Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ναυτολογήσεις με ... ΙΚΑ!

Νέα έφοδο σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών επιχειρούν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο την κοινωνική ασφάλιση και υπονομεύοντας τα θεμέλια του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Τη...«σημαία» κρατάει ο Σήφης Βαρδινογιάννης το μεγάλο αφεντικό της ΑΝΕΚ, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες ναυτεργατών- ήδη έχει προσλάβει καμαρότους σε πλοία του, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ! Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας που ορίζει ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογου... τύπου προσλήψεις έχουν γίνει και σε πλοία της εταιρίας ΣΟΥΠΕΡΦΑΣΤ του Περικλή Παναγόπουλου!

Τα πλοία της ΑΝΕΚ στα οποία αυτή τη στιγμή μέλη του πληρώματος είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ είναι τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», «ΚΡΗΤΗ 1», «ΚΡΗΤΗ 2» και «ΛΑΤΩ»! Ο Σήφης Βαρδινογιάννης έχει αναδειχτεί... πρωτοπόρος στους σχεδιασμούς για την ανατροπή βασικών ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Είναι άλλωστε πρόσφατη η μεθόδευσή του να επιβάλλει στα πλοία της ΑΝΕΚ μια...«νέου τύπου» σύμβαση. Μεθόδευση η οποία έπεσε στο «κενό» από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών.

Η νέα επίθεση, πλήττει κατ' αρχήν κυρίως το λεγόμενο «ξενοδοχειακό προσωπικό» των επιβατηγών πλοίων. Ομως τα σχέδια των εφοπλιστών για την κατάργηση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, έχουν αρχίσει ταυτόχρονα με τις προετοιμασίες των ακτοπλοϊκών εταιριών για την... υποδοχή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. Από το 1998 οι ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν χαρακτηρίσει τα ελληνικά πληρώματα «πολυτελή» σε σχέση με τα πληρώματα πλοίων των πολυεθνικών που θα κληθούν να ανταγωνιστούν με την εφαρμογή του Κοινοτικού κανονισμού. Επιπρόσθετα οι εφοπλιστές των ελληνικών τουριστικών πλοίων έχουν αξιώσει να αποβληθούν οι Ελληνες ναυτεργάτες του «ξενοδοχειακού προσωπικού» από την οργανική σύνθεση και να πληρώνονται από... τα φιλοδωρήματα των επιβατών, όπως στα αμερικάνικα κρουαζιερόπλοια!

Τώρα από τους ακτοπλόους εφοπλιστές επιχειρείται η ντε φάκτο επιβολή των προκλητικών τους αξιώσεων. Το «πράσινο φως» για την επίθεση αυτή τους έχει δώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η αλλαγή του σημερινού θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι αλλαγές αυτές πλήττουν ακόμα και το δικαίωμα στη δουλιά των 20.000 ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ