Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Οι σπουδαστές της θα έχουν το δικό τους μπλοκ

Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου θα έχουν τη δική τους θέση με δυναμικό «μπλοκ» στο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Το διαμηνύουν οι ίδιοι με το τεράστιο πανό, που έχει αναρτηθεί σε ένα από τα κεντρικά κτίρια των εγκαταστάσεων της σχολής, αλλά και με την απόφαση για συμμετοχή που πήρε η διοίκηση του Συλλόγου τους. Το έκαναν σαφές και χτες όταν συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο, προκειμένου να υποδεχτούν και να συζητήσουν με την βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, η οποία περιόδευσε στη σχολή. Μαζί με την βουλευτή του Κόμματος ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, ο πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Ι. Μανουσογιαννάκης και ο πρόεδρος της διοίκησης του σπουδαστικού Συλλόγου της σχολής Ανδρέας Μιχαλάκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ε. Παντελάκη με τους σπουδαστές, αποκαλύφθηκαν ανάγλυφα οι λόγοι που επιβάλλουν τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά και την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων τους. Το επιβάλλουν η αντεργατική πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στο χώρο της Ναυτικής Εκπαίδευσης εκφράζεται με την παραπέρα υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, που προωθείται με τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των σχολών και τη μετατροπή τους σε «βιομηχανία» «παραγωγής» φτηνών και πειθήνιων ναυτεργατών, εύκολων θυμάτων στις επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Τα προβλήματα αναρίθμητα. Η βιβλιογραφία είναι ανύπαρκτη και οι καθηγητές κάνουν τη δουλιά τους με φωτοτυπίες. Τα όποια συγγράμματα είναι από την εποχή της χούντας! Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων τεράστιες. Από την άλλη, οι σπουδαστές για να κάνουν την 6μηνη πρακτική εξάσκηση που απαιτείται για κάθε σπουδαστικό έτος, κοινώς να μπαρκάρουν ως δόκιμοι «φιλάμε - όπως ειπώθηκε - κατουρημένες ποδιές». Και αν μπαρκάρουν, συνήθως απασχολούνται σε δουλιές που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενό τους και χαμηλό μισθό. Σε αυτά προστίθεται το γεγονός της στρατοκρατίας που επικρατεί στις ναυτικές σχολές, η ανισοτιμία των διπλωμάτων με αυτά της στεριάς και πάει λέγοντας...


Η Ε. Παντελάκη υπογράμμισε στους σπουδαστές ότι το ΚΚΕ πάντα βρίσκεται δίπλα στους αγώνες τους και δίνει μάχη και στη Βουλή. Εδωσε, δε, έμφαση στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η μαζικότητα του συλλαλητηρίου, αλλά και το «παρών» των σπουδαστών σε αυτό, αναδεικνύοντας μαζί με τα γενικότερα και τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Θα στείλει το μήνυμα που πρέπει, ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την πολιτική που έχει όλες αυτές τις συνέπειες και σε βάρος σας. Θα δώσει δύναμη στο μαζικό λαϊκό κίνημα, για να παλέψει από καλύτερες θέσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών του. Ειδικά η νεολαία έχει ευθύνη στον εαυτό της να γίνει πρωταγωνιστής στους αγώνες. Πρέπει να διαμηνύσει με την παρουσία της στο συλλαλητήριο ότι δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυροποιούμε την «Αγωνιστική Ενότητα» για δυνατό σύλλογο(2016-05-12 00:00:00.0)
«Βουλιάζει» στα προβλήματα η Ναυτική Εκπαίδευση(2014-02-02 00:00:00.0)
Αναδιάρθρωση που υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου(2012-10-06 00:00:00.0)
Εκκαθαρίσεις σπουδαστών(2006-07-07 00:00:00.0)
Συνάντηση αγώνα στον Πειραιά(2005-11-02 00:00:00.0)
«Πειρατικές» ναυτικές σχολές(2000-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ