Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υποκριτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

Προβάλλοντας τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, σαν βάση για την επίλυση του ασφαλιστικού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει την υποκριτική του αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αυτή τη φορά με πρόσχημα την... υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση νόμων και μέτρων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος χτες «οχυρώθηκε» πίσω από τους νόμους Ρέππα, αναγνωρίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων του, το ΠΑΣΟΚ όξυνε την ανούσια διαμάχη εγκαλώντας την κυβέρνηση «γιααντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά». Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, οι Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος και Δ. Ρέππας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Βουλής Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, αναφερόμενοι στην επιλογή της χρονικής στιγμής για την κατάθεση των δύο τροπολογιών για το ασφαλιστικό των τραπεζών και του ΟΤΕ. Μάλιστα επισήμαναν στην πρόεδρο της Βουλής «την ευθύνη που φέρει και η ίδια, για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής νομιμότητας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίοδο που οι αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων κορυφώνονται, το ΠΑΣΟΚ σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, εγκαλεί την κυβέρνηση από τη μια πλευρά για αντισυνταγματική πρακτική και από την άλλη γιατί δεν προχώρησε σε «κοινωνικό διάλογο», προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για να περάσει ένα νέος νόμος εξίσου αντιλαϊκός. Σ' αυτή του την επιχείρηση, έχει άξιο σύμμαχο την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, που οριοθετεί το διεκδικητικό της πλαίσιο στην υπεράσπιση των νόμων Ρέππα.

Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου, στην επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, μέσα στη συνεδρίαση των συντονιστών αναφέροντας ότι δημιουργεί «κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες», ότι «προσπαθεί να στρέψει εργαζόμενους κατά εργαζομένων» και ότι «με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης βγαίνουν όλοι χαμένοι». Την πρακτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βγήκε χτες από τη θέση πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να την καταγγείλει, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ «ανοίγει θέματα χωρίς σχέδιο, για να καλύψει τα ταμιακά και επικοινωνιακά ελλείμματα της διακυβέρνησής της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδη, που μετά την παράσταση διαμαρτυρίας δήλωσε: «Τον τελευταίο καιρό, η ΝΔ επαναλαμβάνει, με συνεχή τρόπο, να παραβιάζει την κοινοβουλευτική τακτική. Με τη μορφή τροπολογιών, εισάγει για συζήτηση ολόκληρα νομοσχέδια, που ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα, όπως είναι το ασφαλιστικό των Τραπεζών, η εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ και η κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής Τηλεπικοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο, δεν παρέχεται ούτε ο αναγκαίος χρόνος συζήτησης των ρυθμίσεων, ούτε δίνεται η δυνατότητα για συζήτηση στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα».

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση άνοιξε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Τα έβαλε με τους εργαζόμενους και το λαό. Τώρα ανοίγει και κοινοβουλευτικό μέτωπο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».

  • Χτες ο πρώην υπουργός Γερ. Αρσένης διακωμώδησε τις φήμες περί υπουργοποίησής του, που υπήρξαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, δηλώνοντας ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση μαζί του, αλλά όπως είπε «δεν προλάβαμε να μιλήσουμε για υπουργεία και ΔΕΚΟ». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Γερ. Αρσένη στα πλαίσια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του «Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και Διακυβέρνηση», του οποίου είναι πρόεδρος.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ