Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχή με Κυπριακό

Τη γραμμή Μολυβιάτη για το Κυπριακό, εμφανίζεται να ακολουθεί η Ντόρα Μπακογιάννη

Τα πρώτα προσεκτικά βήματά της στο ναρκοπέδιο του κυπριακού προβλήματος, πραγματοποίησε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό της Γιώργο Ιακώβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Ιακώβου είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που συναντά η Ντόρα Μπακογιάννη στη νέα της θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ήδη έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα, στις 8 Μάρτη.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Ιακώβου η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η επικοινωνία και η συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας (...) και πως Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, στη βάση των σχετικών αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «για να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, αυτή θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας και εν συνεχεία αποδοχής απ' τις δύο Κοινότητες. Μια τέτοια συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα».

Αξίζει να σημειωθεί πως, στις δηλώσεις της, η υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε απόλυτα διατυπωμένες από τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες «υποστηρίζουμε την επανεκκίνηση μιας πολύ καλά και προσεκτικά προετοιμασμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας στον ΟΗΕ, χωρίς ασφυκτικά χρονικά όρια και επιδιαιτησίες, που θα δίνει τα εχέγγυα επιτυχούς έκβασης αυτής της προσπάθειας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τύχη του «σχεδίου Ανάν», υποστήριξε πως το εν λόγω σχέδιο «έτσι όπως παρουσιάστηκε στον κυπριακό λαό και δεν εγκρίθηκε απ'? τον κυπριακό λαό, αποτελεί ιστορία. Μία νέα προσπάθεια η οποία θα υπάρξει για την επίλυση του Κυπριακού, που ελπίζω δηλαδή ότι θα υπάρξει, θα πρέπει να βασίζεται ουσιαστικά στους τρεις άξονες: και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το σχέδιο Ανάν».

Ο «σκληρός» Ερντογάν

«Συγνώμη, αλλά δε θα λάβουμε υπόψη μας τις απειλές για εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», απαντά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, στην προειδοποίηση της αυστριακής προεδρίας ότι η Τουρκία έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2006 να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες και σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων από το Αϊδίνιο, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ προχωρούν κανονικά και ότι συνεχίζεται η διαδικασία του ελέγχου (screening). «Αυτό το θέμα (αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας) δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και στα κριτήρια του Μάαστριχτ», είπε ο Ερντογάν και υποστήριξε ότι είναι «ανήθικο» να τίθεται τέτοιο θέμα ενώπιον της Τουρκίας. «Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε κάτι τέτοιο». «Εμείς, η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ξεκάθαρα, δεν ξεγελάσαμε εμείς την ΕΕ στο θέμα του Σχεδίου Ανάν. Την ξεγέλασε η ελληνοκυπριακή διοίκηση». «Διορθώστε πρώτα το λάθος σας. Εμείς μέχρι τώρα συμπεριφερθήκαμε με ειλικρίνεια. Περιμένουμε το ίδιο και από εσάς», κατέληξε.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος

Ούτε η Κύπρος θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της, ήταν η απάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ