Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
8 ΜΑΡΤΗ - ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Να γίνει η αγανάκτηση αγώνας

Με τις εργαζόμενες στο «Λαμπρόπουλο» συζήτησε χτες ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες στα πολυκαταστήματα, όπου εντείνονται οι αποδιαρθρώσεις των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση του 8ώρου, την τετράωρη απασχόληση, το σπαστό ωράριο, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στις εργαζόμενες και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, επικεφαλής της ΝΑΣ και υποψήφιο νομάρχη Πειραιά, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στο πολυκατάστημα «Λαμπρόπουλος», με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Οι εργαζόμενες γυναίκες όμως, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, κάθε άλλο παρά σε εορταστικό κλίμα βρίσκονταν, αφού καθημερινά καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους όπως της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου. Την ίδια στιγμή νιώθουν πως, εξαιτίας της υπερεντατικοποίησης της δουλιάς, δεν έχουν πια τις δυνάμεις να ανταποκριθούν επαρκώς στους άλλους ρόλους που έχουν στην προσωπική τους ζωή και οι περισσότερες εργαζόμενες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες εργασίας, οι οποίες καθημερινά χειροτερεύουν.

Αυτήν ακριβώς την αγανάκτηση, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τις κάλεσε να την εκφράσουν δυναμικά. Να τη μετατρέψουν σε πάλη, σε κοινό αγώνα και ενωμένες να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζουν. Να έχουν 8ωρο, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ελεύθερο χρόνο, με πρώτο αγωνιστικό ραντεβού τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 15 Μάρτη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Τίμησαν τη γυναίκα εργάτρια

Περιοδείες στους χώρους των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων και των συμβολαιογράφων πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, ενώ κόκκινα γαρίφαλα μοίρασε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης στις γυναίκες εμποροϋπαλλήλους στην οδό Αγίας Σοφίας. Ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς έκανε εξόρμηση στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και σε Σούπερ Μάρκετ. Επίσης, για το γυναικείο ζήτημα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις από την Αχτίδα Εμπορίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, το Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς, το Σύλλογο Γυναικών Συκεών κ.ά.

Αγωνιστικά τιμήθηκε η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και στη Θεσσαλία. Από νωρίς το πρωί, χτες, στους χώρους δουλιάς, όπου το Εργατικό Κέντρο κήρυξε στάση εργασίας μιας ώρας, έγιναν περιοδείες και εξορμήσεις από εκπροσώπους των Συλλόγων Γυναικών και συνδικαλιστές, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ενωσης Γυναικών, στο ξενοδοχείο «Διόνυσος», παρουσία πλήθους γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ