Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο φερετζές

Η θετική όπως αναμενόταν χτες έκθεση της Κομισιόν, με την οποία θα δοθεί το «πράσινο φως» στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είναι η αρχή μιας νέας φάσης του εν λόγω σίριαλ, το οποίο κάθε άλλο παρά κλείνει με τις αποφάσεις του Δεκέμβρη, ακόμα κι αν η Αγκυρα λάβει τη σχετική ημερομηνία.

***

Τόσο οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, όσο και η Τουρκία γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ζήτημα της πλήρους ένταξης της γείτονος είναι ένα θέμα που θα απασχολεί τη διεθνή πολιτική σκηνή για τουλάχιστον μια δεκαετία.

***

Με άλλα λόγια, ανοίγει μια περίοδος ακόμα εντονότερων διαγκωνισμών μεταξύ των δυο ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ), με επίδικο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο κλαμπ των Βρυξελλών. Θέμα, που θα παίρνει τη μια ή την άλλη εξέλιξη, ανάλογα με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές θα εκδηλώνονται κάθε φορά μεταξύ της Ουάσιγκτον και του άξονα «Βερολίνο - Παρίσι».

***

Το πού θα γείρει η πλάστιγγα αυτών των αντιθέσεων, θα είναι, τελικά, εκείνο που θα κρίνει είτε τους όρους της συμμετοχής, είτε και την ίδια τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, στο απώτερο μέλλον. Οσο για τα υπόλοιπα, περί «προσαρμογής της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό ιδεώδες» είναι, απλώς, ο ...φερετζές της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ