Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Πληθαίνουν τα ερωτηματικά!
  • Τρία - και υπό συνεχή φροντίδα αγνώστων που είχαν πρόσβαση - ήταν τελικά τα κέντρα παρακολούθησης, σύμφωνα με έκθεση της ΑΔΑΕ
  • Υπήρχε και δυνατότητα εντοπισμού της θέσης των παρακολουθούμενων

Νέα ερωτηματικά για την υπόθεση των υποκλοπών δημιουργεί η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που παραδόθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα μ' αυτή, το λογισμικό διενέργειας των παρακολουθήσεων ήταν επαγγελματικού τύπου και διεθνών προδιαγραφών (...) ικανό να αξιοποιεί λειτουργίες του λογισμικού της «Ερικσον», που δε χρησιμοποιούνται από τη «Βόνταφον» ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα διέθετε όχι μόνο δυνατότητα παρακολούθησης συνδιαλέξεων, αλλά και γεωγραφικού εντοπισμού των ομιλούντων, δυνατότητα που δοκιμάστηκε στο ψηφιακό κέντρο της Παιανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση της ΑΔΑΕ, τα κέντρα όπου είχε εγκατασταθεί το λογισμικό παρακολούθησης ήταν τρία (3) και όχι δύο (2) όπως αρχικά έγινε γνωστό. Στα κέντρα που είχαν εντοπιστεί στην Παιανία και στον Κηφισό, προστίθεται ακόμη ένα στον Κηφισό. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ΑΔΑΕ «το γεγονός της ύπαρξης του τρίτου αυτού κέντρου αυξάνει τη γεωγραφική κάλυψη της παρακολούθησης».

Ομως, από την έκθεση της ΑΔΑΕ προκύπτει επίσης ότι εκτός από το εύρος των παρακολουθήσεων υφίστανται και περαιτέρω δυνατότητες, όχι μόνον για την παρακολούθηση συνδιαλέξεων αλλά και για τον εντοπισμό της θέσης των προσώπων που συνομιλούν. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα στοιχεία από το κέντρο της Παιανίας, δείχνουν ότι «χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή της σωστής λειτουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων του παρείσακτου λογισμικού» από τις 26 Γενάρη έως και τις 6 Φλεβάρη του 2005. Τονίζεται ότι «οι πρόσθετες δυνατότητες αναφέρονται στην προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων κίνησης και θέσης των κλήσεων των υπό παρακολούθηση τηλεφώνων».

Παράλληλα, η Επιτροπή εντοπίζει διαφορές στους αριθμούς των τηλεφώνων που παραδόθηκαν από την εταιρία «Ερικσον» στην εταιρία «Βόνταφον» στις 5 και 8 Μάρτη, σε σχέση με τους αριθμούς που παρέδωσε η «Βόνταφον» («Vodafone») στην ΑΔΑΕ. Η εταιρία φέρεται να παρέδωσε στην επιτροπή «3 τηλέφωνα λιγότερα» από τη λίστα της «Ερικσον», ενώ στην ίδια λίστα περιέχονται 2 τηλέφωνα που δεν υπήρχαν στη λίστα της «Ερικσον». Εύλογα, με βάση αυτά τα δεδομένα, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες της ΑΔΑΕ να ελέγχει τα δεδομένα που δίνονται από τις εταιρίες, καθώς και για την αξιοπιστία των στοιχείων που δίνονται στη δημοσιότητα, όπως για παράδειγμα οι λίστες των τηλεφωνικών αριθμών που παρακολουθούνταν.

Οσον αφορά τα «ίχνη» των τηλεφωνικών υποκλοπών η Επιτροπή διαπιστώνει ότι από τις 24 Γενάρη του 2005 υπήρχαν 8.000 σφάλματα στο ψηφιακό κέντρο της Παιανίας, ενώ στο νεο-ανακαλυφθέν κέντρο του Κηφισού βρέθηκαν 67 αριθμοί υπό παρακολούθηση. Οι καταγραφές για τους αριθμούς αυτούς, παραπροϊόν της λειτουργίας του λογισμικού υποκλοπής, παρέμειναν μετά την αναβάθμιση του νόμιμου λογισμικού του κέντρου. Η αναβάθμιση, που είχε σαν συνέπεια την καταστροφή του παρείσακτου λογισμικού στο συγκεκριμένο κέντρο, είχε γίνει ένα μήνα πριν την ενημέρωση της κυβέρνησης από τη «Βόνταφον» για το κύκλωμα υποκλοπών.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση της ΑΔΑΕ σύμφωνα με την οποία «έχουν πραγματοποιηθεί προσθήκες και μεταβολές στο παρείσακτο λογισμικό μετά την εγκατάστασή του και κατά τη λειτουργία του». Το στοιχείο αναδεικνύει ότι τα κέντρα παρακολούθησης τελούσαν υπό συνεχή τεχνικό έλεγχο και επιμέλεια.

Αναβάθμιση Κορωνιά

Την ίδια ώρα, ο όμιλος «Βόνταφον» ανακοίνωνε τα νέα διευρυμένα καθήκοντα του αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, Γ. Κορωνιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Γ. Κορωνιάς αναβαθμίζεται σε διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και από τη θέση αυτή «θα αναφέρεται στον Sir Julian Hom Smith, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Vodafone και Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Vodafone Grup Pic».

Σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένεται να εξετάσει τον Γιώργο Κορωνιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ