Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Ανεβάζει ρυθμούς πίεσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στο τελικό «σχέδιο Ανάν» εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι, ο οποίος πρόσθεσε ότι τώρα «εναπόκειται στους ψηφοφόρους της Κύπρου να αποφασίσουν για το μέλλον τους». Εκτίμησε ότι στις 24 Απριλίου παρουσιάζεται στους Κύπριους «μια ιστορική ευκαιρία να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον τους» και υπενθύμισε ότι σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι θα αποφασίσουν με γνώμονα την υλοποίηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Ο κ. Ερελι περιέγραψε το τελικό «σχέδιο Ανάν» ως «δίκαιο συμβιβασμό», ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, στους οποίους προσφέρει «ένα πλαίσιο για ένα ασφαλές μέλλον». Διαβεβαίωσε δε τους κατοίκους της Κύπρου ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της λύσης, και γι' αυτό θα συμβάλουν οικονομικά με καταβολή σημαντικών ποσών κατά την προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Ερελι υποστήριξε επανειλημμένα ότι τα μέρη «συμφώνησαν να αποδεχτούν το σχέδιο». Μετά τις επισημάνσεις δημοσιογράφων, ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο, εξήγησε ότι τα μέρη έχουν συμφωνήσει να δεχτούν το σχέδιο Ανάν ως το σχέδιο που θα θέσουν σε δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, θα συνεχίσουν να δηλώνουν ότι το σχέδιο είναι προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων μερών και θα ενθαρρύνουν την αποδοχή του, αν και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι «φυσικά εναπόκειται τελικά στους πολίτες της Κύπρου να αποφασίσουν». Η προσπάθεια αυτή θα υλοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, από αυτό του Προέδρου Μπους και του υπουργού Εξωτερικών Πάουελ, έως και του συντονιστή για το Κυπριακό Τομ Γουέστον.

Επανέλαβε ότι η επιλογή είναι μεταξύ αυτής της λύσης και καμίας λύσης, εκτίμησε ότι ο κ. Ανάν κατέληξε στο καλύτερο δυνατό σχέδιο, και εξέφρασε την άποψη της Ουάσιγκτον ότι «μια ενιαία Κύπρος, στη βάση του σχεδίου του γενικού γραμματέα, είναι μια Κύπρος με «όραμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας για το μέλλον», η οποία είναι προτιμότερη από την Κύπρο της διαίρεσης και της τριβής του παρελθόντος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ