Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να τους χαλάσουμε τη μανέστρα

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν, γύρω από το ποιους ευνοούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Η αλήθεια - όσο πικρή ή ενοχλητική κι αν είναι για τους κάθε είδους θιασώτες των συγκεκριμένων ρυθμίσεων - αποτυπώνεται ανάγλυφα στον τίτλο της «Καθημερινής» την περασμένη Παρασκευή. Στην 1η σελίδα του οικονομικού ρεπορτάζ, κάτω από τον εύστοχο τίτλο «Υπέρ της ασφαλιστικής ρύθμισης "ψηφίζουν" οι ξένοι επενδυτές», η εφημερίδα «φωτογραφίζει» τους μεγάλους κερδισμένους, σημειώνοντας: «Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές δυο ημέρες μετά την παρουσίαση του πλαισίου λύσης του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών. Το ενδιαφέρον των επενδυτών - κυρίως των ξένων - είναι ιδιαίτερα αυξημένο, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο» (σ.σ. δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα).

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι η οικονομία, λειτουργεί στη βάση της θεωρίας των «συγκοινωνούντων δοχείων», σύμφωνα με την οποία για να κερδίσει ο ένας πρέπει να χάσει ο άλλος. Με βάση αυτή την επιβεβαιωμένη στην πράξη και τη ζωή θεωρία, είναι φανερό, πως αφού οι τραπεζίτες χειροκροτούν τη ρύθμιση - καθώς εκτιμούν ότι θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση των κερδών τους - κάποιοι άλλοι θα χάσουν. Και αυτοί οι άλλοι που θα χάσουν με τις δήθεν «σωτήριες» για τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζών ρυθμίσεις, δεν είναι μόνο οι τραπεζοϋπάλληλοι, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλων εκείνων που αποτελούν τα αποκαλούμενα «υποζύγια του προϋπολογισμού».

Οσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση και οι κάθε είδους θιασώτες της πολιτικής της, ότι με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα «λυθεί το χρόνιο ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών», χωρίς να θιγούν ούτε οι τραπεζοϋπάλληλοι ούτε το ΙΚΑ ούτε το ελληνικό Δημόσιο, η αλήθεια δεν κρύβεται. Και αυτή η αλήθεια λέει πως μαζί με τους τραπεζοϋπαλλήλους, το «μάρμαρο» (δηλαδή την αύξηση των ελλειμμάτων στο ΙΚΑ, που θα προκληθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των τραπεζών, προκειμένου οι τραπεζίτες να αυξήσουν τα κέρδη τους) θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Καθώς λοιπόν δε γίνεται να υπάρχει «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, αν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, το επόμενο βήμα θα είναι να στείλει στα «υποζύγια» του προϋπολογισμού - μέσω της Εφορίας - το λογαριασμό από το μεγάλο φαγοπότι των τραπεζιτών.

Στο χέρι μας είναι να τους χαλάσουμε τη... μανέστρα. Και των κυβερνώντων και των τραπεζιτών και όλων εκείνων, που με διάφορες ξεπερασμένες θεωρίες τύπου «ρετιρέ» κλπ, προσπαθούν να σπείρουν «ζιζάνια» ανάμεσα στους εργαζόμενους και να στρέψουν τους ανέργους ή τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους εναντίον κάποιων άλλων εργαζομένων, που βρίσκονται σε κάπως καλύτερη θέση.

Και μπορούμε να τους χαλάσουμε τη μανέστρα, αρκεί οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, στη λογική του «όλοι για έναν και ένας για όλους» και να αγωνιστούμε αποφασιστικά για την ανατροπή των συγκεκριμένων σχεδίων και πολιτικών. Ποτέ δεν είναι αργά.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ