Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μαχητική δράση ενάντια στις αντεργατικές επιλογές

«Οχι στα αντιλαϊκά μέτρα του δήμου της Αθήνας - Αγωνιστικό Μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτό ήταν το μήνυμα από τη χτεσινή συγκέντρωση, με κεντρικό ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη

Η ανάγκη, όσοι θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική, τις αναδιαρθρώσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που τα δέχεται και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και την πολιτική των δημοτικών αρχών που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, να δώσουν δύναμη και νίκες στα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ στους δήμους και τις νομαρχίες, ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος του δήμου Αθηναίων και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Με κεντρικό πανό «Οχι στα αντιλαϊκά μέτρα του δήμου Αθήνας - Αγωνιστικό Μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» δεκάδες ήταν οι Αθηναίοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι που προσήλθαν στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ. Ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά σ' αυτές ακριβώς τις επιλογές του δήμου που επηρεάζουν τη ζωή και της εργατικής τάξης στην πόλη.

Αλλωστε, «η Αθήνα, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η πρωτεύουσα του κράτους, αποτελεί πιλότο εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, της πλουτοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων για όλη την Ελλάδα». Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης «τα έσοδά του είναι 87% από τους δημότες και 13% από το κράτος, και ταυτόχρονα, είναι χρεωμένος σε τράπεζες». Επιπλέον, η αντίληψη της δημάρχου, Ντ. Μπακογιάννη, είναι πως η ΤΑ θα πρέπει να στηρίζεται στην προοπτική της τοπικής φορολογίας, κάτι που δέχονται και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.

«Η πλειοψηφία του δήμου και η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη αποτελεί γνήσιο εκφραστή της άρχουσας τάξης, γι' αυτό εξασφαλίζει και τη σχετική συναίνεση σε σημαντικά αντιλαϊκά μέτρα από όλα τα άλλα κόμματα και πριν, όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, και σήμερα, που κυβερνά το κόμμα της ΝΔ», τόνισε και πρόσθεσε: «Η δήμαρχος προτείνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με συμπράξεις Δημοσίου, ιδιωτών και του τραπεζικού συστήματος. Κατά συνέπεια, η πολιτική των φόρων και των ανταποδοτικών τελών θα επεκταθεί, γιατί οι τράπεζες και οι ιδιώτες δε "συμπράττουν" χωρίς κέρδη».

Την ανάγκη να συγκροτηθεί πόλος συσπείρωσης και πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης
Την ανάγκη να συγκροτηθεί πόλος συσπείρωσης και πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης
Ενα ακόμα παράδειγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση του δήμου Αθηναίων - σημείωσε ο Δ. Αρβανιτάκης - είναι η ανταποδοτικότητα που επεκτείνεται στη χρήση όλων των υποδομών του δήμου (αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ).

Η δήμαρχος, σε συνεργασία με τις δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προωθεί σε όλα τα επίπεδα την αστυνομοκρατία. «Καυχάται η κ. δήμαρχος, υπογράμμισε ο ομιλητής, για τη συμβολή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ομπρέλα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, τη Δημοτική Αστυνομία, τα λεγόμενα συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας, στα οποία συμμετέχει και ο ΣΥΝ».

Χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις

Η διοίκηση του δήμου και όλες οι παρατάξεις, εκτός από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», προωθούν την πολιτική της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ο Δ. Αρβανιτάκης ότι, «στη Διεύθυνση Πρασίνου, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράψουν ότι θα δουλεύουν όποτε έχει ανάγκη η υπηρεσία. Προωθούν, επισήμανε, τη μερική απασχόληση, όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά παντού»...

Η νεολαία δέχεται επίσης ένα ισχυρό χτύπημα από τη διοίκηση, αφού, η ίδια η δήμαρχος δήλωνε ότι η σύγχρονη αγορά εργασίας απαιτεί από τον εργαζόμενο προσαρμοστικότητα. «Θέλουν δηλαδή τη νεολαία υποταγμένη στις συνθήκες του ανταγωνισμού, χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς δικαιώματα στη δουλιά, μετακινούμενη σε καθεστώς ελαστικών μορφών απασχόλησης και απολύσεων», εξήγησε ο Δ. Αρβανιτάκης.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

«Κεντρική μας επιδίωξη είναι, συνέχισε ο ομιλητής, να συγκροτηθεί πόλος συσπείρωσης και πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, που δρομολογεί ο δήμος της Αθήνας, η νομαρχία, και οι άλλοι δήμοι της Β' περιφέρειας, γιατί, τελικά, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δρουν από κοινού, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς προώθησης των αντιλαϊκών μέτρων και μικροδιαφορές, προωθούν αντιλαϊκά μέτρα με μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βοηθός σε αυτό το έργο, είναι και οι δυνάμεις του ΣΥΝ».

Και διευκρίνισε: «Αυτό που χρειάζεται είναι να οργανωθεί μαχητική δράση ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, όχι μόνο μέσα στο δήμο, αλλά και στη γειτονιά. Πάλη όχι μόνο με τους εκλεγμένους κομμουνιστές και συνεργαζόμενους μαζί μας, αλλά από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, τους ΕΒΕ, τις γυναίκες, τη νεολαία ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο των δήμων και της νομαρχίας. Ο λαός της Αθήνας, πρέπει να απορρίψει τις θεωρίες της ανταγωνιστικότητας, του μονόδρομου της ΕΕ, της ανταποδοτικότητας και των φόρων που προωθούν η δήμαρχος μαζί με το ΠΑΣΟΚ και με τη στήριξη του ΣΥΝ».

Τέλος, ο Δ. Αρβανιτάκης επισήμανε: «Κεντρικός άξονας συσπείρωσης και πάλης, να γίνει η πάλη ενάντια στους φόρους, τα τέλη και την ανταποδοτικότητα. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή, το λαϊκό εισόδημα να λεηλατείται, με άμεσους και έμμεσους φόρους και με πληθώρα τελών και φόρων από την ΤΑ». Αλλωστε, είναι απαράδεκτο στο δήμο Αθηναίων τα τέλη για τις κατοικίες να αυξάνονται την τελευταία δεκαετία 105% και για τους επαγγελματικούς χώρους 113,58%, ενώ το βασικό μεροκάματο αυξήθηκε μόλις 63%».

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση, όπου θίχτηκαν ζητήματα σχετικά με τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αστυνομοκρατία, καθώς και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κλπ. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Νίκος Μπουζάνης εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, καθώς και από τους συνεργαζόμενους με τη «Συμπαράταξη» και το ΚΚΕ οι Γιώργος Αδαμίδης και Χρ. Μαργανέλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ