Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βρώμικη επίθεση των ΜΑΤ μπροστά στη χωματερή
  • Τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο και δώδεκα συλληφθέντες ο απολογισμός
  • Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στη χτεσινή συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια, βροντοφωνάζοντας να πάψει επιτέλους η περιοχή τους να είναι ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου

Η επίθεση αρχίζει

ICON

Η επίθεση αρχίζει
Βάρβαρη επίθεση κατά των διαδηλωτών κατοίκων των Ανω Λιοσίων και της Δυτικής Αττικής, εξαπέλυσαν χτες δυνάμεις των ΜΑΤ, με κυβερνητική εντολή, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν, ζητώντας την απομάκρυνση της χωματερής και να μην πέσει σταγόνα από τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας στην περιοχή τους.

Η επίθεση, που ήρθε τέσσερις μέρες μετά την εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου για να συλλαμβάνεται όποιος παρεμποδίζει την εναπόθεση της λάσπης στα Λιόσια, ήταν ακριβώς αυτό που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στην περιοχή. Δηλαδή, το νόμο της ωμής βίας και της άγριας καταστολής, που ίσως να πρόκειται και για πρόβα τζενεράλε για τους γενικότερους αγώνες που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της χώρας, προκειμένου να αποκρούσουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δήλωναν εξαρχής ότι εκτελούν «εντολές της πολιτείας», όταν επιτίθονταν λυσσαλέα εναντίον των διαδηλωτών, ενώ από το μεσημέρι είχαν ακροβολιστεί σε κρίσιμα σημεία της περιοχής, εφαρμόζοντας πλήρη αστυνομοκρατία. Σημειώνεται ότι από χτες το πρωί περίπου 30 απορριμματοφόρα γεμάτα με λυματολάσπη από την Ψυττάλεια πέρασαν την είσοδο της χωματερής και την απόθεσαν εκεί.

Χιλιάδες κόσμου


ICON

Η συγκέντρωση των κατοίκων ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία των Ανω Λιοσίων. Οι κάτοικοι έδειξαν την αποδοκιμασία τους στην κυβερνητική τακτική και τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με τη λύση - ασπιρίνη της εδαφοποίησης της λάσπης, κάτι που διατηρεί τη Δυτική Αττική σε κατάσταση μόνιμου σκουπιδότοπου.

Λίγο αργότερα, με διάφορα μέσα, κινούνται προς τη χωματερή. Εκεί συναντούν τους κατοίκους των άλλων δήμων της περιοχής (Καματερού, Πετρούπολης, Ιλίου, Ζεφυρίου, Φυλής, Ασπροπύργου κ.ά.) που προηγουμένως είχαν συμμετάσχει σε μεγάλες προσυγκεντρώσεις. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή 3.000 - 4.000 ανθρώπων.

Με συνθήματα όπως «Να φύγει τώρα η χωματερή - Μολύνει και σκοτώνει τη ζωή», «Ούτε στα Λιόσια ούτε στη Φυλή - έξω από το Θριάσιο η χωματερή», οι διαδηλωτές συγκρότησαν δυναμικά μπλοκ, ενώ αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής βουλευτές και δημάρχους ζήτησαν από τους αστυνομικούς να ανοίξει ο αστυνομικός κλοιός, ώστε να διαδηλώσουν ήσυχα και ειρηνικά.

Τραυματίες και συλλήψεις

Οι διαδηλωτές πέρασαν δίπλα από την είσοδο του Στρατοπέδου ΜΑΚ και ακριβώς εκεί δέχτηκαν την ωμή επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με γκλομπ και χημικά δακρυγόνα. Απολογισμός της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός τουλάχιστον πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις μεταφέρθηκαν με «ανοιγμένα» κεφάλια στο νοσοκομείο, ενώ πολύ περισσότεροι υπέστησαν ελαφρές κακώσεις και αναπνευστικά προβλήματα.


Eurokinissi

Γύρω στις 8.30 μ.μ., οι διαδηλωτές ανασυγκροτήθηκαν και δήλωσαν την απόφασή τους να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην περιοχή και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική τους δικαίωση, που σημαίνει: Ούτε σταγόνα λυματολάσπης στη χωματερή που πρέπει να κλείσει αμέσως και να μην ξαναγίνει η περιοχή τους ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου.

Στο σημείο αυτό, όμως, δέχτηκαν μια ακόμη σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες εξαπέλυσαν ένα βάρβαρο ανθρωποκυνηγητό, χτυπώντας αδιακρίτως όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ρίχνοντας παράλληλα βροχή τα δακρυγόνα και καπνογόνα. Ακολούθησαν νέες συλλήψεις και τραυματισμοί.

Συνολικά έγιναν δώδεκα συλλήψεις: Αγγελική Συρίγου, Δημήτρης Δέδες, Γιάννης Σιάνος, Χάρης Κωστόπουλος στέλεχος του ΚΚΕ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα», Μιχάλης Πρασινάκης, Γιώργος Τριανταφυλλάκης, Κώστας Κόκκινος, Νίκος Μητρόπουλος, Κώστας Παπαγιάννης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Τζιομπάνης και Σταύρος Κασκαρίκος.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν οι: Κ. Ζαχαράκης με χτύπημα στο κεφάλι, Σωτήρης Βρόλιας χτυπημένος στα πλευρά και στο κεφάλι,Σταμάτης Γεώργας με χτυπήματα στα πλευρά.

Χαρακτηριστικό του κλίματος της αστυνομοκρατίας ήταν ότι, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος επιχείρησε να δει και να συνομιλήσει με τους συλληφθέντες, συνάντησε την άρνηση των αστυνομικών!

Χιλιάδες κόσμου κατευθύνονται στη χωματερή
Χιλιάδες κόσμου κατευθύνονται στη χωματερή
Η μανία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε συνελάμβαναν ακόμη και αυτούς που ήθελαν να μπουν στα αυτοκίνητά τους και να απομακρυνθούν από την περιοχή! Τον ...ζήλο τους οι αστυνομικοί τον επέδειξαν και κατά δημοσιογράφων. Μάλιστα, η δημοσιογράφος του «Ρ» δέχτηκε επίθεση με χημικά και χρειάστηκε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ανέντιμη επίθεση

«Είμαστε μπροστά σε μια ανέντιμη επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες, που διεκδικούν το δίκιο τους», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος και υπογράμμισε: «Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες».

«Η σημερινή μέρα θα μείνει στη μνήμη των κατοίκων ως η πιο μαύρη μέρα, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τον αγώνα τους για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων εδώ και χρόνια από την περιοχή τους». Αυτό τόνισε ο Χάρης Κωστόπουλος, λίγο πριν συλληφθεί. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση - συνέχισε - που έβαλε την αστυνομία να χτυπήσει αυτούς που υποφέρουν 40 χρόνια από το καρκίνωμα της χωματερής και δηλώνουμε ότι δε θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας, μέχρι να δικαιωθούμε».

  • Αργά χθες το βράδυ, αφέθηκαν ελεύθεροι οι Ν. Τζιομπάνης και Σ. Κασκαρίκος, δύο από τους δώδεκα συλληφθέντες.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε θέση μάχης
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε θέση μάχης

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ