Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από μακριά ο Πάουελ

Κατάλαβε ότι δεν τον σηκώνει το κλίμα και ματαίωσε τελικά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Κ. Πάουελ θεώρησε φρόνιμο να ματαιώσει την επίσκεψη που προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει στην Αθήνα μέσα στον Οκτώβρη, καθώς έχει καταγραφεί με σαφήνεια η διάθεση του ελληνικού λαού να τον υποδεχτεί με αποδοκιμασίες. Αποδοκιμασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε βάρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τους Δημοκρατικούς, στο κυνήγι των ψήφων της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Ολα όσα είχε να μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τα μετέφερε στη συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη στον Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σ' αυτήν τη συνάντηση κυριάρχησε το Κυπριακό, συζητήθηκε η πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, τα Ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέφερε στο προσκήνιο το «αίτημα» για ελληνική προσφορά δυνάμεων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, έγινε σε καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι μετά την περιεκτική συζήτηση που υπήρξε δεν είναι πλέον αναγκαίο να γίνει η επίσκεψη Πάουελ στην Αθήνα τον Οκτώβρη. Ο Ελληνας υπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι στο Κυπριακό «συνεχίζεται η περίοδος περισυλλογής».

Ο Π. Μολυβιάτης τόνισε ότι η συνάντηση ήταν πολύ ευχάριστη και χρήσιμη, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εγκαρδιότητας και φιλίας και έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες «συμφωνήσαμε ότι βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό σημείο».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η προοπτική της Ελλάδας να πάρει μία από τις μη μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προοπτική που μάλλον έχει διασφαλιστεί και θα οριστικοποιηθεί στις 15 Οκτώβρη, φέρνοντας την ελληνική διπλωματία στο προσκήνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ