Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στρατός «νέας τάξης»

Ισως δεν ήταν από την πρώτη στιγμή τόσο σαφές, γιατί το γεγονός σκιαζόταν από την ασκούμενη προπαγάνδα ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ήταν κάτι μεμονωμένο και αποσπασματικό, αλλά ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ενίσχυσης του κατασταλτικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιταγές των νεοταξικών δογμάτων ασφάλειας.

Τώρα, πλέον, τα προσχήματα καταρρίπτονται. Ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, ουσιαστικά από την κυβέρνηση, ότι αποφασίστηκε «η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταολυμπιακή φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με τη διάθεση προσωπικού δύναμης 1.000 στελεχών και οπλιτών». Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αυτό που μπήκε σε εφαρμογή, με τη διάθεση στρατιωτών για τη φύλαξη Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είναι η ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού που είχε συγκροτηθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, με πρόσχημα την Ολυμπιακή ασφάλεια. Εξάλλου, το πρόβλημα της φύλαξης των εγκαταστάσεων θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με άλλους τρόπους.

Δηλαδή, μονιμοποιείται το σχήμα και όλος ο κατασταλτικός μηχανισμός που είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μάχιμες δυνάμεις, κυρίως Ειδικές Δυνάμεις, αποκτούν και πάλι έδρα και αποστολή εντός της περιοχής της πρωτεύουσας (Χαϊδάρι, Σκαραμαγκάς, Ελληνικό). Αυτό είναι κάτι καινούριο. Δεν πρόκειται απλά για μερικές ομάδες στρατιωτικών που εκτελούν χρέη «σεκιουριτάδων».

Η μεταολυμπιακή φύλαξη των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι το πρόσχημα, για να κρατηθεί ενεργός όλος αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και τομέα πληροφοριών. Οι Ενοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν ένα ολόκληρο δίκτυο πληροφοριών, που ασχολείται όχι με καμία έξωθεν απειλή, αλλά στρέφεται ξεκάθαρα σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Μια δεύτερη ΕΥΠ, υπαγόμενη στο ΓΕΕΘΑ, μπήκε σε λειτουργία με αφορμή την Ολυμπιακή ασφάλεια και θα συνεχίσει την αποστολή της στο εσωτερικό της χώρας, στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», βάζοντας στο στόχαστρο τον «εσωτερικό εχθρό»!

Η μετάλλαξη αυτή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά, ούτε είναι αποτέλεσμα της όποιας ευκαιριακής ανάγκης για κάλυψη κάποιων αναγκών φύλαξης εγκαταστάσεων. Εξάλλου, το υψηλό κόστος, από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την Ολυμπιακή ασφάλεια και από τη συνέχιση αυτής της λειτουργίας, δεν αφήνει περιθώρια αληθοφάνειας στα προσχήματα που χρησιμοποιούνται. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός της αλλαγής του αμυντικού δόγματος της Ελλάδας, όπου, σύμφωνα με τα νέα ιμπεριαλιστικά δεδομένα, οι Ενοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπουν το δόγμα υπεράσπισης των συνόρων και αναλαμβάνουν ρόλους εσωτερικής ασφάλειας, με τελικό στόχο την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και την ισχυροποίηση του συστήματος.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τους διάφορους τρομονόμους, εσωτερικό και ευρωπαϊκό, με βάση τους οποίους, «τρομοκρατία» θεωρείται πλέον οτιδήποτε απειλεί τη «νέα τάξη» στο εσωτερικό και το διεθνές πεδίο, όπου εδώ χωράνε τα λαϊκά κινήματα, τότε γίνεται ακόμα πιο σαφές προς τα πού κατευθύνεται η απειλή. Ειδικά στη χώρα μας, υπάρχει και πρόσφατη πικρή ιστορική εμπειρία από τον εσωτερικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι, λοιπόν, ζήτημα πρώτης γραμμής για το λαϊκό κίνημα, η πάλη για την απόκρουση και την αποτροπή ενός τέτοιου ρόλου για τις Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ