Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
Αυξομειώνεται σύμφωνα με τις επικοινωνιακές ανάγκες

Οι δικογραφίες δεν είναι απαραίτητο να καταλήγουν σε Εξεταστική Επιτροπή, δηλώνει τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αυξομειώνει, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες και σκοπιμότητες, την ένταση της σκανδαλολογίας η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος της δεν είναι να «χυθεί άπλετο φως», αλλά η συγκάλυψη και ο συμψηφισμός των σκανδάλων του δικομματισμού.

Φανερή έγινε χτες η διάθεση της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους της σκανδαλολογίας, προκειμένου να διευκολύνει και τη συναίνεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές, κυρίως στην οικονομία, αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν συναινετική λύση προκειμένου να αποφευχθεί και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν έχει στήσει «φάμπρικα» σκανδάλων και δημιουργίας Εξεταστικών Επιτροπών ούτε επιθυμεί όξυνση του πολιτικού κλίματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με νόημα ότι δεν είναι απαραίτητο κάθε δικογραφία που φθάνει στη Βουλή να οδηγείται σε Εξεταστική Επιτροπή, ενώ παρέπεμψε στα κόμματα την ευθύνη για τη σύσταση ή μη αυτών των Επιτροπών, υπαναχωρώντας από πρόσφατη τοποθέτηση που θεωρούσε «υποχρέωση και καθήκον» της κυβέρνησης να παραπέμψει τα εισαγγελικά πορίσματα σε εξεταστικές επιτροπές. «Οι εισαγγελικές αρχές αποστέλλουν δικογραφίες, εφόσον το κρίνουν, στη Βουλή των Ελλήνων. Εναπόκειται στα κόμματα να προτείνουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής - αν το κρίνουν - και εφόσον μελετήσουν τις συγκεκριμένες δικογραφίες και κάθε περίπτωση ξεχωριστά με τα στοιχεία που περιέχει», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος. Ειδικά για την υπόθεση του Γ. Ανωμερίτη ανέφερε ότι «η ΝΔ θα μελετήσει το θέμα και θα αποφασίσει πώς θα το χειριστεί, εκτιμώντας τα στοιχεία που περιέχονται στη συγκεκριμένη δικογραφία». Πρόσθεσε, όμως, ότι «πολλές δικογραφίες, στο παρελθόν, έφθασαν στη Βουλή και δεν κατέληξαν σε εξεταστική επιτροπή. Η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ. Χαρακτηριστική η «κάθετη» άρνηση του Π. Μαντούβαλου στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «θέμα Ανωμερίτη»: «Δε θα γεμίσουμε τον τόπο εξεταστικές επιτροπές για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Σαφής ήταν και η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε χτες (στον «Αντέννα») ότι «εκεί που έφτασαν τα πράγματα σήμερα, η λύση είναι μία: πρώτον, να φθάνουν με φειδώ οι υποθέσεις στη Βουλή», υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση Ανωμερίτη «δεν έπρεπε να φτάσει στη Βουλή». «Δεν είναι τόσο σοβαρή υπόθεση και εν πάση περιπτώσει δεν πρέπει να έχει συνέχεια», αποφάνθηκε.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι η προσοχή της είναι στραμμένη στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και πασχίζει για την «ευημερία» του λαού. Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε χτες από την πρόεδρο της Βουλής να ορίσει ημερομηνία για προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση για την Παιδεία. Στη σχετική επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση «θα συμβάλει στο να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου την πορεία της και τις επιβαλλόμενες προσαρμογές στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να πετύχουμε την αναβάθμισή της σ' όλα τα επίπεδα».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει την κυβέρνηση να «δίνει καθημερινά τη μάχη για μια νέα προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ