Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αλλη μια απόδειξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ενδεχόμενο της μετατροπής του διαβόητου «σχεδίου Ανάν» σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ - όπως λεγόταν μέχρι προχτές - δεν έγινε τελικά πράξη. Εξέλιξη, η οποία είναι θετική, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, η μετατροπή του «σχεδίου» σε απόφαση θα έβαζε αυτόματα στην άκρη και, ουσιαστικά, θα καταργούσε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που κινούνται σε αντίθετη από το «σχέδιο Ανάν» λογική.

Ο Κ. Ανάν, όμως, παρουσίασε χτες το σχέδιό του και ενημέρωσε για τις διαδικασίες της Λουκέρνης το ΣΑ του ΟΗΕ, σε ειδική συνεδρίασή του. Με άλλα λόγια, επιχείρησε - εμμέσως πλην σαφώς - να προσδώσει τόσο στο διχοτομικό σχέδιό του, όσο και στις μέχρι τώρα ενέργειές του, το κύρος του ΣΑ. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, η ενέργεια αυτή δεν είναι τυχαία. Οπως δεν ήταν τυχαία η μετά βαΐων και κλάδων τελετή παράδοσης στη Λουκέρνη της τελικής, πέμπτης κατά σειρά, εκδοχής του «σχεδίου Ανάν», μπροστά στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Ενας βασικός τους στόχος είναι η κλιμάκωση των πιέσεων προς τον κυπριακό λαό και, ιδιαίτερα, τους Ελληνοκύπριους, μπροστά στα δημοψηφίσματα.

Γεγονός, το οποίο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη, πως η όλη διαδικασία του «σχεδίου Ανάν» και της Λουκέρνης αποτέλεσαν μια ακόμη αρνητική συνέπεια σε βάρος του Κυπριακού. Και φέρουν βαριές ευθύνες γι' αυτό όλοι όσοι συνέβαλαν με τον έναν ή άλλον τρόπο, πρωτίστως η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ