Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φτωχέ Γκαίμπελς»

Από το «Παρόν» της Κυριακής αντιγράφουμε και παραθέτουμε το άρθρο του συναδέλφου Μάρκου Μουζάκη, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα 12 και στη στήλη «Το κατά Μάρκον» και τιτλοφορείται «"Φτωχέ Γκαίμπελς"».

«Μα αυτός είναι ναζιστής», είχε πει ο Α. Παπανδρέου στα στερνά του βίου του, για γνωστό «αστέρα» της επικοινωνίας σχολιάζοντας πικρόχολα τις... επιδόσεις του στην παραπληροφόρηση, καθώς και την εμπάθειά του ενάντια σ' όσους μισούσε, ένας εκ των οποίων ήταν και ο τότε πρωθυπουργός.

Σήμερα ο εν λόγω «αστέρας» ανήκει στο στενό πυρήνα των «διαφωτιστών» του Μαξίμου, σ' εκείνους δηλαδή που έχουν αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του ιμάντα περάσματος της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την αξιοποίηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και της «εγκυρότητας» του μέσου, που εργάζεται...

***

Το ότι, ας πούμε ο Τηλ. Χυτήρης, ο οποίος ήταν τότε κοντά στον Ανδρέα και γνώριζε την άποψή του για το γνωστό «αναλυτή» - «σχολιαστή», ανέχεται τη σημερινή του περίοπτη θέση στο πάνθεον των φιλοκυβερνητικών προπαγανδιστών, αφορά ασφαλώς τον ίδιο και μόνο.

Το ότι όμως τέτοιας ποιότητας και φυράματος «ειδήμονες» αποτελούν σήμερα τις εστίες περάσματος της κυβερνητικής γραμμής από τα ΜΜΕ, με τη χρήση βέβαια ανάλογων μεθόδων, αφορά όλους μας και είναι θέμα που αγγίζει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας (ελπίζω μόνο να μη συγχρωτίζεται και σε κάποιον απ' τους «καφέδες» ο Τηλέμαχος μαζί του...).

***

Ποιων μεθόδων;

Το «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι θα μείνει στο τέλος» ή το «αν τα γεγονότα δε συμφωνούνε με μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα», προπαγανδιστικές αρχές τις οποίες επέβαλε ο Γκαίμπελς, ωχριούν μπροστά στις «εκσυγχρονισμένες» σημερινές μορφές προπαγάνδας, τις οποίες χρησιμοποιεί το καθεστώς. Ο ίδιος ο Γκαίμπελς μοιάζει φτωχός μπροστά στους μοντέρνους «επικοινωνιολόγους» - προπαγανδιστές.

Η ιδεολογική - πολιτική τρομοκρατία και η ποινικοποίηση, γελοιοποίηση, περιθωριοποίηση (ανάλογα) της άλλης άποψης, αποτελούν πλέον το βασικό προπαγανδιστικό όπλο των αυλικών - υποστηρικτών της σημερινής εξουσίας. Επίσης η ταμπέλα του «αριστερού», την οποία συνεχίζουν να φέρουν, αν και μισούν πλέον κάθε τι αριστερό και προοδευτικό, προσδίδει «εγκυρότητα», λειτουργεί ως άλλοθι και συγχρόνως παραπλανά. Και τούτο αφορά τόσο ανθρώπους των ΜΜΕ όσο και πολιτικούς και διανοούμενους.

***

Η μέθοδος μαύρη, φασίζουσα, αλλά και απλή. Ποτέ δεν κάνεις ευθεία επίθεση (ας μη μιλάμε για αντιπαράθεση...) στην άλλη άποψη. Ακολουθείς άλλη οδό. Επιτίθεσαι προσωπικά στο φορέα ή τους φορείς της προσπαθώντας έτσι να ακυρώσεις την άποψη α πριόρι! Η προσωπική επίθεση γίνεται με χαρακτηρισμούς, απαξιωτικές κρίσεις, χολή, εμπάθεια, κινδυνολογία. Και προπαντός: Ψεύδος.

***

Διαφωνείς, για παράδειγμα, με τις θέσεις του Πεπονή για τα εθνικά θέματα; Τον «περνάς» ως εθνικιστή και καθάρισες!

Διαφωνείς με τις απόψεις της Παπαρήγα και του κόμματός της; Τη χαρακτηρίζεις «ξύλινη», «σταλινική» και τελείωσες! Δε γουστάρεις τον Τσοβόλα; Τον βαφτίζεις λαϊκιστή και τέλεψες! Εχεις πρόβλημα με τις θέσεις του Καστανίδη για το θέμα των ταυτοτήτων; Ανοίγεις τις κάνουλες της μαύρης προπαγάνδας, ότι είναι τρόφιμος κάποιου ή κάποιων μητροπολιτών, ότι ψαρεύει ψήφους απ' την εκκλησία, αρχίζεις τα «παπά - Χάρης» και άλλα συναφή και (νομίζεις ότι) τον ακύρωσες!

Φοβάσαι τις αντιδράσεις του Παπαθεμελή; Βάζεις τα «παπαγαλάκια» να επαναλάβουν ότι είναι εθνικιστής, σκοταδιστής και λοιπά, και τον πολέμησες.

***

Θέλεις να τσαλακώσεις τους αντιδρώντες στη νέα τάξη και την παγκοσμιοποίηση; Επιχειρείς να τους κάνεις «ρόμπες» βαφτίζοντάς τους απομονωτιστές, απαρχαιωμένους, αναχρονιστές.

Φοβάσαι την αντίσταση της εκκλησίας στην καθεστωτική αυθαιρεσία; Εδώ χρησιμοποιείς τα μεγάλα μέσα. Ψεύδη, παραπληροφόρηση, τρομοκράτηση, καθεστωτική συμπεριφορά. Τρομο-διαχωρισμοί του λαού. Από 'δω οι εκσυχρονιστές, από κει οι αναχρονιστές. Από 'δω οι φωταδιστές, από κει οι σκοταδιστές. Από 'δω οι μοντέρνοι, από κει οι μεσαιωνικοί. Από 'δω οι ευρωπαϊστές, από κει οι ευρωσκεπτικιστές.

***

Και συνεχίζεις

Οι υποστηρικτές της κυβερνητικής θέσης είναι προοδευτικοί και... κεντροαριστεροί. Οι έχοντες την άλλη άποψη είναι δεξιοί ή εν πάση περιπτώσει συντηρητικοί. Οι διανοούμενοι που γλείφουν την κυβέρνηση είναι οι... κολόνες της προόδου, ακόμα και αν με κείμενά τους έχουν εκθειάσει τη Νέα Τάξη!

Οι αντιστεκόμενοι είναι απλώς... σκοταδιστές!

***

Φτάσανε στο σημείο τα φερέφωνα της ξενοδουλείας να γράφουν ύμνους για την ένταξη στην ΟΝΕ (δικαίωμά μας), για ποιο λόγο νομίζετε; Επειδή, λέει, θα μας σώσει από την Παπαρήγα και τον Τσοβόλα!

***

Οσοι δοξάζουν τη σημερινή εξουσία είναι ex officio αριστεροί. Οι (κατά Γ. Πανούση) «επιχορηγούμενοι με το κομμάτι αριστεροί κονδυλοφόροι» είναι οι μύστες της σύγχρονης πορείας της χώρας! Πνευματικοί άνθρωποι, αντίθετα, σαν τον Ζουράρι, πολιτικοί σαν τον Πεπονή ή τον Τ. Παπά πρέπει να εξοβελιστούν σε σύγχρονες Σπιναλόγκες! Και τα λένε αυτά άκαπνοι, γλείφτες, ριψάσπιδες, επαγγελματίες υμνιστές εξουσιών, πρώην αριστεροί που εξαργύρωσαν την προτέρα πορεία τους για να πιάσουν σήμερα θέση στα σαλόνια της παγκοσμιοποίησης!

***

Ορισμένοι θυμήθηκαν χουντική δράση του Χριστόδουλου ή άλλων ιεραρχών. Την ίδια στιγμή υμνητές ή συνομιλητές της χούντας εξαφανίζονται στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ του «εκσυγχρονισμού»! Ειδήσεις επιλεκτικά (υπέρ) προβάλλονται, ενώ άλλες κατ' εντολήν αποσιωπούνται και θάβονται, μόνο και μόνο επειδή ενοχλούν την εξουσία.

Ιδέες ποινικοποιούνται και διώκονται. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιμένουν ν' αντιστέκονται και να στέκονται απέναντι στην εξουσία, λοιδορούνται, διώκονται και μπαίνουν σε «μαύρες λίστες» της εξουσίας. Υποτακτικοί της εξουσίας αμείβονται. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τύπου καταγγέλλει για μακαρθισμό το ΚΚΕ, ένα κόμμα το οποίο (μαζί με το ΔΗΚΚΙ) συστηματικά εξοβελίζεται από την κατευθυνόμενη ειδησεογραφία!

***

Φτάσαμε στο σημείο πολιτικό στέλεχος, πρώην υπουργός, ο Γερ. Αρσένης, να διστάζει να εκφράσει τη διαφορετική του άποψη, γιατί, όπως ο ίδιος λέει, «θα με κάνουν ρόμπα, θα με παρουσιάσουν γραφικό, θα με εξαφανίσουν»! Αμ, η μεταχείριση του Ακη; Το '96, όταν έπρεπε να στηθεί το νέο σύστημα εξουσίας, ήταν «της αυλής της Εκάλης, ο αυλικός», ο «ηλίθιος» και ο «γραφικός». Σήμερα είναι «σώφρων», ο «υπεύθυνος», ο «εγγυητής»! Φτωχέ Γκαίμπελς, σε ξεπέρασαν οι αφιονισμένοι κονδυλοφόροι και «διανοούμενοι» του «εκσυγχρονισμού»...


του Μάρκου ΜΟΥΖΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ