Πέμπτη 9 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοινές οι ανησυχίες Αθήνας και Λευκωσίας

Εχοντας την εκτίμηση πως ενδεχόμενη αποτυχία μιας ακόμη προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει επικίνδυνες τριβές και εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν πως η όποια πρωτοβουλία αναληφθεί θα πρέπει να προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Οι κοινές αντιλήψεις Αθηνών και Λευκωσίας, οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί συμπίπτουν με αναλύσεις αμερικανικών ινστιτούτων στρατηγικών μελετών που παρουσίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του χτεσινού «Εθνους», ο «Εκόνομιστ», αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, και του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, χτες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Κύπρου και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν ότι η όποια νέα προσπάθεια πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αποτυχίας.

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο επισήμανε την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Τ. Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την οποία χαρακτήρισε «μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα στο πλαίσιο των θέσεων που έχουμε επανειλημμένως τονίσει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας ακόμη αποτυχίας. Και, βεβαίως, η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να λαμβάνει υπόψη τη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Από την πλευρά του ο Τ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη σταθερή και πολυτιμότατη συμπαράσταση της Ελλάδας, όχι μόνο για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, αλλά, θα πρόσθετα, και σε όλα τα διαδικαστικά μέτρα που χρειάζονται για τις κινήσεις μας τόσο στα Ηνωμένα Εθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Οσον αφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και στις κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχει ήδη η απόφαση της ΕΕ και ότι εντός του 2006 και μετά από έκθεση της Κομισιόν θα γίνει επισκόπηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς του Τάσσου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν στο Παρίσι και κατά πόσον οι χειρισμοί αυτοί είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, ο Κ. Καραμανλής απάντησε: «Γνωρίζετε ότι είμαστε σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία. Αυτό συνεχίζει και θα συνεχίζεται. Αλλωστε, νομίζω ότι έκανα πολύ σαφές ότι ήταν μια πολύ επιτυχής συνάντηση. Και ελπίζω ότι θέτει τις βάσεις για μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ώστε να φτάσουμε στο από όλους επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στην ερώτηση, τέλος, εάν υπάρχει κάποια παράσταση προς τις ΗΠΑ για την ενίσχυση του εμπορίου με τα Κατεχόμενα, ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω τίποτα το νέο. Είναι η πάγια τακτική των ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη μου, λανθασμένα, πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση της Κύπρου με την υιοθέτηση του απευθείας εμπορίου για τους Τουρκοκύπριους. Δεν φαίνεται όμως αυτή η θέση να υποστηρίζεται από πολλούς άλλους».

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις περί της εμμονής τους για αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν πως η διαδικασία των συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αποτελεί ένα χώρο όπου μπορούν να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Αγκυρα. Μέσα από αυτή τη λογική η ελληνική πλευρά επιθυμεί και προκαλεί την ΕΕ να αναμειχθεί στη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, ωστόσο, δεν επιθυμούν να αναλάβουν ένα τέτοιο βάρος και παραπέμπουν το Κυπριακό στον ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξιοποιούν το κυπριακό πρόβλημα, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και ενδεχομένως να την επιβραδύνουν ή να τη ματαιώσουν.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Αθήνα, καθώς οι πιθανές ευρωτουρκικές τριβές θα εκδηλωθούν με εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ