Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πρόταση για Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα ζητήσει από τον Κ. Στεφανόπουλο ο πρωθυπουργός.

Αυτό ανακοίνωσε στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής, κατά την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει τελικά με το «σχέδιο Ανάν», αφού, όπως είπε, αυτό «περιέχει θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές». Είναι ώρα περίσκεψης και ευθύνης για όλους, είπε, και τόνισε ότι η κυβέρνηση «συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες θα πάρει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η τελική απόφαση βρίσκεται στην κρίση του κυπριακού λαού και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουν την επιλογή τους και τόνισε ότι «πιστεύω απόλυτα πως αυτό θα γίνει με ώριμη στάθμιση όλων των δεδομένων, με σύνεση και διορατικότητα για το μέλλον».

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η πορεία των συνομιλιών ήταν προδιαγεγραμμένη από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των διαδικασιών που αυτή προέβλεπε και για την παρουσία του στην τελική φάση της Λουκέρνης τόνισε: «Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του γραμματέα του ΟΗΕ, γιατί βασικός στόχος ήταν να συμβάλουμε στην επίτευξη λύσης αλλά και γιατί θεωρώ χρέος μου να τηρώ με ευλάβεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα όπως προέκυπταν από τη συμφωνία της Νέας Υόρκης». Στη Λουκέρνη, συνέχισε, όλες οι προσπάθειές μας είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του προβλήματος «η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της ΕΕ». Απαντώντας στην κριτική για έλλειψη ενημέρωσης είπε ότι υπήρξε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι «εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την πεποίθηση ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος και των δύο λαών και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τόνισε ότι ως κυβέρνηση «ούτε θέλουμε, ούτε μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις στους Ελληνοκύπριους. Συνεργαζόμαστε στενά, συνεννοούμαστε, στηρίζουμε και παίρνουμε πληροφορίες μετά από συνεννόηση μαζί τους». Απαντώντας δε στην κριτική ότι δεν παίρνει θέση, επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος είπε χαρακτηριστικά: «Αν μέτραγα το πολιτικό κόστος θα σηκωνόμουν προσωπικά να πάω σε αυτή την τελική φάση των διαπραγματεύσεων υπό τις συνθήκες μάλιστα που είχαν διαμορφωθεί»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ