Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μετά το Δεκέμβρη νέα πρωτοβουλία Ανάν

Πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ανάληψη από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ νέας πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς -όπως έγινε γνωστό- μετά την προχτεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον Κόφι Ανάν, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», με προοπτική τη λύση του προβλήματος.

Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται ανώτατη ελληνοκυπριακή πηγή, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δε διαφώνησε με την εισήγηση, που του έκανε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανάληψη των προσπαθειών με στόχο την επίλυση του προβλήματος. Κατά τη συνάντησή τους αυτή, που ήταν διάρκειας 15 λεπτών, έκαναν ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συμφώνησαν να είναι σε επαφή. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες. «Αυτή την ώρα, είπε, θα σκεφτούμε ιδέες, για να γίνουν κινήσεις προόδου».

Εξάλλου, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι με την αρχή του νέου χρόνου μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα αρχίσει να δημιουργείται αυτή η σύμπτωση των παραγόντων, που θα επιτρέψουν να γίνει ένα νέο ξεκίνημα».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος, στο περιθώριο των εργασιών της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνέχισε και χτες στη Ν. Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών τις επαφές του, με συνάντηση - γεύμα, με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους οποίους, σύμφωνα με κυπριακή πηγή, αναμενόταν να επαναλάβει ότι «στόχος και επιθυμία των Ελληνοκυπρίων είναι η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του κανόνα διεθνούς δικαίου».

Σήμερα στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ο Τ. Παπαδόπουλος αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, μετά από αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, στη διάρκεια της συνάντησης ο Γκρόσμαν θα διερευνήσει ποιες αλλαγές επιζητεί η ελληνική κυπριακή πλευρά και ποιες κινήσεις μπορούν να γίνουν, ώστε να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό. Επίσης ο Κύπριος πρόεδρος, στο περιθώριο των εργασιών της 59ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνομίλησε για λίγο με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ.

Αντιδράσεις για την ομιλία
του Κύπριου προέδρου στον ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, με την πρόσκληση που απηύθυνε προς την Τουρκία για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών και για αμοιβαία επωφελείς λύσεις στο Κυπριακό, χωρίς να κάνει αναφορά στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη, έθεσε το Κυπριακό εκτός πλαισίων του ΟΗΕ. Προσθέτει ακόμη ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήγειρε σωρεία ουσιωδών θεμάτων που προϋποθέτουν επαναδιαπραγμάτευση του συνόλου του «σχεδίου Ανάν», ενταφιάζοντας έτσι την όποια πιθανότητα εξεύρεσης σύντομα λύσης στη βάση του υφιστάμενου «σχεδίου Ανάν».

Ο Τ. Μητσόπουλος, χαρακτήρισε τη χτεσινή ομιλία του προέδρου Παπαδόπουλου ιδιαίτερα αποκαλυπτική, γιατί μέσα από αυτή απορρίπτει το «σχέδιο Ανάν» ως βάση για διαπραγμάτευση και λύση του Κυπριακού.

Οι ΕΔΗ, σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι το μήνυμα από την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ ήταν έλλειψη οράματος για σύντομη επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν υφίσταται το ορόσημο του Δεκέμβρη, αλλά η λύση παραπέμπεται σε βάθος χρόνου. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, υποστηρίζουν οι «Ενωμένοι Δημοκράτες», απέφυγε να αναφέρει ότι η επιδίωξη διαπραγμάτευσης και λύσης θα γίνει στη βάση του «σχεδίου Ανάν».

Στο χώρο της συγκυβέρνησης, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ επικρότησαν την ομιλία του προέδρου.

Το ΑΚΕΛ επέλεξε να επισημάνει το σημείο της ομιλίας ότι η λύση θα βασίζεται στο «σχέδιο Ανάν», ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του παρουσίασε κατά τρόπο συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο το πλαίσιο των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό και διατύπωσε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες και τις επιδιώξεις της πολιτικής της, που αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης, διζωνικής - δικοινοτικής λύσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχή με Κυπριακό(2006-02-23 00:00:00.0)
«Κινητικότητα» ενόψει νέας «πρωτοβουλίας»(2005-07-27 00:00:00.0)
Συζητούν «επίλυση» στις ΗΠΑ(2004-02-10 00:00:00.0)
Αναζητείται ...συντονισμός(2003-09-17 00:00:00.0)
Ετοιμος για συνομιλίες ο Πρόεδρος της Κύπρου(2003-06-26 00:00:00.0)
Μένει πολύς δρόμος ακόμη(2000-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ