Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεγκλωβισμός από το δικομματισμό για δυνάμωμα του κινήματος

Η συζήτηση με τους παρευρισκόμενους και τους δημοσιογράφους

Η συζήτηση, που ακολούθησε την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν πλούσια και άγγιξε μια σειρά από ζητήματα.

- Αυτό που είπατε για σύνταξη στα 50 χρόνια θα ψηφιστεί;

- Α. Π.: Κοιτάξτε να δείτε, λέμε τι διεκδικούμε εμείς. Ζητάμε και το έχουμε μέσα στις προγραμματικές μας θέσεις, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τα ένσημα, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να παίρνουν σύνταξη. Πολύ περισσότερο που είσαστε άνεργοι.

- ΑΓΓ. ΤΖΕΚΗΣ: Να προσθέσω επάνω σε αυτό ότι το ΚΚΕ έχει βάλει κατ' επανάληψη το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης για τη Νάουσα, όπως έκανε και για τα άλλα εργοστάσια που πραγματικά είχαν αυτό το πρόβλημα. Σε συνεννόηση με το Εργατικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής την επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή.

- Α. Π.: Είναι μία λογική θέση αυτή που προτείνουμε, που απαντάει άμεσα στο πρόβλημα. Ακριβώς επειδή προβλέπουμε ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χάνονται και από τη στιγμή που στην οικονομία κυριαρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση λέει, εγώ δεν μπορώ να υποχρεώσω τον ιδιώτη να κάνει τίποτε και πρέπει να βγάλει συμπέρασμα ο κόσμος και για το αν η ανάπτυξη του τόπου πρέπει να μένει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και δεύτερον, τι είδους κόμματα είναι αυτά που λένε, ψηφίστε με να γίνω κυβέρνηση αλλά εγώ δεν μπορώ να επιβάλω στον επιχειρηματία τίποτε. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, που μπορεί να επιβάλει μέτρα μόνο ενάντια στους εργαζόμενους.

Επομένως, αφού δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να επιβάλει τις προσλήψεις, τότε να δώσει συντάξεις. Αυτή είναι η θέση μας. Διότι αν υπήρχαν θέσεις εργασίας και εξασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας, δε θα υποστηρίζαμε τις πρόωρες συντάξεις, θα υποστηρίζαμε τις κανονικές. Στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, αλλά τώρα πάνε φιρί - φιρί να την πάνε στα 70.

- Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα των εποχιακών εργαζόμενων. Εάν και με το ζόρι κάνουν 100 ημερομίσθια το χρόνο, τους βγάζουν στη σύνταξη με 4.500 ένσημα, τα μετρούν από 20 χρόνων, πρέπει μια εργαζόμενη γυναίκα να φτάσει στα 65 και να πάρει σύνταξη. Δεν πρέπει ούτε να γεννήσει ούτε να αρρωστήσει, αλλά και να παρακαλάει επίσης και το Θεό καμιά χρονιά να μην πάει στραβά και δεν έχουν παραγωγές.

- Α. Π.: Υπάρχουν επαγγέλματα που είναι πραγματικά εποχιακά. Π.χ. στους ξενοδοχοϋπάλληλους στον τουρισμό, που δεν μπορεί να είναι απασχολημένοι όλο το χρόνο, εκεί έγιναν αγώνες, σε ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, εμείς θα θέλαμε και καλύτερα, να ασφαλίζονται και στο υπόλοιπο διάστημα. Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι λόγω της μερικής απασχόλησης να μένουν με 100 ένσημα το χρόνο.

Δηλαδή, εάν είναι τα επαγγέλματα εποχιακά είναι διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικό νόμο κατά κλάδο, ούτως ώστε να έχουν κανονική ασφάλιση και κανονική συνταξιοδότηση. Αν είναι λόγω της μερικής απασχόλησης, αυτό το καταδικάζουμε.

Χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση εργαζόμενων - ανέργων

- Πέρα από την ανεργία που υπάρχει στην πόλη μας χρησιμοποιούν την ανεργία, κάνοντας διάφορες μορφές εκμετάλλευσης των εργαζομένων που εξακολουθούν να εργάζονται εδώ πέρα. Εδώ τι έχετε να πείτε;

- Α. Π.: Δεν είναι μόνο ο άνεργος που βρίσκεται σε δεινή θέση. Οσοι δουλεύουν αντιμετωπίζουν το εξής: «Μη ζητάς αύξηση γιατί θα σε διώξω και θα πάρω άλλον». Ετσι χρησιμοποιούν τον άνεργο για να ρίχνουν τους μισθούς και να εκμεταλλεύονται και τους εργαζόμενους. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση. Εμείς σαν κόμμα φωνάζουμε να γράφονται στα σωματεία και αυτοί που είναι με πλήρη απασχόληση και όσοι είναι με μερική, οι έκτακτοι, κλπ. Να τους ενώνει η δουλιά και όχι η μορφή της απασχόλησης ή ο τρόπος αμοιβής.

Στη Νάουσα ο τόπος είναι μικρός. Εσύ μπορεί να είσαι άνεργος, ο γείτονάς σου να είναι εργαζόμενος, ή μέσα στην ίδια οικογένεια. Δεν μπορεί λοιπόν ο ένας να κινείται σε αντιπαράθεση με τον άλλο. Αυτά τα ζητήματα έπρεπε να είναι ήδη λυμένα προ πολλού.

Κόμματα, συνδικαλιστικές ηγεσίες, όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν οι εργαζόμενοι κοινή στάση, αλλά διασπούν. Δείτε τώρα πώς εμφανίζουν αγρότες, οδηγούς, ναυτεργάτες. Προκαλούν τεχνητές αντιπαραθέσεις. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Συμμαχία στο κοινωνικό επίπεδο

- Το σύνθημά σας είναι ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Με ποιες δυνάμεις μπορείτε να συνεργαστείτε ευρύτερα, ώστε να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα, όταν στις δηλώσεις σας αποκλείετε συνεχώς συνεργασία με Συνασπισμό και άλλες δυνάμεις;

- Α. Π.: Αλίμονο αν η λαϊκή συμμαχία έχανε το ρόλο της χωρίς τον ΣΥΝ. Τη δυναμική της μάλιστα θα έβρισκε. Ισχυρή λαϊκή συμμαχία σημαίνει πριν απ' όλα ενότητα δράσης του εργατικού κινήματος, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, μικρεμπόρων, βιοτεχνών, της αγροτιάς, των κινημάτων. Το ΚΚΕ όταν λέει συμμαχία εννοεί και στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Συμμαχία που στηρίζεται μόνο στο πολιτικό επίπεδο είναι για να μοιράσουμε έδρες. Η συμμαχία στο πολιτικό επίπεδο είναι σημαντική, αλλά πρέπει να κινεί το λαό και ο πρωταγωνιστής να είναι το κίνημα.

Νομίζουμε ότι και δυνάμεις μέσα στην κοινωνία και κινήματα υπάρχουν και ήδη κινούμαστε σε μια τέτοια κατεύθυνση κοινής δράσης των εργατοϋπαλλήλων, της αγροτιάς κλπ. Βεβαίως, δεν είναι στο επίπεδο που θέλουμε. Προχτές, δώσαμε συνέντευξη Τύπου για τις τοπικές εκλογές και ανακοινώσαμε με ποιες κινήσεις, δυνάμεις συνεργαζόμαστε για δημιουργία κοινών ψηφοδελτίων. Η πολιτική πρόταση συμμαχίας που κάνουμε είναι μια πρόταση που θα υλοποιηθεί σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό λαϊκών στρωμάτων πριν απ' όλα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεν μπορεί π.χ. το 80% - 90% του ελληνικού λαού να ακολουθεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έστω στην ψήφο, και μετά να μας εγκαλεί γιατί δε γίνεται και πολιτική συμμαχιών. Πώς θα γίνει; Ο απεγκλωβισμός από την πολιτική των δύο κομμάτων σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο θα δυναμώσει το κίνημα, θα φέρει στην επιφάνεια και νέα πολιτικά σχήματα, τα οποία εφόσον κινούνται σε μια κατεύθυνση κοινή με τη δική μας ή με πολλά κοινά σημεία, αλίμονο θα ήμασταν ασυγχώρητοι, αν δεν προχωρούσαμε σε μια τέτοια συνεργασία. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας εγκαλούν γιατί δε γίνεται η συμμαχία. Οσο τα δύο κόμματα είναι ισχυρά, ακόμη κι αν γίνει η συμμαχία θα είναι αδύναμη.

Τέλος, για τον ΣΥΝ. Ποιος είπε ότι ο ΣΥΝ έχει όρεξη να συνεργαστεί με το ΚΚΕ; Καμία διάθεση δεν έχει. Επειδή ξέρει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, τυπικά λέει σε καλώ για συνεργασία. Τα όνειρα του ΣΥΝ είναι αλλού. Κι εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε το άλλοθι. Απόδειξη ότι συμπράττει με το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την έχουν μετατρέψει σε ένα μαγαζάκι του κράτους. Αμα θέλαμε να πάμε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ δε χρειαζόταν να πάμε μέσω ΣΥΝ. Και εννοείται ότι δε θέλουμε να πάμε με το ΠΑΣΟΚ.

Να επέμβουν οι εργαζόμενοι

- Ενα σχόλιο για τη θέση του ΣΕΒ σχετικά με τις φθίνουσες περιοχές. Και τι θα κάνετε στη Νάουσα στις δημοτικές εκλογές.

- Α. Π.: Εμείς διαφωνούμε και την καταγγείλαμε από την αρχή τη θέση του ΣΕΒ για τους τέσσερις νομούς να υπάρχουν συμφωνίες για απασχόληση κάτω από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο ΣΕΒ το πρότεινε, γιατί είχε υπόψη να κάνει επενδύσεις εδώ. Απλώς πρόβαλε αυτό το θέμα για τους 4 νομούς, για να διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να καταργήσει εντελώς την έννοια του κατώτατου μισθού. Θέλει να χρησιμοποιήσει τους 4 νομούς, για να πετύχει πανελλαδικά οφέλη. Το καταγγείλαμε και σαν ειδική πολιτική αλλά και σαν μοχλό για να ρίξει ό,τι κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι στα τάρταρα.

Για τα τοπικά εκλογικά δεν είμαι αρμόδια. Ποιος θα είναι υποψήφιος; Δεν ξέρω. Τι γραμμή θα ακολουθήσουμε στις τοπικές εκλογές; Αυτή που ακολουθούμε σε όλη την Ελλάδα. Και μάλιστα πολύ μαχητικά στη Νάουσα. Αυτό έλειπε, στη Νάουσα να κάνουμε παρέκκλιση. Σε αυτήν εδώ την περιοχή με τις τόσες εμπειρίες.

- Πώς κρίνετε τη στάση που κρατάει η ηγεσία της ΓΣΕΕ;

- Α. Π.: Η ΓΣΕΕ - να πούμε για την τελευταία 15ετία - έστησε ένα κόκκινο χαλί για να περάσουν τα Μάαστριχτ, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης κλπ. Σήμερα, επειδή τα προβλήματα έχουν οξυνθεί πάρα πολύ, η ΓΣΕΕ βγάζει κάποιες κραυγές και προχωρά σε ορισμένες κινητοποιήσεις, αλλά δεν κουνάει το χεράκι της - μιλώ για την ηγεσία - για να πετύχουν. Ενα μέρος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δουλεύει γιατί θέλει το εργατικό κίνημα ως πλατφόρμα να πατήσει το ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψει στη διακυβέρνηση. Καθαρά πράγματα.

Οταν λέω ότι δε στηρίζει τις κινητοποιήσεις: Π.χ. προκηρύσσει μια απεργία. Επρεπε να πρωτοστατήσει για απεργιακές επιτροπές, διότι οι εργάτες θέλουν να απεργήσουν αλλά φοβούνται. Αυτό που κάνανε, ας πούμε, οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων. Κανένας δεν μπορεί να βιάσει τον άλλο στην απεργία και να το επιβάλει. Προσέξτε, όμως. Οταν ο εργάτης και ο υπάλληλος φοβάται να απεργήσει εκεί πρέπει να κάνεις περιφρούρηση της απεργίας. Βέβαια, αν θέλει να μπει, θα μπει, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων φοβάται να απεργήσει, για να μη χάσει τη δουλιά. Αρα πρέπει να στηριχτεί. Τον στήριξε η ΓΣΕΕ; Να βγάζουμε λόγους, είναι εύκολο. Επομένως, ο ρόλος που παίζει δε συμβάλει, έστω, ύστερα από τόσα χρόνια, το συνδικαλιστικό κίνημα να αποκτήσει από τα πάνω μια αποτελεσματικότητα και δυναμικότητα. Αυτός δεν είναι λόγος όμως οι εργαζόμενοι να μη μαζικοποιούν τα σωματεία. Και κοιτάξτε, όταν οι επάνω δεν μπορούν επεμβαίνουν οι αποκάτω. Ετσι γίνεται.

Φυσικά, νομίζω και δεν μπορούμε να το κρύψουμε, η συμβολή του ΠΑΜΕ είναι σημαντική και από εκεί προέκυψε και η αναγκαιότητά του. Αν η ΓΣΕΕ έπαιζε το ρόλο της, γιατί δηλαδή να υπάρξει μια συσπείρωση σωματείων;

Οι αγώνες σας μας έδωσαν πείρα

- Εχετε πληροφόρηση αν τελικά θα ισχύσει η πρόταση του ΣΕΒ για τους 4 νομούς; Εκτιμάτε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Απασχόλησης σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό και ενδεχόμενα για τους εργαζόμενους εδώ στη Νάουσα ανοίγει μια χαραμάδα για τα αιτήματά τους;

- Α. Π.: Μπορεί την πρόταση του ΣΕΒ, επειδή συνάντησε μια αντίδραση, να προσπαθήσουν να την υλοποιήσουν στην πράξη χωρίς να την προβάλουν προπαγανδιστικά. Είναι στη Βουλή νόμος για την επέκταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, δηλαδή οι 4 νομοί να γίνουν 54. Το κυριότερο. Εχει να προσφέρει κάτι το καινούριο ο κ. Τσιτουρίδης σε σχέση με τον κ. Παναγιωτόπουλο; Καταρχήν είναι υπουργός της ίδιας κυβέρνησης. Αν οι αγώνες δυναμώσουν τότε μπορεί να ασκηθεί μια πίεση στον οποιοδήποτε υπουργό, στην οποιαδήποτε κυβέρνηση και τότε κάτι να κερδηθεί. Από εκεί πρέπει να ξεκινάτε και όχι από τι διαφορές έχει ο ένας με τον άλλο. Δεν είναι θέμα υπουργού Εργασίας, είναι θέμα συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ποια θέση έχουμε εμείς: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως δεν άλλαξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε, να γίνουμε πιο μαχητικοί, ενωτικοί, αποτελεσματικοί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους υποχρεώσουμε κάτι να πάρουν πίσω, να τους υποχρεώσουμε κάτι να δώσουν. Αυτό μπορεί να γίνει, είναι θέμα δύναμης.

Εμάς, αυτό που μας κάνει να είμαστε αποφασιστικοί είναι και η γνώση των προβλημάτων πέρα από την ευαισθησία που μας δίνει η ιδεολογία και η κοσμοθεωρία μας. Οι αγώνες που έγιναν εδώ στη Νάουσα ήταν αγώνες με απήχηση γενικότερη και μας έκαναν κι εμάς πιο πεισμωμένους. Γιατί βλέπουμε ότι αυτά που λέμε δεν είναι εξωπραγματικά. Και με αυτή την έννοια θα ήθελα να σας πω ένα «ευχαριστώ» για τους αγώνες, γιατί και οι δικοί σας αγώνες μας έδωσαν πείρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ