Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κοινές θέσεις στην πράξη»

Αν και σ'αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία, γερμανικές εφημερίδες επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και του δεξιού Προέδρου Ζακ Σιράκ επήλθε συμφωνία για τους στόχους της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που άρχισε την 1η Ιούλη. Επίσης ότι οι δύο κορυφαίοι Γαλλοι πολιτικοί είναι «ανακουφισμένοι» ότι η «γαλλογερμανική μηχανή της ευρωπαϊκής διαδικασίας τρέχει πάλι».

Κατά τη «Νόιες Ντόιτσλαντ»(1-2 Ιούλη) Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες συμφώνησαν σε κοινές θέσεις, τις οποίες θέλουν να πραγματοποιήσουν από κοινού. Οι θέσεις αυτές αφορούν στον αριθμό των μελών της Κομισιόν, που - παρά την επιδιωκόμενη διεύρυνση της ΕΕ - δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 20. Γι'αυτό μελλοντικά θα υπάρχουν μόνιμες έδρες για τις μεγάλες χώρες - μέλη, και εναλλασσόμενος αριθμός εδρών για τις μικρότερες χώρες. Επιδιώκεται επίσης, σε ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ειδικών θεμάτων, να αρκούν αποφάσεις πλειοψηφίας, ώστε να μην μπορεί ένα βέτο «να μπλοκάρει τα πάντα».

Ενα άλλο σημείο της συμφωνίας είναι ότι η σημασία των ψήφων των χωρών - μελών θα ανταποκρίνεται στον αιρθμό του πληθυσμού της κάθε χώρας. Σύμφωνοι είναι οι Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές επιτροπές, που αποφασίστηκαν προσωρινά στο Ελσίνκι, θα πάρουν ως το τέλος του έτους την οριστική τους μορφή.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ