Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Στα σκουπίδια» τα εργασιακά δικαιώματα!

Τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου

Οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθήνας, βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν ακόμη και στα βασικά τους δικαιώματα...

Motion Team

Οι εργάτες καθαριότητας του Δήμου Αθήνας, βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα που αφορούν ακόμη και στα βασικά τους δικαιώματα...
Εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς ρεπό, Σαββατοκύριακα και αργίες, παρά μόνο με την κανονική τους άδεια, εδώ και τρία χρόνια. Απορριμματοφόρα, που ο αθηναϊκός λαός χρυσοπλήρωσε, παροπλισμένα. Καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη διοίκηση της διεύθυνσης Καθαριότητας, η οποία δε δίνει στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ρούχα που δικαιούνται. Εργαζόμενοι που δουλεύουν χωρίς δικαίωμα άδειας και δώρου.

Τα παραπάνω δίνουν την εικόνα που επικρατεί στη διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, όπως την περιγράφουν στον «Ρ» εργαζόμενοι σε αυτή και αποδεικνύεται πως η Ντ. Μπακογιάννη, «ξέχασε» να πει πολλά περισσότερα, στον πρόσφατο απολογισμό της.

Συγκεκριμένα, τα μισά περίπου από τα συνολικά 96 απορριμματοφόρα, είναι παροπλισμένα, σημειώνουν οι εργαζόμενοι στον «Ρ» (σ.σ.: τα ονόματά τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας). «Η διοίκηση», μας λένε, «συχνά επικαλείται το πρόβλημα της χωματερής, για τα παροπλισμένα αυτοκίνητα. Είναι ψέμα. Δε γίνεται επαρκής συντήρηση». Οπως μας εξηγούν, η συντήρηση δε γίνεται, διότι η σύμβαση που υπήρχε με τις ιδιωτικές εταιρίες - που παρείχαν τις αντίστοιχες υπηρεσίες - έχει λήξει. Από την άλλη, αν και υπάρχει συνεργείο του Δήμου Αθηναίων, αυτό είναι παροπλισμένο, απόρροια της έμμεσης ιδιωτικοποίησης του Μηχανολογικού τα τελευταία χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην αποκομιδή. Οι εργαζόμενοι «βγαίνουν» με το ίδιο όχημα για δύο και τρεις βάρδιες την ίδια μέρα και ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα.

Ετσι, το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φλεβάρη - καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - η Αγορά της Κυψέλης, είχε γεμίσει με σκουπίδια και οι κάδοι δεν αδειάζονταν, ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Οπως σημειώνουν, πέρα από την Κυψέλη, προβλήματα αντιμετωπίζουν το Παγκράτι και το - ήδη υποβαθμισμένο - 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Τεντόμας, ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, πως όλα τα οχήματα βγαίνουν και πως τα προβλήματα εμφανίζονται λόγω της καταπόνησης των οχημάτων στη χωματερή, ο δρόμος της οποίας «είναι χάλια». Μας είπε, δε, ότι υπάρχουν προβλήματα με τα ανταλλακτικά, σε περιπτώσεις που καταστρέφεται ένα ανταλλακτικό σε πολλά οχήματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η άμεση προμήθειά του σε μεγάλες ποσότητες.

«Η διοίκηση», λένε οι εργαζόμενοι, «καλύπτεται πίσω απ' τη χωματερή». Και συνεχίζουν: «Το πρόβλημα είναι ότι η σύμβαση μεταξύ του δήμου και των ιδιωτικών εταιριών που ανέλαβαν τη συντήρηση έχει λήξει και το συνεργείο του δήμου δεν έχει γνώσεις, την απαραίτητη τεχνογνωσία για να συντηρήσει τα οχήματα». Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, το γεγονός ότι η χωματερή είχε πρόβλημα ήταν εκ των προτέρων γνωστό και η διοίκηση θα έπρεπε να είχε φροντίσει για τη συντήρηση των οχημάτων.

Πολιτική σε βάρος των εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, καταπατούνται και τα εργασιακά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι, η διοίκηση, χρωστά σε εργαζόμενους καθαριότητας και οδηγούς περίπου 48.000 ρεπό. «Υπάρχουν εργαζόμενοι», μας λένε, «που δεν έχουν πάρει 250 ρεπό»! Κάτι που σημαίνει ότι για τρία τουλάχιστον χρόνια, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν παρά μόνο τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούνται. Πρόβλημα που παραδέχτηκε και ο Χρ. Τεντόμας, λέγοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για τη λύση του.

Επιπλέον, από το 2003, καταπατείται συστηματικά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Δε μας δίνουν ρούχα, σαπούνια και ό,τι άλλο προβλέπεται από τη ΣΣΕ. Δίνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι έχουν δώσει και τι όχι», σημειώνουν οι εργαζόμενοι. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ισχυρίστηκε ότι έχουν παραληφθεί τα προϊόντα και πως θα παραδοθούν σύντομα.

Και σα να μην έφταναν όλα τα άλλα, οι 440 εργαζόμενοι καθαριότητας που προσλήφθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες επανειλημμένα ανανεώθηκαν, το Δεκέμβρη του 2005 τους επαναπροσέλαβαν ως ...εργολάβους. Δηλαδή, με ασφαλιστική κάλυψη του ΤΕΒΕ και όχι του ΙΚΑ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η διοίκηση απαλλάσσεται από τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε δικαιούνται αδείας, επιδόματος αδείας και δώρων!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ