοι κίνδυνοι, πρέπει να βρεθούν νέα κονδύλια. Η ασφάλεια του προσωπικού (των βρετανικών αποστολών) στο εξωτερικό αποτελεί ζήτημα υψίστης προτεραιότητας».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της και βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Ντόναλντ Αντερσον, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, δήλωσε: «θεωρούμε ότι είναι απίστευτο το γεγονός ότι με τα δεδομένα αυτά δε δόθηκε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην παροχή προστασίας προς το προσωπικό της πρεσβείας μας. Πρέπει να γίνει επείγουσα αναθεώρηση έπειτα από αυτήν την τραγωδία». Στη συνέχεια κατηγόρησε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για "εφησυχασμό", γιατί δεν αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας παρά την ατμόσφαιρα έντασης που επικρατούσε στην Ελλάδα, όπου το αρνητικό κλίμα για την αεροπορική εκστρατεία (έτσι βαφτίζει το έγκλημα) του ΝΑΤΟ ήταν πολύ έντονο.

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι σαφές από ενημέρωση που ελήφθη από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πως η Βρετανία «αναγνωρίζει ότι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν διαπραχθεί εναντίον αμερικανικών στόχων τώρα είναι πιθανόν να κατευθυνθούν προς "δευτερεύοντες" στόχους. Ωστόσο, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδιάσει να δαπανήσουν 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας των αμερικανικών πρεσβειών, το υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας έχει προβλέψει να δαπανήσει μόλις 11,8 εκατομμύρια λίρες για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας την ερχόμενη τριετία».

Μισόλογα αντί απάντησης από τον Ρέππα

«Δε συμφωνούμε ότι η βρετανική πρεσβεία διατρέχει τέτοιο υψηλό κίνδυνο». Αυτά και μερικά ακόμα γενικόλογα περί του πόσο ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται οι ξένοι διπλωμάτες στη χώρα μας, η οποία «δεν είναι αιχμάλωτη της τρομοκρατίας», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, χτες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Μάλιστα, προσπάθησε να προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις δηλώσεις του επικαλούμενος τη σύμφωνη επ' αυτού γνώμη του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ν. Μπερνς. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει και τις άλλες δηλώσεις του Μπερνς, από τη Θεσσαλονίκη προχτές, σύμφωνα με τις οποίες: «Το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι όντως υπαρκτό στην Ελλάδα. Επηρεάζει τους Αμερικανούς διπλωμάτες και ειδικότερα τους στρατιωτικούς ακολούθους. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα έχουμε χάσει πέντε ανθρώπους από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ τραυματίστηκαν αρκετοί ακόμη και είναι φυσικό να ανησυχούμε».

Συνεχίζουν και οι Αμερικανοί...

Τα σενάρια που θέλουν την πρόσφατη δολοφονία του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, από τη 17 Νοέμβρη, να θέτει σε κίνδυνο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επαναφέρει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, την Τρίτη, η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα επιχειρεί να μεταφέρει ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους των ξένων επιχειρηματικών κύκλων στη χώρα μας και ιδιαίτερα ανάμεσα στους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το εκτενές άρθρο ξεκινά περιγράφοντας, χαρακτηριστικά, συνάντηση των χορηγών της διοργάνωσης σε εστιατόριο κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι απέφευγαν, όπως υποστηρίζει, να καθίσουν κοντά στα παράθυρα, λόγω του φόβου ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.

Οπως αναφέρεται στο άρθρο, η τρομοκρατική ενέργεια της 8ης Ιουνίου έχει προβληματίσει τους χορηγούς των Αγώνων, οι οποίοι επανεξετάζουν την ορθότητα της απόφασης να διοργανωθούν από την Ελλάδα. Ενας από τους χορηγούς μάλιστα -ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται- φέρεται να δήλωσε στο συντάκτη του άρθρου ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν σε άλλη χώρα.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα εκθέτουν τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο. Οι πιθανότητες να σκοτωθεί κάποιος κατά τη διοργάνωση είναι αρκετά μεγάλες" δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ.

Μεταξύ των χορηγών, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως η IBM και η McDonald's Corp., τα γραφεία των οποίων έχουν δεχτεί στο παρελθόν βομβιστικά χτυπήματα από την τρομοκρατική οργάνωση.

Το ύψος της χρηματοδότησης από τους επίσημους χορηγούς των Αγώνων αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά το ένα δισ. ευρώ (337 δισ. δρχ. περίπου). Οι εταιρίες αυτές, όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το ζήτημα της ασφάλειας της διοργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ