Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε επ' αόριστον λειτουργία οι χαφιεδοκάμερες

Ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού στρέφει τις κάμερες παρακολούθησης η κυβέρνηση, διατηρώντας τες σε λειτουργία, αν και έληξε η άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Καίριο πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει, παράνομα προς το παρόν, σε επ' αόριστον λειτουργία τις χαφιεδοκάμερες, ενισχύοντας το σύστημα παρακολούθησης των πολιτών και την αστυνομοκρατία.

Παρ' όλο που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε δώσει προσωρινή άδεια για τη λειτουργία των εκατοντάδων καμερών για λόγους «ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων» μέχρι τις 4 Οκτώβρη, η κυβέρνηση συνεχίζει να τις κρατά σε λειτουργία, επιβεβαιώνοντας έτσι την πολιτική της βούληση να διατηρήσει και να ενισχύσει την «επιχειρησιακή ικανότητα» του συστήματος παρακολούθησης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πασχίζει να νομιμοποιήσει τη λειτουργία τους και για το σκοπό αυτό έχει υποβάλει αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων για νέα παράταση της λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών, αυτή τη φορά στο όνομα ότι δεν έχει γίνει ολοκληρωμένα η παραλαβή του συστήματος (ΣιΦορΑϊ-C4I)! Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση ζητά την παράταση - για «ένα, δύο, τρεις μήνες», όπως ανέφερε χτες ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - της λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών, προκειμένου να τις «ενσωματώσει», με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο συνολικότερο σύστημα αστυνόμευσης.

Στο διάστημα αυτό, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «νομιμοποιήσει» τη λειτουργία τους, στο όνομα της «ρύθμισης της κυκλοφορίας» και να εκτονώσει τις απόλυτα βάσιμες ανησυχίες και αντιδράσεις για βάναυση καταπάτηση των συνταγματικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων.

Προφανώς επειδή προεξοφλούν ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στην αυριανή πιθανότατα συνεδρίασή της, θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράταση λειτουργίας των καμερών, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν ότι «οι κάμερες σήμερα (σ.σ. χτες) είναι κλειστές», θέλοντας να πείσουν ότι δήθεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Αρχής Δεδομένων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται «ευαίσθητη» για το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αναλαμβάνοντας από μόνη της ρόλο θεματοφύλακα και αξιώνοντας «τυφλή εμπιστοσύνη» σε αυτό το ρόλο της. Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει για τις «αγνές προθέσεις» της δηλώνει πρόθυμη να αφαιρέσει ορισμένα εξαρτήματα (π.χ.μικρόφωνα), προκειμένου να πείσει ότι στόχος της είναι η παρακολούθηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. «Αν πρέπει να κλείσουμε τα μικρόφωνα θα τα κλείσουμε», δήλωνε χτες αρμόδιος υπουργός. Ο ίδιος, ωστόσο, ξεκαθάριζε ότι σκοπός είναι να ενσωματωθούν οι εκατοντάδες κάμερες «στο γενικότερο σύστημα αστυνόμευσης», χωρίς δήθεν να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα. Και αυτό τη στιγμή που ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για την παρακολούθηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή έχουν διαπιστωθεί οι τρομερές «επιχειρησιακές ικανότητές» τους στην καταγραφή εικόνων και ήχων, καθώς ζουμάρουν σε απόσταση μέχρι και δύο χιλιόμετρα σε πρόσωπα και πινακίδες και να καταγράφουν διαλόγους μεταξύ ανθρώπων...

Εκπρόσωπος:
Για το κυκλοφοριακό!

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος θεώρησε δεδομένο ότι οι κάμερες θα παραμείνουν σε λειτουργία, επαναλαμβάνοντας το ανυπόστατο επιχείρημα ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη λύση του κυκλοφοριακού. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει στο ερώτημα ποια κυκλοφορία θα διευκολύνουν οι κάμερες... στα Εξάρχεια ή σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. Αναφορικά με το αίτημα που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων, ο Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε για ενημέρωση στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Για του λόγου το αληθές ακολουθεί ο σχετικός διάλογος που έγινε χτες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

- «Σήμερα, όπως είχατε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, λήγει η σύμβαση μίσθωσης του Ζέπελιν. Χτες έληξε η άδεια που είχε δώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τις κάμερες. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Το ερώτημα είναι: Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση αυτούς τους μηχανισμούς παρακολούθησης των πολιτών, αδιαφορώντας για την καταπάτηση των συνταγματικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Μιλάτε για δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι σαφές ότι η σύμβαση μίσθωσης του Ζέπελιν έληξε. Οσον αφορά στη χρήση των συγκεκριμένων συστημάτων, έχει δηλωθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία του κυκλοφοριακού και του συγκοινωνιακού δικτύου στην Αθήνα.

- Οι συγκοινωνιακοί λόγοι είναι μάλλον πρόφαση, γιατί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, αφού έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε δρόμους με πολύ μικρή κυκλοφορία, όπως, για παράδειγμα, στη Διδότου στα Εξάρχεια.

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Στο δρόμο που αναφερθήκατε, όποιος περνά τακτικά από εκεί, θα έχει δει ότι η κίνηση είναι πυκνή. Αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάθε δρόμο ξεχωριστά.

- Υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει παράβαση των κανόνων που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

- Σας θυμίζω ότι σε μία σύσκεψη που είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες υπό τον κ. Βουλγαράκη, δεν είχε κληθεί εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι δε θα επιτρέψουμε να γίνει καμία τέτοια παράβαση.

- Σχετικά με τις κάμερες, έληξε η άδεια που είχε δώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην κυβέρνηση για τη λειτουργία τους. Προτίθεται η κυβέρνηση να αιτηθεί την επαναλειτουργία τους και ακριβώς όπως είναι αυτές οι εξελιγμένες κάμερες, που έχουν μικρόφωνα και δυνατότητα ζουμ, να παραμείνουν; Ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων;

- ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθείτε τις επόμενες ημέρες».

  • Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα αμερικάνικης εφημερίδας («Λος Αντζελες Τάιμς»), σύμφωνα με το οποίο το FBI παραδέχεται ότι οπλοφορούσαν οι Αμερικανοί «συνοδοί» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δε σχολιάζω δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων»(!).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ