Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Ρίχνουν τις ευθύνες στο Βρετανό πρωθυπουργό

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη για την ΕΕ, μετά τα δύο βροντερά ΟΧΙ, στο «ευρωσύνταγμα», από Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και τη συνεχώς αυξανόμενη «αντιενωσιακή» διάθεση των Ευρωπαίων. Κυρίαρχος «παίκτης», μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η επόμενη κίνηση, ενώ στα σαββατιάτικα και κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων που ακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη, έφτασε να αποκαλείται έως και Σάιλοκ, που ζητά «μία λίβρα (ανθρώπινης) σάρκας», για να ικανοποιηθεί...

«Κάποιος ήρθε εδώ για να μην παρθεί απόφαση και τα κατάφερε», δήλωνε χαρακτηριστικά ο προεδρεύων της ΕΕ, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά το τέλος του σκληρού και ατελέσφορου παζαριού για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρώπης, για την περίοδο 2007-2013. Οι Βρετανοί, κατάφεραν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους καθ' όλη τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, επαναλαμβάνοντας, κάθε φορά που τους ζητούσαν να παραιτηθούν από τις επιστροφές που λαμβάνουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό: «Κάτω τα χέρια από το πορτοφόλι».

«Κάτω τα χέρια από τις επιδοτήσεις μου», απαντούσε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, αναφερόμενος στην απαίτηση του Λονδίνου να ανοίξει η ΚΑΠ και η βραδιά εξελίχθηκε ανάλογα...

«Ο Μπλερ απομονωμένος στις επιστροφές του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραφαν οι «Financial Times», στην έκδοση του Σαββάτου. «Ο προϋπολογισμός μία νέα αποτυχία για την Ευρώπη», ο τίτλος για τη βελγική «Le Soir». Ενώ η ισπανική «El Pais», ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της, ότι «Ο διχασμός σχετικά με τον προϋπολογισμό, φέρνει την ΕΕ στα όρια της διάλυσης».

Ο ευρωπαϊκός Τύπος την επόμενη της Συνόδου επαναλάμβανε τις δηλώσεις Γιουνκέρ, αποδίδοντας σαφείς ευθύνες για την αποτυχία των δημοσιονομικών στον Τόνι Μπλερ. «Η μειοψηφία, που θέλησε την αποτυχία, επιδιώκοντας την Ευρώπη της κοινής αγοράς και τίποτα περισσότερο», σύμφωνα και με τον μέχρι τέλος Ιούνη προεδρεύοντα της ΕΕ, δήλωση που αναπαρήγαγαν όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, πέτυχε να είναι μέχρι στιγμής ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Τα δημοψηφίσματα και τα βροντερά OXI, που σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα, άνοιξαν το δρόμο της κρίσης για την ΕΕ, έριξαν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη Σύνοδο, ενώ η αποτυχία συμφωνίας για τα δημοσιονομικά έφερε την Ενωση των 25+2 (Βουλγαρία - Ρουμανία), «όχι απλά σε κρίση, αλλά σε βαθιά κρίση», με το σύνολο των ηγετών και του Τύπου να περιμένει την επόμενη κίνηση του Λονδίνου, που θα δείξει πώς θα βαδίσουν μετά τη 17η Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ