Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Νομιμοποιείτε τα αποτελέσματα της εισβολής - κατοχής της Κύπρου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στο δρόμο προς την ένταξη

Τις εκβιαστικές πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», τις υποκριτικές διακηρύξεις για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πνεύμα επιβολής της κυριαρχίας της ΕΕ σε όλους τους τομείς και εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου της, καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στο δρόμο προς την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε τα εξής:

«Η συζητούμενη έκθεση, ενώ αναγνωρίζει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και ο λαός της σε όλους τους τομείς και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα κραυγαλέων παραβιάσεων των στοιχειωδών δικαιωμάτων, διαπιστώνει ταυτόχρονα (και το επανέλαβαν και σήμερα οι κ. Οστλάντερ και Βερχόιγκεν) "σημαντικά ενθαρρυντικά βήματα".

Θεωρεί ως τέτοια ορισμένες επιμέρους τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, που κι αυτές δεν εφαρμόζονται στην πράξη, παρά τις διαθέσεις που εκφράζονται κατά καιρούς από τους κυβερνώντες. Η έκθεση διαπιστώνει μάλιστα και έντονο ζήλο της σημερινής κυβέρνησης για "επαναστατικές μεταρρυθμίσεις" σε όλους τους τομείς. Είναι όμως να εκπλήσσεται κανείς για τις τέτοιες διαπιστώσεις, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικές κυβερνήσεις εκφράζουν τέτοιες διαθέσεις, που διαψεύδονται κραυγαλέα από την καθημερινή πρακτική.

Πράγματι, συνεχίζονται οι διώξεις, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι βασανισμοί μέχρι θανάτωσης για πολιτικούς λόγους. Οι φυλακές είναι γεμάτες με χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και η Λεϊλά Ζανά και οι άλλοι τρεις βουλευτές κουρδικής καταγωγής, που μετά από 10 χρόνια φυλάκισης, περνούν από νέα στημένη δίκη. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το DΕΗΑΡ απειλείται με νέα απαγόρευση, ενώ ηγέτες του δικάζονται. Διώκονται και δολοφονούνται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις για την ειρήνη, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των εργαζομένων καταστέλλονται βάναυσα. Ο στρατός συνεχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, η έκθεση ζητά την ενίσχυση της Τουρκίας στον αντιτρομοκρατικό αγώνα της, αγνοώντας ότι αυτή είναι ο πρώτος τρομοκράτης στο χώρο της.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η έκθεση θεωρεί "εποικοδομητική" την επιδίωξη της Τουρκίας να κατοχυρώσει ως κεκτημένα τα αποτελέσματα της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, για την οποία η έκθεση δε λέει τίποτα. Αντίθετα, υποστηρίζει το "σχέδιο Ανάν", που στην ουσία ποδοπατεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ και γενικότερα το διεθνές δίκαιο, νομιμοποιώντας τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Η έκθεση απαιτεί εκβιαστικά από την κυπριακή κυβέρνηση να το αποδεχτεί. Αυτό έκαναν και σήμερα οι κ. Οστλάντερ, Βερχόιγκεν και άλλοι, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικές είναι οι διακηρύξεις τους για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η έκθεση διαπνέεται από πνεύμα επιβολής της κυριαρχίας της ΕΕ σε όλους τους τομείς και εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου της.

Να, γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δε θα ψηφίσουμε την έκθεση, βασιζόμενοι και στην πείρα του ελληνικού λαού, με αισθήματα αλληλεγγύης προς τους λαούς της Τουρκίας, θεωρώντας ότι από τη διαδικασία ένταξης και την ένταξή της, τα αρνητικά για αυτούς θα είναι αφάνταστα βαρύτερα από τα όποια επιμέρους θετικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καθρέφτης» των αντιθέσεων Τουρκίας - ΕΕ(2017-07-06 00:00:00.0)
Ευρωτουρκικό πρόβλημα;(2003-11-06 00:00:00.0)
Πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών με την Τουρκία(2001-09-19 00:00:00.0)
Γιατί το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση(2001-02-15 00:00:00.0)
Η διεύρυνση είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών(2000-10-05 00:00:00.0)
Οι λαοί δεν έχουν συμφέρον από την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ(2000-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ