Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στους καταπέλτες!

Από χτες τα χαράματα, οι απεργοί ναυτεργάτες αφήνουν με την πάλη τους μιαν ακόμα παρακαταθήκη στους αγώνες της εργατικής τάξης. Στους καταπέλτες των πλοίων σμπαραλιάζουν την επιστράτευση που τους επέβαλε η κυβέρνηση. Με πίστη στο δίκιο τους, με ασπίδα την έμπρακτη αλληλεγγύη από χιλιάδες εργαζόμενους όλων των κλάδων, με την αποφασιστικότητα που προϋποθέτει και ενισχύει η ολομέτωπη σύγκρουση με τους εφοπλιστές, την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς τους, έχουν ήδη μετατρέψει σε κουρελόχαρτα τα χαρτιά της επιστράτευσης.

Η απόφαση της κυβέρνησης, να καταφύγει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στα λιμάνια, είναι το επιστέγασμα μιας άθλιας και πολύμορφης προσπάθειας να καμφθεί η μαχητικότητα των απεργών. Να συκοφαντηθεί και να χτυπηθεί ο απεργιακός τους αγώνας, να απομονωθεί το ναυτεργατικό κίνημα από τους νησιώτες, τους μικροπαραγωγούς, τους εργαζόμενους. Είναι η έσχατη εκβιαστική και κατασταλτική λύση, για να εγκαταλείψουν οι ναυτεργάτες τους καταπέλτες, να σκύψουν το κεφάλι. Να αποδεχτούν τον αφανισμό τους, τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, την εκμηδένιση κάθε μέτρου ασφάλειας για τους ίδιους και τους επιβάτες των πλοίων, την απόλυτη προσαρμογή της ακτοπλοΐας στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Προχώρησαν στο άκρως αυταρχικό αυτό μέτρο, αφού απέτυχαν οι από κοινού προσπάθειες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλες τις προηγούμενες μέρες να σύρουν τους απεργούς ταπεινωμένους στο τραπέζι του «διαλόγου». Να εκβιάσουν τη συγκατάθεσή τους στο νομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση κατ' εντολήν των εφοπλιστών.

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στην εργατική τάξη. Οτι η ανυπακοή στις εντολές των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, το ξεστράτισμα από τον ευρωμονόδρομο είναι αιτία πολέμου για τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Οτι η διεκδίκηση αιτημάτων, που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είναι ποινικό αδίκημα. Αυτό απέδειξε το ΠΑΣΟΚ, όταν το 2002 επέβαλε την πολιτική επιστράτευση στους ναυτεργάτες. Αυτό επιβεβαιώνει σήμερα και η ΝΔ, με μια φασιστική εντολή - καρμπόν εκείνης που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.

Σήμερα, χτυπιούνται οι ναυτεργάτες. Χτες, ήταν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι υπάλληλοι στις πρώην ΔΕΚΟ. Κάθε κλάδος βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο της αντιλαϊκής πολιτικής, με μικρότερη ή μεγαλύτερη κάθε φορά ένταση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεριζώνονται κατά χιλιάδες από τα χωράφια τους, οι αυτoαπασχολούμενοι γίνονται βορά στο εμπορικό κεφάλαιο. Η επίθεση είναι ενιαία. Και σαν τέτοια πρέπει να κατανοηθεί, για να είναι αποτελεσματική η αντίσταση, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της αντεπίθεσης.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο αγώνας των ναυτεργατών προσφέρει πλούσια διδάγματα στην εργατική τάξη, που πρέπει να αξιοποιήσει και να ενισχύσει την εμπειρία από τη μάχη στους καταπέλτες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κεφάλαιο και οι εκφραστές του δεν είναι ανίκητοι. Το αποδεικνύει η ανικανότητά τους να συγκρατήσουν τη λαϊκή οργή, να την καταστείλουν, να την εγκλωβίσουν σε ανώδυνα κανάλια. Η ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η καταδίκη και αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι εργατικοί αγώνες. Τούτη την ώρα, η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης στους απεργούς είναι καθήκον για κάθε εργάτη και εργάτρια. Ολοι στους καταπέλτες!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πείρα για τη συνέχεια της ταξικής πάλης(2013-02-10 00:00:00.0)
Σύγκρουση ταξική ενάντια στους εφοπλιστές και τους υπηρέτες τους(2011-07-02 00:00:00.0)
Απαντάμε με επιστράτευση των δυνάμεων όλων των εργαζομένων(2010-12-12 00:00:00.0)
Με νέα απεργία απαντούν στην πολιτική επιστράτευση(2010-11-30 00:00:00.0)
Μάχη επιβίωσης στους καταπέλτες(2006-02-21 00:00:00.0)
Νέοι αγώνες βρίσκονται μπροστά(2002-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ