Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά ανταλλάγματα για την υπογραφή του πρωτοκόλλου

Απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζητά ως αντάλλαγμα για την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης το άνοιγμα των κατεχόμενων κυπριακών λιμανιών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε την αντιπολίτευση πως κανένας δε θα υποχρεώσει τη χώρα να υπογράψει, χωρίς τη θέλησή της, το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από την αντιπολίτευση να μην υπογράψει το πρωτόκολλο, πρόσθεσε πως για να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για την Κύπρο, θα πρέπει πρώτα να αρθεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, που σημαίνει άνοιγμα των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα. Εάν αυτό δε γίνει, είπε, κανείς δε θα πρέπει να επενδύει στην καλή πρόθεση της Τουρκίας.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις για εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία, με αντάλλαγμα το «ελεύθερο εμπόριο με τα κατεχόμενα», δηλαδή το άνοιγμα παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων.

Παράλληλα ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση «να ξεκαθαρίσει μια και καλή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι οι μοναδικοί όροι που αποδέχεται σε σχέση με την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης περιλαμβάνονται στην απόφασή της».

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίαζε τις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα για την υπογραφή και εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου. Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε αντιπαροχές από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατη σε αυτό το θέμα. Δεν έχουμε αντίρρηση να πάρει οικονομική βοήθεια η τουρκοκυπριακή κοινότητα και να γίνεται εμπόριο. Ομως δεν μπορεί με το εμπόριο αυτό να παραγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμίζονται δομές στην κατεχόμενη περιοχή», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ