Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Με δεδομένη τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και την ανοιχτή στήριξη του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη ριζική ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης Καραμανλή με κυρίαρχο στόχο τη συστηματική και «ριζική» ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, αφήνοντας ταυτόχρονα να φανεί το αποκρουστικό πρόσωπο της βάρβαρης πολιτικής της.

Με δεδομένη τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και την ανοιχτή στήριξη του ΣΕΒ και της πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο για την επιβολή των «διαρθρωτικών αλλαγών» μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να μη μείνει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση στις ανάγκες των εργαζομένων, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση των πλέον άγριων αντιλαϊκών μέτρων, επιχειρώντας, όπως και οι προκάτοχοί της εκσυγχρονιστές, την κατασυκοφάντηση των αγώνων και τη διάσπαση των εργαζομένων. Παράλληλα, πίσω από τις υποκριτικές διακηρύξεις περί σεβασμού των εργαζομένων να ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της απεργίας, είναι πανέτοιμη να προσφύγει στην αστυνομική βία και τον αυταρχισμό. Προετοιμασία του εδάφους σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η χτεσινή προκλητική δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ότι «οι απεργίες είναι κομματικά κατευθυνόμενες και δεν έχουν απήχηση στην πλειοψηφία των τραπεζοϋπαλλήλων»(!) Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το «νόμο Ρέππα» για να δικαιολογήσει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και να επιμερίσει το πολιτικό κόστος: «Ειδικά για το θέμα του ταμείου των τραπεζών, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα νόμος: ο νόμος του κ. Ρέππα, ο οποίος επιβάλλει την ένταξη όλων στο ΙΚΑ από το 2008 και μετά», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

«Τσουνάμι» αντιλαϊκών μέτρων

Το «πανόραμα» της αντιλαϊκής επέλασης των επόμενων βδομάδων περιλαμβάνει:

-- Ψήφιση στη Βουλή των «τροπολογιών» για το ασφαλιστικό των τραπεζών και τη συμφωνία - αίσχος για την «εθελούσια» στον ΟΤΕ.

-- Αμέσως μετά σειρά παίρνει το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, με ολέθριες συνέπειες για τους «μικρούς» και νέα υπερκέρδη σε μια χούφτα πολυεθνικών.

-- Το αργότερο μέσα στον Ιούλη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με τις διατάξεις του οποίου θα παρέχεται το «διευθυντικό» δικαίωμα στην εργοδοσία να «κανονίζει», σύμφωνα με τις ατελείωτες ανάγκες της, το ελαστικό ωράριο (μέχρι 12 ώρες την ημέρα τουλάχιστον), ενώ θα καταργήσει ουσιαστικά τις υπερωρίες. Με αυτή την «τομή» η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μειωθεί το «κόστος εργασίας» και άρα θα γίνουν επενδύσεις και άρα θα αντιμετωπιστεί η ανεργία!

- Θέμα των επόμενων βδομάδων είναι ο νόμος για τη «σύγκλιση» των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ με αυτές στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου οι δημόσιες επιχειρήσεις να παραδοθούν πανέτοιμες στους «στρατηγικούς επενδυτές». «Πρέπει να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία για το Δημόσιο», ήταν το γελοίο επιχείρημα του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος προσέφυγε στο δήθεν αφοπλιστικό παράδειγμα, ότι «μέσα σε 10 χρόνια, για κάθε θέση εργασίας του ΟΣΕ ο Ελληνας φορολογούμενος φορτώθηκε με επιπλέον 472.000 ευρώ». Οι παραπάνω αναφορές του υπουργού, επιβεβαιώνουν, εκτός των άλλων, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει σύντομα και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών.

-- Ηδη άνοιξε το θέμα του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και της σύνδεσης μισθού - παραγωγικότητας, χωρίς βέβαια η κυβέρνηση να δέχεται σε καμία περίπτωση να ενσωματώσει τα επιδόματα στο βασικό μισθό. Αντίθετα, θέλει να καθηλώσει τις αποδοχές τους. Επίσης βάζει στο τραπέζι του Προκρούστη και τα βαριά και ανθυγιεινά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

-- Παράλληλα «δουλεύεται» από τώρα το νέο φορολογικό πακέτο που προαναγγέλλεται για τον Οκτώβρη, με νέα αύξηση στους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους (ΦΠΑ στο 20%), νέα «αναβολή» στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ θα πέσει ξανά τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων το φθινόπωρο», επανέλαβε στην εφημερίδα «Μετρό» ο Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την έλευσή τους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ