Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαψεύδονται τουρκικοί ισχυρισμοί

Η κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του τουρκοκυπριακού Τύπου σύμφωνα με τους οποίους ο υφυπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Νίκολας Σμιθ, είναι ενοχλημένος με την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση της στο θέμα του απευθείας εμπορίου, κατά τις συνομιλίες που έγιναν στις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία ενήργησε άοκνα και αμερόληπτα καταβάλλοντας προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, οι οποίες «απέτυχαν δυστυχώς επειδή οι Τουρκοκύπριοι επέμεναν στις δικές τους θέσεις και τα ήθελαν όλα δικά τους». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, ζήτησαν εκ των προτέρων να υιοθετηθούν ο χρηματοδοτικός κανονισμός και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο σε συνάρτηση με το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, προκειμένου να συζητήσουν άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ενημερώνει σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές του σχετικά με το Κυπριακό, στο τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Αγκυρας. Από την ενημέρωση που θα κάνει ο Κ. Πρέντεργκαστ αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει ή όχι οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι αυτό που αναμένει η Λευκωσία είναι ο Κίραν Πρέντεργκαστ να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την ετοιμότητά της για επανέναρξη των διαδικασιών και της επαναδιαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί τελική λύση του Κυπριακού.

Στηρίζει την Κύπρο η Ρωσία

Η Ρωσία υποστηρίζει με συνέπεια μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην εθελοντική συμφωνία της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας στο νησί. Οι ρωσικές θέσεις περιέχονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που εκδόθηκε μετά την υιοθέτηση του τελευταίου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στα Ηνωμένα Εθνη και σε διμερή βάση με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης σε δηλώσεις του χαιρέτισε την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Ταλάτ: Επιθετική πολιτική στο Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι η μη λύση του Κυπριακού δε συνεπάγεται κόστος για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι «δε θα χάσουν τίποτε εάν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό πρόβλημα». Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό του κατοχικού καθεστώτος «Μπαϊράκ», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε επίσης ότι θα ακολουθήσει «επιθετική πολιτική» στο Κυπριακό. Εξάλλου, δήλωσε ότι η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους μόνο ως μέρος μιας συνολικής λύσης. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να επιστραφεί η πόλη πριν από τη λύση, «με ανάλογης αξίας ανταλλάγματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ