Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
Ερχόμαστε!

Οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι έχουν πολλούς λόγους για να συμμετάσχουν, μαζικά, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ

Από την κατάληψη του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, στις αρχές του 2004, από τους εποχιακούς υπαλλήλους
Από την κατάληψη του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, στις αρχές του 2004, από τους εποχιακούς υπαλλήλους
«ΝΑ μη λείψει κανείς!» Μ' αυτό το σύνθημα - κάλεσμα απευθύνονται οι κομμουνιστές προς το λαό της Θεσσαλίας, καλώντας τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να πάρουν μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Οι Θεσσαλοί έχουν πολλούς λόγους για να φωνάξουν «παρών» στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση. Οι εργαζόμενοι για να διεκδικήσουν καλύτερο μεροκάματο, οι άνεργοι το δικαίωμα στη δουλιά, οι αγρότες μια αξιοπρεπή ζωή στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι τη σωτηρία τους, οι συνταξιούχοι τα περήφανα γηρατειά, οι γυναίκες τα δικαιώματά τους, οι νέοι το μέλλον τους.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η Θεσσαλία δεν είναι κι από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, η ζωή στα χωριά και στις πόλεις της είναι δύσκολη και συνεχώς χειροτερεύει. Φτάσαμε στο σημείο ούτε οι εργαζόμενοι, που έχουν ένα «καλό μισθό», να μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της οικογένειας - λογαριασμοί, στέγαση, σίτιση, ένδυση, σπουδές παιδιών, έξοδα υγείας - και στερούνται όλες τις απολαύσεις της ζωής.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι που παίρνουν πενιχρούς μισθούς και πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, σε μια περιοχή, όπου, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών Εργατικών Κέντρων, η ανεργία ξεπερνάει το 25%. Πάρα πολλοί βιοτέχνες και μαγαζάτορες ζουν με το άγχος της χρεοκοπίας και του «λουκέτου» και η πλειοψηφία των αγροτών με την αγωνία του ξεκληρίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι αγρότες που ο κλήρος τους είναι από 60-100 στρέμματα, που παλιότερα θεωρούνταν ότι βρίσκονται σχετικά σε καλή κατάσταση, σήμερα αδυνατούν να βάλουν μια δραχμή στην άκρη.

Καταχρεωμένο στην ΑΤΕ είναι το 80% του ενεργά αγροτικού πληθυσμού και, γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών αναγκάζονται να ζουν με «πλαστικό» χρήμα, με αποτέλεσμα να είναι χρεωμένοι στις διάφορες τράπεζες.

ΥΠ' ΑΥΤΕΣ τις συνθήκες είναι «πολυτέλεια» - αν και βιοτική ανάγκη - να γευτεί ο φτωχός Θεσσαλός απολαύσεις, όπως μια θεατρική παράσταση, ένα κινηματογραφικό έργο, μια συναυλία, μια ταβέρνα, διακοπές λίγων ημερών κ.ά. Κι όχι μόνο γιατί δεν αντέχει η τσέπη του - το εισιτήριο σ' αυτές τις απολαύσεις είναι πολύ «αλμυρό» για τα λαϊκά βαλάντια - αλλά και γιατί η επαρχία και ειδικά η ύπαιθρος στερείται καλλιτεχνικών και, γενικότερα, πολιτιστικών υποδομών.

Ετσι, για πάρα πολλούς ανθρώπους των θεσσαλικών πόλεων «διασκέδαση» είναι μια βόλτα στην πλατεία, άντε ένας καφές στην καφετερία, ή το πολύ ένα κρασάκι στο «κουτούκι» και στο χωριό μια «δηλωτή» στο καφενείο, ή το γλέντι σε κάποιο γάμο.

ΒΕΒΑΙΩΣ, για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας στη Θεσσαλία, δε φταίει ο καιρός και δεν ευθύνεται ο Θεός. Ενοχος είναι η πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Αυτή η πολιτική φέρνει την οικονομική δυσκολία, την ανέχεια και τη φτώχεια σε εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλών. Η ίδια φέρνει τον πλούτο σε λίγους Θεσσαλούς, που ζουν με όλες τις ανέσεις. Γιατί και στη Θεσσαλία - όπως σ' όλη την Ελλάδα - υπάρχουν πολλοί φτωχοί και λίγοι πλούσιοι.

Τα προβλήματα, οι αγωνίες και οι ελπίδες των Θεσσαλών τους οδηγούν στο δρόμο του αγώνα. Κι αυτός ο δρόμος «περνάει» από την Αθήνα, απ' όπου, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ, ξεκινάει η λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο.

ΤΑ μηνύματα που έρχονται από τις καθημερινές εξορμήσεις στελεχών του Κόμματος στα εργοστάσια και σε άλλους χώρους δουλιάς, στα χωριά, στις συνοικίες των πόλεων, παντού όπου ζει και δρα η θεσσαλική λαϊκή οικογένεια, είναι ενθαρρυντικά και οι κομμουνιστές αισιοδοξούν για μια δυναμική παρουσία της Θεσσαλίας, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα.

Η συνειδητοποίηση ότι για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων ευθύνεται η αντιλαϊκή πολική και η απόφαση πολλών Θεσσαλών να «κατέβουν» για το συλλαλητήριο, στην Αθήνα, φαίνεται και στις συζητήσεις που είχε ο «Ρ» με κατοίκους της περιοχής, τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο - απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία(2017-10-10 00:00:00.0)
Από αύριο στα μπλόκα(2014-02-02 00:00:00.0)
Ορος ζωής για τον αγρότη, ο αγώνας!(2003-03-19 00:00:00.0)
Νέο συλλαλητήριο σήμερα στα Φάρσαλα(2003-01-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικό αντάμωμα(2003-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ